Ni statusa, diplome pa tudi še ne.

business portrait of caucasian business woman posing with certificate of appreciation recieved from business performace competition award winning
Foto: Mongkolchon Akesin iz iStock

Priden študent verjetno ne bo imel problemov s takšno situacijo, saj je vse svoje obveznosti opravil v roku.

Tisti, ki pa se mu je zaradi takšnih ali drugačnih razlogov študij malo zavlekelin mu v doglednem času še ni uspelo opraviti vseh študijskih obveznosti, pa se kaj hitro znajde v podobni situaciji. Absolventski status je potekel, ni več statusa študenta, še vedno pa je potrebno opraviti diplomsko delo ali pa so ostali celo še kakšni izpiti. Kako pa sedaj?

Je potrebno plačati diplomsko delo oz. zagovor?

Če študent ostane brez statusa in še nima opravljenih vseh obveznosti, je potrebno razlikovati med tistim študentom, ki mu je do zaključka študija ostalo samo še diplomsko delo, in študentom, ki mora po preteku statusa študenta opraviti tako diplomsko delo kot tudi manjkajoče izpite. Študentu, ki je pred izgubo statusa opravil vse obveznosti, predpisane po študijskem programu, (izpite, vaje, seminarje itd.) in mu je do dokončanja študija ostalo samo še diplomsko delo, ni potrebno plačati diplomskega dela z zagovorom, če ga odda v obdobju dveh let po izgubi statusa. Torej v roku dveh let po preteku statusa lahko še vseeno diplomira brezplačno. Po preteku dveh let od izgube statusa pa je potrebno diplomsko delo z zagovorom plačati.

V primeru, da študent ni opravil vseh obveznosti po študijskem programu pred izgubo statusa, torej mu je ostalo do zaključka študija tako diplomsko delo kot tudi posamezni izpiti, pa mora z dnem izgube statusa plačati tako diplomsko delo z zagovorom kot tudi vse še preostale izpite, ki jih opravlja v času po izteku statusa. Cena diplomskega dela je odvisna od posamezne fakultete, cena izpitov pa se obračuna po ceniku, ki velja za tiste, ki opravljajo izpite brez statusa študenta – t. i. pavzerji.

Za ohranitev statusa se lahko študent vpiše tudi v kateri drug program ali na na višjo oz. visoko strokovno šolo, poklicni tečaj ali na izobraževanje odraslih, s katerim ohrani določene bonitete študentskega statusa. Vendar pa je potrebno opozoriti, da ta status ne velja na fakulteti, kjer je bil prvotno vpisan, tako da je potrebno v takšni situaciji v vsakem primeru plačati preostale izpite in diplomsko delo. Študent se tudi ne more vpisati na drugo fakulteto, dokler ne diplomira, čeprav ima na primer še vedno možnost enega rednega vpisa, saj se mora pri tem izpisati s prve fakultete, kar pa pomeni, da na njej ne bo mogel diplomirati.

V kolikor je potrebno diplomsko delo plačati, pa obstaja tudi možnost, da je študent oproščen plačila, vendar morajo obstajati utemeljeni razlogi, zaradi katerih tega prispevka ne more plačati.

Se pa lahko pravila od fakultete do fakultete med seboj tudi razlikujejo, tako da je še vedno najbolje, da v primeru, da se študent znajde v takšni situaciji, obrne na svojo fakulteto, kjer bo dobil najbolj natančna navodila in informacije.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.