V petih korakih do večje samozavesti

Samozavest je izredno pomembna, saj močno vpliva na naše življenje. Če smo samozavestni, zaupamo vase in v svoje sposobnosti, se cenimo ter verjamemo vase ne glede na vse. Sami sebe spoštujemo, iz vsake življenjske izkušnje pa znamo potegniti najboljše. Samozavest se oblikuje skozi naše izkušnje, je pa res, da se je lahko tudi priučiš. Pomagaš si lahko s spodnjimi petimi koraki, ki ti bodo pomagali zaživeti bolj uspešno in kvalitetno življenje.

  1. Korak: Naštej svoje uspehe

Razmisli, kateri so tisti majhni in veliki uspehi, ki si jih kadarkoli dosegel. Ne glede na to, kako samozavesten ali nesamozavesten si, vedno lahko najdeš dosežek, na katerega si ponosen. Čestitaj si za vse, pet najpomembnejših pa si zapiši na list in ga obesi na vidno mesto. Ob pogledu nanje boš težko ostal ravnodušen!

  1. Korak: Postavi si lahek cilj

Tako kot ne moreš od danes na jutri preteči deset kilometrov, tako ne moreš čez noč priti do cilja, ki si ga zastaviš. Zato je pomembno, da začneš z majhnimi cilji, s katerimi si boš dokazal, da zmoreš. Vseeno pa morajo ti cilji od tebe zahtevati nekaj truda. Občutka samozavesti namreč ne boš krepil, če se ti za dosego cilja ne bo potrebno potruditi.

  1. Korak: Razmišljaj pozitivno

Pozitivne misli imajo neprecenljivo vrednost, saj vplivajo na naše počutje in vedenje. Pomembno je, da na situacijo, ki se ti zdi težavna gledaš pozitivno ter razmišljaš, kako jo boš obrnil k sebi v prid. Na takšen način jo boš nedvomno rešil hitreje, obenem pa boš krepil samozavest, saj si boš dokazal, da se znaš uspešno soočiti s težavami.

  1. Korak: Uredi se

Urejen videz veliko pripomore k temu, da se počutiš dobro, zadovoljno s seboj in tudi bolj samozavestno. Bolje kot se počutiš v svoji koži, bolj spretno boš ravnal v različnih situacijah, s tem pa boš ustvaril videz osebe, ki ji samozavesti ne primankuje.

  1. Korak: Bodi hvaležen

Na list papirja vsako jutro napiši tri stvari, za katere si hvaležen, da jih imaš, nato pa vsak dan dodaj še tri več. Če se boš osredotočal na stvari, ki te osrečujejo, se boš naučil misliti pozitivno. Pri tem pa si lahko pomagaš tudi z mislijo pokojnega Roya T. Bennetta: »Medtem ko slediš drugim ciljem, bodi hvaležen za tisto, kar imaš. Če nisi hvaležen za tisto, kar že imaš, ne boš srečen niti, ko boš imel več.«

 

Prejšnji članekAmsterdam akril
Naslednji članekUdobno in ugodno od doma do faksa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.