4 nasveti za selitev v tujino: Kako se pripraviti na selitev v tujino?

Embarking on an adventure
Foto: Mantas Hesthaven iz Unsplash

V tujino se lahko odpravljaš na izmenjavo, poletno prakso, študij … Gre za velik korak in verjetno lahko pričakuješ enkratno izkušnjo. Ker pa selitev v tujino ne pomeni le izbire destinacije in pakiranja kovčkov, si preberi, kaj vse moraš urediti pred odhodom v tujino!

Privarčuj že pred odhodom

Se sprašuješ, koliko denarja je dobro privarčevati pred odhodom? Najboljši odgovor je: več kot misliš, da boš potreboval. Čeprav te v tujini lahko čaka dobra služba, ni preveč prijetno v strahu čakati na prvo plačo. Vse stroške težko predvidiš pred odhodom, zato je bolje privarčevati nekoliko več. Pred odhodom lahko odpreš ločen varčevalni račun, kamor boš namensko shranjeval denar za selitev.

two Euro banknotes
Foto: Christian Dubovan iz Unsplash

Razišči tamkajšnjo kulturo in bonton

To ti bo pomagalo, da se že od začetka lažje vključiš v družbo in si po selitvi bolj samozavesten. Prav tako se po selitvi ne boj delati napak – dokler se trudiš spoštovati tamkajšnjo kulturo in pokažeš željo po učenju, bo vse v redu. Preveri tudi, kdaj so v izbrani državi prazniki in počitnice.

Photo of pinned Kabul on a map of Asia. May be used as illustration for traveling theme.
Foto: dk_photos iz iStock

Potrudi se z iskanjem nastanitve

Iskanje stanovanja v tuji državi je vse prej kot enostavno. Če si želiš stanovanja v mestnem središču, se v večini primerov pripravi na visoke najemnine. Sicer boš moral biti pri svojih »kriterijih« in pričakovanjih nekoliko bolj fleksibilen. Pri iskanju stanovanja zelo pomaga, če koga iz te države že poznaš. Ta ti bo najbolje svetoval in te morda celo povezal z najemodajalci. Ko primerjaš cene najemnin, ne pozabi na dodatne stroške: voda, elektrika, odpadki, internet, radio in televizija in še kaj. Prav tako se pripravi, da boš moral na začetku plačati še depozit.

real estate, homeownership, homebuying
Foto: OleksandrPidvalnyi iz Pixabay

Pripravi se na urejanje birokracije

Kompleksnost birokratskih problemov, ki te čakajo, je odvisna od tega, kam potuješ in za koliko časa. Pravočasno poskrbi za viso, če jo potrebuješ. Ne pozabi preveriti, do kdaj veljata osebna izkaznica oziroma potni list. Razišči možnosti javnega prevoza: metro, avtobus, taksi, kolo, vlak … Kakšne so cene, kako in kje kupiti (subvencionirano) vozovnico, kje so postaje in kako redne so linije? Pri vsem tem pomaga, če poznaš jezik izbrane države.

Businessman using a calculator to calculate numbers on a company's financial documents, analyzing historical financial data to investment planning in the future. Finance and Accounting Concepts
Foto: Wasan Tita iz iStock
VIRGo Overseas
Prejšnji članekSamsung predstavlja novo linijo vgradnih aparatov
Naslednji članekČudeži na nebu: 10 najlepših nebesnih pojavov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.