»Naberi« si delovne izkušnje že v študentskih letih!

Kaj vas bodo najprej vprašali, ko boste po končani diplomi zaprosili za določeno delovno mesto?! Nič drugega kot kakšne so vaše delovne izkušnje, kje ste delali, koliko časa in kaj ste delali.

Ker mladi tovrstnih izkušenj navadno nimamo, težko pridemo do službe. To lahko spremenimo, že danes moramo ukrepati in si najti študentsko delo, ki nam bo kasneje koristilo, ko bomo iskali stalno zaposlitev!

Delovne izkušnje tekom študija niso koristne le za razbremenitev staršev s finančnega vidika, temveč pripomorejo tudi k lažji zaposlitvi po končanem šolanju. Do delovnih izkušenj lahko pridete na različne načine:
– z delom preko študentskega servisa,
– preko obveznih študentskih praks (obvezna praksa, poletna praksa, …),
– z brezplačnimi praksami v bodočem podjetju,
– z delovnimi obveznostmi, predpisanimi po predmetniku,
– z obštudijskimi dejavnostmi, kot so npr. prostovoljna dela, udeleževanje strokovnih konferenc, sodelovanje v takšnih in drugačnih organizacijah.

Izkušnje si začnite nabirati danes!
Zares izrednega pomena so delovne izkušnje za pridobitev zaposlitve in, ker je ta danes prava »misija nemogoče«, začnite že v študentskih letih opravljati »pametna dela«. To pomeni, da ni pomembna le urna postavka, ki vam jo ponuja delodajalec, temveč se odločite za delo, ki temelji na vašem strokovnem študijskem področju. Če zaradi napornega študijskega »tempa« tega ne zmorete v nižjih letnikih, pa boste v zadnjem letniku nedvomno kos tako študiju kot tudi delu.

Koristna študentska dela:
– temeljijo na strokovnem predznanju,
– niso enostavna, fizična, administrativna dela,
– pripomorejo k pridobivanju dragocenih izkušenj,
– z dokazovanjem pri delodajalcih pripomorejo k zaposlitvi,
– vam omogočajo kasnejšo redno zaposlitev.

Ne čakaj na pomoč Zavoda!
Seveda je vsaka pomoč dobrodošla, toda če boste slepo verjeli in se zanašali le na ZRSZ, z zaposlitvijo najverjetneje ne boste najbolj zadovoljni. Kot vsaka stvar ima tudi Zavod določene slabosti – sprejeti morate katerokoli službo, ki ti jo tam ponudijo. To pomeni, da po zakonu morate sprejeti delo, ki sodi v za 2 stopnji nižji tarifni razred. Torej morajo univerzitetni diplomanti sprejeti zaposlitev, ki odgovarja 4-letni tehniški srednji šoli.

Vsak študent je posameznik in kot posameznik ima svojo zgodbo. Nekateri hitijo skozi izpite tekom študija, drugi si vzamejo čas in si nabirajo izkušnje. Toda kaj je bolj pomembno, … visoko povprečje ocen ali priporočila? Velikokrat niti eno niti drugo, temveč tretje – veze in poznanstva! Vsekakor so delovne izkušnje pomembne pri pridobivanju zaposlitve, toda NA ŽALOST velikokrat niti te niso zadosti.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.