O uporabi medicinske konoplje in kanabinoidov

Prvi modul šolanja o uporabi medicinske konoplje in kanabinoidov pri paliativni oskrbi bolnikov. Izobraževanja se je udeležilo 120 slovenskih zdravnikov, ki so se podrobneje seznanili o pomenu in vlogi medicinske konoplje, načinu in izvedbi postopkov pri zdravljenju in vrsti bolezni ter simptomov, ki bi se jih v praksi lahko lotili z njeno uporabo.


Pri organizaciji izobraževanja so združili moči Zdravniška zbornica Slovenije, Nacionalni inštitut za varovanje zdravja in Onkološki inštitut Ljubljana. Del šolanja je bil zaradi velikega interesa javnosti namenjen tudi novinarjem.

Splošno razširjena uporaba konoplje za izboljšanje počutja je omogočila obilo podatkov za razvoj farmakoterapije s konopljinimi zdravili. Šele znanstvena odkritja zadnjih nekaj let kažejo številne nove možnosti uporabe snovi iz konoplje. Poleg delovanja na kanabinoidne receptorje (CB1-3) in na nekatere receptorje sirote, snovi iz konoplje predvsem protibolečinsko delujejo z agonističnim delovanjem na α2-adrenergične receptorje, bolečinske vaniloidne (kapsaicinske) receptorje TRPV1, serotoninske receptorje 5-HT1A in antagonistično na nociceptivne receptorje TRPA1. Zdravila na osnovi konoplje, ki so terapevtsko že na voljo, so nabiksimol, kanabidiol (CBD), dronabinol in tetrahidrokanabinol (THC). Na voljo so tudi pripravki iz posušene rastline, ki vsebujejo nadzorovano vsebnost THC in CBD, kot so Bedrocan, Bedrobinol in Bediol. CBD in sorodni kanabinoidi zmanjšajo vnetje in hiperaktivnost mikroglije in skupaj s THC delujejo nevroprotektivno pri možganski ishemični kapi. Zato se poleg paliativne uporabe vse bolj preskušajo pri kroničnih nevrodegenerativnih boleznih. Najbolj raziskana je farmakokinetika THC, ki je zelo odvisna od način vnosa. Glede na način vnosa so učinki lahko takojšnji ali zamaknjeni do nekaj ur, zaradi lipofilnosti THC pa so lahko prisotni do nekaj tednov. Najhitrejši učinki nastopijo ob kajenju rastlinskih delov ali vdihavanju par, saj že po 15 do 30 minutah nastopi najvišja serumska koncentracija THC, učinki pa izzvenijo v 2-3 urah. Biološka uporabnost pri tem doseže vrednosti od 2 do 56 %. THC se ponavadi kopiči v maščobnih tkivih, kjer doseže najvišjo koncentracijo v 4-5 dnevih, nato pa se sprošča nazaj v kri. Zato lahko serumsko prisotne aktivne metabolite po visokih odmerkih zaznamo še 10-30 dni.

Drugi načini vnosa zdravil iz konoplje so peroralni v obliki pršila, npr. pri bolečinah pri multipli sklerozi, sublingvalni obliki in v obliki tablet, kjer pa biološka uporabnost ne preseže vrednosti 20 %. Največji učinek pri takem vnosu dosežemo po 2–3 urah in traja 4–12 ur. Oblike kontinuiranega počasnejšega sproščanja so transdermalni obliži in rektalni pripravki. Da se izognemo metabolizmu prvega prehoda v jetrih, lahko uporabimo tudi oralno pršilo. Doseganje ustrezne biološke uporabnosti kanabinoidov v tarčnih organih je še nedorečeno, tako zaradi neenakomerne porazdelitve v organih in maščevju kot zaradi velike individualne variabilnosti. Pri uporabi zdravil iz konoplje moramo biti pozorni na interakcije z antipsihotiki, saj lahko znižajo serumske ravni teh zdravil. Pri uporabi benzodiazepinov, alkohola ali drugih psihoaktivnih zdravil se lahko pojavijo učinki, kot so utrujenost, razdraženost ali nevarnost razvoja psihotičnih simptomov, kar pa je pogosto povezano s trenutnim počutjem bolnika. Čeprav neposrednih zastrupitev s kanabinoidi ni veliko, je previdnost potrebna pri hkratni uporabi drugih psihotropnih snovi. Kontraindicirani so pri nosečnosti in dojenju. Tveganje predstavlja tudi možnost sproženja psihoz in zasvojenost.

S problemom zasvojenosti se lahko srečujejo redni uporabniki kanabinoidov, ki zaužijejo več kot 180 mg psihoaktivnega THC dnevno nekaj tednov zaporedoma. Ker spreminja aktivnost možganskih programskih tokokrogov oz. povezljivosti možganskih centrov, zmanjšuje kognitivne sposobnosti, poveča pa hiperaktivnost med različnimi možganskimi centri. Raziskave o potencialni terapevtski uporabi aktivacije in utišanja možganskih tokokrogov so šele v povojih.

Podrobnejše informacije o vsebini izobraževanja so vam na voljo v obliki zbornika.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.