Kako do štipendije za deficitarne poklice?

Objavljen je javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2021/2022. Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Štipendija znaša 102,40 evra na mesec. Dodeliti želijo 1000 štipendij.

Pogoji

Za pridobitev štipendije moraš biti prvič vpisan v 1. letnik enega od izobraževalnih programov, ki je v Politiki štipendiranja opredeljen kot deficitarni. K izpolnjenemu in podpisanemu obrazcu moraš priložiti fotokopijo spričevala zaključnega razreda v šolskem letu 2020/2021. Če tega leta nisi zaključil predhodnega izobraževanja, velja fotokopija spričevala zadnjega zaključnega razreda, ki si ga opravil v preteklih letih.

Štipendije bodo dodeljevali po naslednjih merilih:

  • višja povprečna ocena v zaključnem razredu osnovne šole ali nižje poklicne šole,
  • višja povprečna ocena izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole ali strokovnih predmetov v zaključnem razredu nižjega poklicnega izobraževanja.

Med letošnji nabor deficitarnih poklicev spadajo: kamnosek, mehatronik operater, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar – krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar – črkoslikar, pečar – polagalec keramičnih oblog, gozdar, dimnikar, steklar, tehnik steklarstva in nekateri dvojezični izobraževalni programi.

Oddaja vloge

Vlogo bo možno oddati od 14. 6. 2021 do vključno 24. 9. 2021, na naslov:

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, Dunajska 20, 1000 Ljubljana, s pripisom: »za 308. JR ŠDP«.

Vloge, oddane pred začetkom ali po zaključku roka za prijavo, bodo zavržene. Prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka ali na višino plačila dohodnine. Dodatne informacije lahko najdeš na spletni strani sklada.

Junior novinar

VIRSRIPS-RS
Prejšnji članekRomantičen sprehod naj bo daljši od 10 tisoč korakov
Naslednji članekOcena igre: Call of Duty: Black Ops-Cold War

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.