ponedeljek, 21 septembra, 2020
Doma Študij in kariera Osebna rast Pomagaj drugim in spremeni svet

Pomagaj drugim in spremeni svet

Si oboževalec crkljivih mačkov in navdušenih kužkov? Kdo se lahko upre nasmejanemu psu, ki je tako vesel, da te vidi, da kar skače po tebi. Na žalost pa vsako leto veliko psov in mačkov ostane brez doma, saj jih zapustijo ali pa jim naredijo še celo kaj hujšega. Zavetišča so polna osamljenih živali, ki kar čakajo na posvojitev.

Različne možnosti pomoči

Vsak doma nima dovolj prostora, da bi lahko posvojil puhastega mačka ali psa, vendar še vedno lahko narediš veliko dobrega. Zavetišča vedno potrebujejo prostovoljce, ki pridejo nahranit živali, pse peljejo na sprehod, kdor pa lahko, pa seveda lahko daruje tudi kak odvečen evro. Je naporno? Psihično ja, saj včasih vidiš pse, ki jih je tako strah, da si niti nekaj korakov stran od zavetišča ne upajo. Vendar je kljub temu to nekaj, kar priporočam čisto vsakemu.

Mačka se približuje s smrčkom, kot da bi rekla rada te imam.

Sama sem prostovoljka v mačjem zavetišču in verjemi mi, niti en maček se ti ne bo tako pustil božati, kot tisti tam. Na teden si vzameš uro, dve, tri, kolikor imaš pač časa, in nahraniš mačke, jim malce počistiš in se nato igraš z njimi ter jih razvajaš. Super delo, kajne? Nisi plačan za to, seveda ne, vsaj ne z denarjem, ampak ti da občutek zadovoljstva in sreče, saj delaš nekaj dobrega.

Prostovoljci imajo trenutno omejene možnosti

Prostovoljcev manjka tudi drugje, na primer v domovih za ostarele, vendar trenutna situacija žal ne dopušča pomoči. Epidemija je onemogočila kar nekaj prostovoljnih aktivnosti, ampak vsaj zavetišča so kraj, kamor še vedno lahko greš. Obalno zavetišče na primer ponuja možnost sprehajanja psov. Veš, kako veseli so tisti psi, ko jih odpelješ na krog po bližnjem polju?

Kužek se približuje in ustavi ob robniku

Prostovoljstvo je koristno za vse vpletene. Seveda se počutiš dobro, ker si misliš, da si koristen družbi, ampak svoje občutke moraš dati na stranski tir. Glavni namen je pomoč tistim, ki to res potrebujejo. Kraljujejo torej živali, starejši, otroci, tisti, ki potrebujejo našo pomoč in jim z obiskom polepšamo dan.

Šteje vsaka malenkost

Vsak ima vsaj eno odvečno uro v tednu. Namesto da si ogledaš novo epizodo najljubše serije, se zapelji do bližnjega zavetišča in tam pelji nekaj psov na sprehod. Tako ti bodo hvaležni, da te bodo povsod polizali, in morda te celo zamika, da bi katerega posvojil. Če imaš kak evro odveč, je seveda tudi dobrodošlo, da ga daruješ in se odpoveš kaki kavici ali novi majici.

Sem za! Jaz tudi!

Če te zanima prostovoljstvo v zavetiščih, si poglej naslednje možnosti:

Urednica revije Študent

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (2 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,198FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Najboljši filmi o nezemljanih

Filmi, kjer človeštvo v takem ali drugačnem številu naleti na nezemljane v taki in drugačni obliki. Čeprav so Superman, Thor in Thanos nezemljani, teh...

Menjam: Viski za hišo

Osemindvajsetletni Matthew je za štiriinštirideset tisoč funtov prodal zbirko viskija. Steklenico mu je vsako leto za rojstni dan dal oče, razlog za prodajo je...

Letos 100 let slovenske atletike in več kot 10 državnih rekordov

Letos slovenska atletika praznuje svojo stoletnico – kot mejnik začetka njenega organiziranega delovanja v Sloveniji so na Atletski zvezi Slovenije izbrali prav leto 1920,...

Preverite pametne ure, brezžične slušalke in napredne prenosnike, s katerimi bo Huawei popestril jesen

Na globalnem dogodku pod sloganom »Inovacije navdihujejo srečna naključja« (Inovation Inspires Serendipity) je podjetje Huawei Consumer BG predstavilo šest novih izdelkov, ki bodo obogatili...