Kvačkanje ni samo za starčke: Zakaj kvačkati in kako začeti?

Kako začeti kvačkati in zakaj?
Kako začeti kvačkati in zakaj? Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Kljub temu da je življenje danes digitalizirano in da danes skoraj vse že počnemo z računalniki, so med nami še vedno mnogi, ki razvijajo različne ročne spretnosti, s katerimi si med drugim služijo kruh. Ena od takšnih spretnosti je tudi kvačkanje, ki ga danes obvlada vse več ljudi, tudi s pomočjo interneta in YouTuba.

Kvačkanje je veščina

Kvačkanje je veščina, ki posamezniku omogoča, da s pomočjo kvačke (to je pletilka s hakelčkom) in volne ustvari novo pletenino. Večina ljudi se kvačkanja loti s pomočjo posnetkov, kjer te naučijo mnogo različnih vzorcev, ki jih lahko vkomponiraš v svoj izdelek.

Izdelke lahko naredimo v enem kosu, ali pa nakvačkamo t. i. »granny squares«, to so kvadratki iz volne, ki imajo notri izvezen nek motiv, najpogosteje rože, ki jih nato sešijemo skupaj. Ustvariti nekaj takega je precej preprosto, saj nas posnetki na youtubu vodijo skozi celoten projekt in nas naučijo, kako nakvačkamo posamezne vzorce.

crochet, handwork, craft
Kvačkanje od A do Ž Foto: 422737 iz Pixabay

Zakaj se lotiti kvačkanja?

V hitrem tempu življenja je lahko kvačkanje preprost hobi, ki zagotavlja nekakšno zaščito pred hitro spreminjajočim svetom. Kvačkanje je namreč eden takšnih hobijev, ki jih zlahka vkomponiramo v svoje življenje, ko smo vešči vsaj nekih osnovnih vozlov. Tako lahko gledamo televizijo in med tem namesto telefona v rokah držimo kvačko in volno. Presenetljivo je, kako zelo hitro se na takšen način umirimo.

Še en dober razlog pa je, da je kvačkanje nadvse uporabno. Potrebuješ darilo? Nakvačkaš nekaj malega, kar lahko vsak doma postavi kot prtiček pod vazo. Se približuje krst ali rojstvo otroka? Nakvačkaš odejico za dojenčka, čudovito darilo, ki ga nihče več ne bo mogel narediti na enak način kot ti in bo ostalo v čudovitem spominu. Si želiš nekaj novega? Namesto v trgovino z oblačili greš v trgovino z volno.

Vzorci so preprosti, navodila za izdelavo vsega, kar ti srce poželi, pa najdeš na spletu. Zelo preprosta je tudi izdelava različnih plišastih igrač, ki so lahko lepo darilo za majhne otroke.

heart, love, pink
Zakaj kvačkamo? Foto: congerdesign iz Pixabay

Zakaj so ročne spretnosti pomembne?

Ročne spretnosti so neverjetno terapevtske, saj lahko pomaga krepiti telesno in duševno zdravje. Gre za poglobljene in privlačne dejavnosti, ki spodbujajo gibanje, izboljšajo prožnost in koordinacijo. Prav tako lahko razvijanje fine motorike vodi do izboljšanja spretnosti in vzdržljivosti.

Ročna dela sproščajo in zmanjšujejo stres, spodbujajo pozornost in ustvarjalnost. Poleg tega imajo tudi družbene koristi – ustvarjanje z drugimi ustvarja občutek skupnosti in pripadnosti. Pri vseh ročnih spretnostih se učimo dragocenih življenjskih veščin, kot so potrpežljivost, strpnost in vztrajnost. Te veščine imajo dolgoročne pozitivne učinke na človekov odnos do življenja.

Najlepši del vsega skupaj pa je, da lahko ustvariš kar ti srce poželi.

pablo the mouse, pablo picasso, crochet mouse
Foto: CarlaBron iz Pixabay

Kje začeti s kvačkanjem?

Preprosto na YouTubu. Tukaj je en video zate. Potrebuješ še volno in kvačko in si nared.

How to Crochet for Absolute Beginners: Part 1

Prejšnji članekPo skoraj enem letu še vedno v vrhu lestvice DXOMARK
Naslednji članekUgrabitev ljubljanskega zmaja, poklon ljubljanski mitologiji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.