Večni izziv – kako se spraviti v akcijo?

Poletje, zabave, sproščenost in kot bi mignil jesen, ko se začne študij. Ko pogledaš na koledar težko verjameš, da so počitnice minile tako hitro. Kakor koli skušaš spremeniti situacijo je realnost tu in spet bo treba čas preživljati v predavalnicah, za knjigami in ob pisanju seminarskih nalog. Če želiš ohraniti nekaj ležernosti potrebuješ red in disciplino, tako se ti obveznosti ne bodo kopičile in ostal ti bo čas tudi za zabavo in sprostitev. Se pa seveda zgodi, da moraš v študijskem letu kar nekajkrat spremeniti ritem, kar odnese fokus in prinese dodaten stres.

V teoriji vse gre in stvar je precej jasna, vendar hitro se zgodi, da se obveznosti nakopičijo, datumi  začnejo prekrivati in energija začne ugašati. Vse to ravno v tednu, ko sta v mestu dva koncerta, ki jih ne smeš zamuditi.

Kako torej rešiti težavo še preden nastane v 5 korakih?

Postavi si cilje

Vedno ko se soočaš s spremembo ritma je pomembno, da si postaviš cilje in ciljem določiš časovne okvirje. Tako lahko ob začetku semestra, ko izveš vse informacije in obveznosti posameznih predmetov  narišeš časovnico vseh obveznosti. Obveznosti vnesi v koledar v katerega vnesi tudi sestanke s samim seboj, ki bodo namenjeni pripravam na obveznosti. Enako lahko narediš, ko bodo znani datumi izpitov. Posebno pozornost moraš nameniti tudi ostalim obveznostim in prijetnim opravilom izven študijskih klopi. Nekaterim bolj ustrezajo tedenski plani obveznosti, nekaterim mesečni, nekaterim pa celo plani za daljše obdobje, preskusi kateri je pravi zate.

Poglej celo sliko in najdi enostavno rešitev

Ko imaš na listu papirja napisane  vse obveznosti jim čim bolj realno pripiši še koliko časa potrebuješ za njihovo realizacijo. Vključi pa tudi pomemben dejavnik in sicer motiviranost za posamezno obveznost. Potem obveznosti še enkrat preglej in ugotovi ali se katere obveznosti prepletajo in dopolnjujejo. Če poleg študija opravljaš tudi študentsko delo, ki je povezano s tvojim študijem lahko na primer za seminarske naloge vzameš izzive, s katerimi se soočaš v službi ali pa teme svojih seminarskih nalog izberi na podlagi vsebine predavanj in izberi tiste, ki so ti bolj zanimive. Tako ubiješ dve muhi na en mah, predelaš vsebino in opraviš obveznost seminarske naloge. Več idej pa se zagotovo že sedaj plete v tvoji glavi.

Ugotovi kdaj imaš največjo produktivnost

Ljudje smo si različni in naša produktivnost niha znotraj dneva. Če si bolj jutranji tip človeka si zadaj vse neprijetne obveznosti zjutraj, če pa si bolj popoldanski tip človeka pa popoldne. Pri motivaciji je zelo pomemben element to, da upoštevamo našo naravno notranjo uro. Če boš poskušal/a vse narediti v času, ki zate ni najbolj ustrezen, samo zato, ker imaš takrat čas boste manj učinkoviti. Svojo pozornost usmerite v prilagoditvi urnika vašemu bioritmu, kar se le da.

Naredi takoj ko lahko

Tehnike obvladovanja časa govorijo o tem, da najprej naredimo neprijetne stvari, pomembno pa je tudi, da stvari naredimo takoj ko lahko. V izgovorih, ki si jih podelimo je velikokrat, da nečesa ne bomo počeli sedaj, ker nimamo časa, da bi dokončali. Lahko pa narediš nekaj in svoje obveznosti lahko opravljaš tudi po delih. Tudi 15 minut je veliko časa, da kaj storiš. Na primer na spletu najdeš vire za seminarsko in se naslednjič, ko bo več časa, enostavno samo lotiš dela.

Ugasni družabna omrežja

Dejstvo je, da so pametni telefoni, kljub svoji uporabnosti prinesli še več motilcev in izgovorov. Prinesli so tudi stres, ki je posledica nedokončanih obveznosti, saj je bil čas namesto akciji namenjen družabnim omrežjem. Moj nasvet je, da se v svojem prostem času izklopiš vsaj dve uri v kosu na dan in bodi prisoten v trenutku v katerem si. Svojo pozornost nameni ljudem okoli vas, knjigam pred tabo ali pa razmisleku o tem, kaj si želiš, potrebuješ in kaj bo nagrada, če opraviš vse obveznosti.

 

logo Coaching4me

Ste pripravljeni spremeniti vaš svet? Želite izboljšati sebe, želite, da bi bolje prenašali stres, da bi dneve zaključili s ponosom in nasmeškom na obrazu?

Prejšnji članek6 nasvetov, kako primerno upravljati s svojim časom
Naslednji članekOdkrivanje kultnih klasik – 1. članek: Trainspotting
logo Coaching4me

Ste pripravljeni spremeniti vaš svet? Želite izboljšati sebe, želite, da bi bolje prenašali stres, da bi dneve zaključili s ponosom in nasmeškom na obrazu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.