6 nasvetov, kako primerno upravljati s svojim časom

Glede na to, da se na fakulteti stalno pripravlja na kolokvije, dela seminarske naloge, na koncu pa nas čakajo še izpiti, je zelo pomembno, da si znamo koristno razporediti naš čas. Če ne drugega zato, da nam ostane še nekaj časa za prijatelje, razmerja, zabavo in dodatne dejavnosti.

Vzemi si čas, si postavi prioritete in bodi čez celotno študijsko leto ves čas v koraku z vsemi stvarmi, ki ti jih življenje vrže na pot. Če boš znal pravilno razporediti svoje delovne obveznosti, boš zmanjšal stres, kar bo vplivalo, ali bo tvoj čas na fakulteti uspešen ali ne.

Zate imamo šest nasvetov, s katerimi boste blestelili na faksu in obenem našli čas za sprostitev ali celo služenje denarja.

1) Kaj vse moraš narediti?

Prva korak k izboljšanju time managmenta je, da napišeš seznam vsega, kar moraš narediti. Večina študentov pomembne stvari odlaša do zadnjega trenutka, kar vpliva na kakovost izdelka in končno oceno. Na seznam tako vključi vsa študijska dela in tudi vse kar počneš zraven, poleg pa dopiši, koliko časa ti bo posamezna stvar vzela.

2) Pripravi si urnik

Naj bo to v planerju, na koledarju v  telefonu, pridobi orodje, s katerim boš organiziral svoj čas in vanj zapisoval vse obveznosti, ki jih imaš. Obstaja kar nekaj aplikacij za time management, ki ti lahko pomagajo pri tem. Pomisli tudi, v katerem delu dneva najbolje deluješ in se učiš, ter si večino stvari planiraj v tistem delu dneva. Poskrbi tudi za zadostno količino spanca, seveda pa ne smeš pozabiti na družabno živlenje.

 3) Bodi fleksibilen in realističen

Vsak dan naj bi 8-10 ur posvetil učenju, delu in druženju in vsemu drugemu, kar počneš. Če si reden študent, naj bi študijskemu delu posvetil 35 ur na teden. Zapomni si, da se stvari lahko zgodijo kasneje, kot si želiš. Zato ni nič narobe, če na neki zadevi delaš dlje, kot si pričakoval.

 4) Izogibaj se odlašanja in distrakcij

En način, da se izogneš odlašanju do zadnjega trenutka, je da pomisliš, na katerem kraju, kjer si se učil, si bil najbolj skoncentriran? Kje je najbolj moteče? Obstaja kaj, kar lahko tvoje učenje naredi bolj zanimivo?

Zapomni si, da če nekaj deluje za eno osebo, še ne pomeni, da bo delovalo tudi zate. Učenje v skupini bo nekatere izredno omejilo in bodo manj produktivni, drugim pa to pomaga pri dvigu motivacije in poskrbi, da ne odlašajo z učenjem.

5) Med učenjem telovadi in si tako sprazni glavo

Telovadba deluje podobno kot spanje. Tvoji možgani se bodo sprostili, pomagalo pa ti bo tudi sprazniti glavo in povečati moč možganov. Če nisi največji ljubitelj vadbe, pojdi teč za 10 minut, kar bo takoj pomagalo pri učenju.

6) Je organizacija tvojega časa efektivna?

Najbolje, da ves čas spremljaš svoj urnik in opazuješ ali je učinkovit. Če ugotoviš, da nekatere stvari ne štimajo, je pametno, da narediš nekaj sprememb in s tem zaključiš nekatere naloge, obenem pa se lahko sproščaš in preživiš čas z družino in prijatelji.

Vir: https://www.topuniversities.com/blog/7-time-management-tips-students

 

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Prejšnji članekG502 HERO- najboljša »gaming« miška?
Naslednji članekVečni izziv – kako se spraviti v akcijo?

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.