Pomagaj drugim in spremeni svet

Si oboževalec crkljivih mačkov in navdušenih kužkov? Kdo se lahko upre nasmejanemu psu, ki je tako vesel, da te vidi, da kar skače po tebi. Na žalost pa vsako leto veliko psov in mačkov ostane brez doma, saj jih zapustijo ali pa jim naredijo še celo kaj hujšega. Zavetišča so polna osamljenih živali, ki kar čakajo na posvojitev.

Različne možnosti pomoči

Vsak doma nima dovolj prostora, da bi lahko posvojil puhastega mačka ali psa, vendar še vedno lahko narediš veliko dobrega. Zavetišča vedno potrebujejo prostovoljce, ki pridejo nahranit živali, pse peljejo na sprehod, kdor pa lahko, pa seveda lahko daruje tudi kak odvečen evro. Je naporno? Psihično ja, saj včasih vidiš pse, ki jih je tako strah, da si niti nekaj korakov stran od zavetišča ne upajo. Vendar je kljub temu to nekaj, kar priporočam čisto vsakemu.

Mačka se približuje s smrčkom, kot da bi rekla rada te imam.

Sama sem prostovoljka v mačjem zavetišču in verjemi mi, niti en maček se ti ne bo tako pustil božati, kot tisti tam. Na teden si vzameš uro, dve, tri, kolikor imaš pač časa, in nahraniš mačke, jim malce počistiš in se nato igraš z njimi ter jih razvajaš. Super delo, kajne? Nisi plačan za to, seveda ne, vsaj ne z denarjem, ampak ti da občutek zadovoljstva in sreče, saj delaš nekaj dobrega.

Prostovoljci imajo trenutno omejene možnosti

Prostovoljcev manjka tudi drugje, na primer v domovih za ostarele, vendar trenutna situacija žal ne dopušča pomoči. Epidemija je onemogočila kar nekaj prostovoljnih aktivnosti, ampak vsaj zavetišča so kraj, kamor še vedno lahko greš. Obalno zavetišče na primer ponuja možnost sprehajanja psov. Veš, kako veseli so tisti psi, ko jih odpelješ na krog po bližnjem polju?

Kužek se približuje in ustavi ob robniku

Prostovoljstvo je koristno za vse vpletene. Seveda se počutiš dobro, ker si misliš, da si koristen družbi, ampak svoje občutke moraš dati na stranski tir. Glavni namen je pomoč tistim, ki to res potrebujejo. Kraljujejo torej živali, starejši, otroci, tisti, ki potrebujejo našo pomoč in jim z obiskom polepšamo dan.

Šteje vsaka malenkost

Vsak ima vsaj eno odvečno uro v tednu. Namesto da si ogledaš novo epizodo najljubše serije, se zapelji do bližnjega zavetišča in tam pelji nekaj psov na sprehod. Tako ti bodo hvaležni, da te bodo povsod polizali, in morda te celo zamika, da bi katerega posvojil. Če imaš kak evro odveč, je seveda tudi dobrodošlo, da ga daruješ in se odpoveš kaki kavici ali novi majici.

Sem za! Jaz tudi!

Če te zanima prostovoljstvo v zavetiščih, si poglej naslednje možnosti:

Urednica revije Študent

Prejšnji članekNepozabna večpredstavnost s tabličnim računalnikom MatePad Pro
Naslednji članekNormal People: serija, v katero se zaljubiš

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.