Brez tega koraka ni uspešnega upravljanja z denarjem

A twenty-four year old woman counting dollar bills.
Foto: Alexander Grey iz Unsplash

Čeprav denar uporabljaš prav vsak dan, mu verjetno posvečaš zelo malo pozornosti. Če s spremljanjem in upravljanjem financ še nisi začel, je najboljši trenutek, da začneš, zdaj. Prej ko začneš, več lahko narediš na tem področju. Obenem velja, da nikoli ni prepozno. Za začetek začni spremljati svoje finance. Kakšni so tvoji prihodki? Kam gre tvoj denar? S spremljanjem financ boš lažje odgovoril na ta vprašanja. Dobil boš realno sliko o svojih finančnih navadah, ki jo boš lahko spremljal skozi daljše časovno obdobje. Verjetno boš presenečen, kako hitro se majhni nakupi in stroški seštejejo v velike številke.

Kako spremljati svoje finance?

Prvi korak je spremljanje mesečnih prilivov in odlivov. To ne zahteva posebnega znanja, ampak le spremembo svojega vedenja. Oblikovanje te navade pa ni preprosto, zato večina odlaša. A ko se enkrat navadiš, ti spremljanje stroškov ne bo vzelo več kot nekaj minut dnevno ali celo tedensko. Svoje stroške lahko vpisuješ v Excel-ovo preglednico. Obstajajo tudi aplikacije za spremljanje financ, a je včasih bolje, da si stroške vpisuješ sam. V aplikaciji se lahko izgubijo informacije o tem, za kaj točno si porabil denar, poleg tega se s številkami manj ukvarjaš.

Tipične kategorije stroškov, ki jih lahko uporabiš so: najemnina, šport, potovanja, dnevni izleti, hrana, hrana v restavracijah, alkohol, prevoz (če imaš lasten avto, to kategorijo lahko razdeliš na več podkategorij), varčevanje, naročnine in podobno. Ne pozabi si zapisati tudi, koliko gotovine (in za katero stvar) si porabil. S tem boš dobil pregled nad tem, ali so vsi stroški dejansko upravičeni in potrebni. Videl boš, kam si dal denar. Vprašaj se, če je poraba v skladu s tvojimi vrednotami in željami. Če je, super! Če obžaluješ, da si toliko denarja porabil za stvar, ki ti ni pomembna, pazi, da napake v prihodnosti ne ponoviš.

Banknotes and calculator on table
Foto: Tima Miroshnichenko iz Pexels

Kako pridobljene informacije uporabiti v praksi?

Pomembno je, da se iz spremljanja financ tudi kaj naučiš. Ne gre za to, da si posledično ničesar ne privoščiš in si zelo restriktiven. Stroške reži tam, kjer ti najmanj pomenijo. Postavi si prioritete, ugotovi, kaj ti je najpomembnejše in čemu si se pripravljen odreči. Morda ti redni obrok v restavraciji veliko pomeni, mogoče greš v petek zvečer raje na zabavo. Vse je odvisno od osebnih preferenc. Da boš dosegel ravnovesje, se lahko ravnaš po spodnjih pravilih:

  1. Z denarjem maksimiziraj vrednost zase: porabi ga za kategorije, ki so ti najpomembnejše. Identificiraj tudi kategorije, ki so ti manj pomembne in pri katerih lahko zmanjšaš stroške.
  2. Vsak mesec z denarjem delaš na kratek in na dolgi rok. Koliko ga boš porabil za kratkoročne in koliko za dolgoročne potrebe, je tvoja odločitev. V študentskih časih boš verjetno težje varčeval za prihodnost, dobro pa je, da začneš vsaj razmišljati o tem. Mogoče si že slišal za pravilo 50-30-20. Gre za delitev prilivov v tri glavne kategorije. 50 odstotkov predstavlja nujne stroške (najemnina, ogrevanje, živila). Brez njih bi v življenju občutil večje neprijetnosti. 30 odstotkov ustreza željam in interesom (potovanja, čevlji priznane blagovne znamke, večerja v restavraciji, zabava). Brez njih bi občutil le manjše neprijetnosti. 20 odstotkov pa je namenjeno dolgoročnim ciljem: varčevanju in investiranju. A to splošno pravilo ni absolutno. Lahko imaš recimo manj nujnih stroškov: če imaš dovolj prilivov, živiš pri starših in podobno. Posledično več ostane za ostali dve kategoriji.

    Person putting coin in a piggy bank
    Foto: maitree rimthong iz Pexels

Zakaj številni prenehajo s spremljanjem financ?

Nekateri se s svojimi stroški ne morejo soočiti, ne želijo si zapisati stroškov, na katere niso preveč ponosni. Drug pogost razlog je, da ljudje pozabijo vpisati stroške, izgubijo račune, ki so si jih shranili, in le stežka zabeležijo stroške »za nazaj«. V obeh primerih je rezultat enak: najpreprosteje je prenehati. V resnici je najbolje le začeti znova in sproti vpisovati stroške. Izogibaj se tudi stalnemu primerjanju z drugimi.

Prejšnji članekKerinba, okus dobre kave
Naslednji članekOcena filma: Nimona

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.