Ugrabitev ljubljanskega zmaja, poklon ljubljanski mitologiji

Ugrabitev ljubljanskega zmaja Ana Bajc Češnik
Ugrabitev ljubljanskega zmaja, Ana Bajc Češnik

Ugrabitev ljubljanskega zmaja je knjižni prvenec Ane Bajc Česnik, ki je prava za ljubitelje fantazije, mitologije in pustolovščin. Velik adut knjige je, da se dogaja v Ljubljani. Ko osnovnošolka Klara naleti na močvirko Fluvijo, se ji razkrije mitološki in mistični svet mesta, za katerega se ji zdi, da ga sploh ni poznala.

Ana Bajc Česnik ustvari svet močvirkov

Mladinska literatura je bila vseskozi priljubljena, še najlepše je videti, če gre za dogajanje v Sloveniji in delo slovenske avtorice oziroma avtorja. Tako je Ana Bajc Česnik dodala svoje ime v svet slovenske mladinske literature, ki se močno naslanja na žanr fantazije. Kaj, če se koliščarji ne bi nikoli odselili in še vedno prebivajo v osrčju Ljubljanskega barja? Ne čisto ljudje temveč močvirniki. Ena izmed njih je tudi mlada Fluvija, ki se nekega decembrskega dne v pričakovanju praznovanja vrhunca saturnalij.

»Gladina jezera je bila povsem mirna in na njej so se kot na črnem ogledalu zrcalile silhuete dreves, ki so rasla na bregu. Z druge strani zaliva je prinašalo glasove močvirkov, ki so se zbrali na nabrežju in ga pripravljali za zabavo. Ta del saturnalij ji je bil pravzaprav najbolj všeč.«

V poznem decembru na bregu Ljubljanice nepričakovano trčita dve dekleti – osnovnošolka Klara in močvirka Fluvija. Po začetnih pomislekih se dekleti spoprijateljita in se skupaj podata na lov za vračem, ki je izginil z ljubljanskega Barja. A na poti v središče mesta ju čaka presenečenje. Kipi na Zmajskem mostu so oživeli in eden od zmajev manjka!

Ugrabitev ljubljanskega zmaja
Ugrabitev ljubljanskega zmaja

Vrženi smo v življenje močvirkov, ki se pripravljajo na pomembno praznovanje. Eden od teh močvirkov je tudi vrač Imber. »Njihova naselbina je bila eno zadnjih varnih zatočišč za močvirke in prav Imber je bil tisti, ki jim je omogočal dokaj mirno življenje na obrobju Ljubljane.

Brez njega bi jih ljudje že zdavnaj iztrebili, tako kot so številna druga močvirska naselja,« nam razkrije avtorica. Fluvija se napoti k Imberju, a ga ne najde nikjer. Hitro ugotovi, da se je napotil v center Ljubljane, kamor mu mora slediti tudi sama.

Ponoven šok doživi, ko spozna Klaro, človeško deklico, ki ji v decembrskem prazničnem času pristopi na pomoč, čeprav ne razume vsega, kar se dogaja, se je zgodilo in se bo zgodilo. Sledi napeta dogodivščina po ulicah, preteklosti in mitoloških zgodbah, ki jih v sebi nosi glavno mesto. Za več pa bo treba prebrati knjigo.

Ugrabitev ljubljanskega zmaja: Ana Bajc Česnik, samozaložba, 172 strani.

Ugrabitev ljubljanskega zmaja je super mladinska literatura

Dogajanje postavljeno v prestolnico, je sicer le češnja na torti zgodbe, ki nas popelje v njeno preteklost in bogato kulturo. Avtorica premeteno vpelje zgodovino Ljubljane v vseh mogočih oblikah. Fantazijski element dopolni tudi Prešernova pesem, ki jo povezujemo z vodami prestolnice.

Na 172 straneh je Ana Bajc Česnik spisala čudovit poklon našemu glavnemu mestu. Gre za napeto pustolovščino, v kateri bodo najbolj uživali mlajši bralci, a z dodanimi elementi bo knjiga pravšnja tudi za starejše bralce. Svet močvirkov je zaživel in upamo, da bo živel še dolgo časa.

Več o knjigi Ugrabitev ljubljanskega zmaja.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKvačkanje ni samo za starčke: Zakaj kvačkati in kako začeti?
Naslednji članekLjubezenski horoskop za januar 2024

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.