Udobno in ugodno od doma do faksa

Če nameravaš študirati izven kraja svojega stalnega bivališča, se najbrž soočaš z vprašanjem, kako vsak teden potovati od doma do kraja študija ter kako si lahko časovno in finančno to tudi privoščiš. Prav v ta namen je Ministrstvo za infrastrukturo pred nekaj leti v sistem javnega potniškega prometa v Sloveniji uvedlo subvencionirano enotno vozovnico integriranega javnega potniškega prometa oziroma IJPP ter s tem študentom omogočilo dostopnejši in ugodnejši javni prevoz na relaciji med domom in fakulteto. Do subvencionirane vozovnice so upravičeni vsi študentje ter udeleženci izobraževanja odraslih, ki imajo stalno bivališče od kraja izobraževanja oddaljeno najmanj 2 kilometra.

Kaj vse mi ponuja subvencionirana vozovnica IJPP?

Glavna prednost vozovnice IJPP je izdaja in uporaba te vozovnice brez predhodne izbire prevoznika, vnaprej moraš določiti le želeno relacijo javnega prevoza. Enotna vozovnica namreč velja tako za prevoz z vlakom kot tudi z medkrajevnim avtobusom. Prejmeš jo v obliki brezstične elektronske kartice, da jo imaš vedno pri roki, njena uporaba pa je izredno preprosta. Edina pomanjkljivost je ta, da vozovnica ni prenosljiva, zato le previdno z njenim izposojanjem. Voznik avtobusa ali sprevodnik na vlaku lahko preveri osebni dokument imetnika vozovnice, v primeru kršitve pa ti jo nemudoma odvzame.
Glede na dolžino izbrane relacije so subvencionirane vozovnice razdeljene v tri razrede: oddaljenost od 2 do 60 kilometrov, oddaljenost do vključno 90 kilometrov in oddaljenost več kot 90 kilometrov. Skladno z razdaljo se spreminjajo tudi cene, ki se gibljejo med 25 € in 55 €. Če nameravaš med tednom bivati v kraju izobraževanja in boš doma preživljal zgolj vikende, pa imaš na voljo tudi subvencionirano kuponsko vozovnico, ki ti na izbrani relaciji omogoča 10 voženj mesečno. Zanjo moraš odšteti 20 €. Izbiraš lahko med mesečno, polletno in letno vozovnico. Koriščenje mesečne vozovnice je možno od prvega do zadnjega dne v mesecu in še prvi delovni dan prihodnjega meseca. Če se ti zdi vozovnica IJPP primerna dolgoročna rešitev, razmisli o takojšnjem nakupu polletne ali letne vozovnice, saj si na ta način upravičen do popusta.

Dodatne ugodnosti subvencionirane vozovnice

Kot imetnik subvencionirane vozovnice IJPP si ob doplačilu upravičen tudi do uporabe mestnega potniškega prometa v Ljubljani in Mariboru. To pomeni, da lahko isto vozovnico uporabiš za medkrajevni prevoz z vlakom in avtobusom ter tudi za mestni prevoz na območju Ljubljane ali Maribora. Za slednje je potrebno doplačilo. Tudi v tem primeru pa lahko izbiraš med mesečnim, polletnim ali letnim nakupom mestne vozovnice. Tovrstna kombinirana vozovnica ti v območju mestnega prometa omogoča še uporabo medkrajevnih vlakov in avtobusov, ki prav tako ustavljajo na postajališčih mestnega prevoznika.
Subvencionirano vozovnico lahko kupiš med 1. oktobrom in 30. junijem v tekočem študijskem letu, v poletnem času pa si lahko priskrbiš zgolj subvencionirano kuponsko vozovnico za 10 voženj. V primeru nakupa letne, dveh polletnih ali 9 mesečnih vozovnic boš deležen še brezplačne vozovnice za julij in avgust, kar je del spodbude ministrstva za razširjanje uporabe javnega prevoza. Postopek je avtomatiziran in kuponske vožnje bodo samodejno naložene na tvojo elektronsko vozovnico.

Kako si lahko priskrbim svojo vozovnico IJPP?

Za pridobitev subvencionirane vozovnice IJPP moraš izpolniti vlogo, ki je dostopna na spletu, v večini primerov pa ti jo s preostalo vpisno dokumentacijo vred posreduje že fakulteta. Vloga mora biti namreč potrjena tudi s strani izvajalca študijskega programa, zadostuje pa že priloženo potrdilo o vpisu. Navesti moraš še svoje osebne podatke, vrsto vozovnice in podrobnosti glede prevoza na izbrani relaciji. S pravilno izpolnjeno vlogo in veljavnim osebnim dokumentom se nato zglasiš na najbližjem prodajnem mestu ponudnika prevoza, kjer kupiš vozovnico. Pomembna novost iz leta 2017 je še uvedba možnosti elektronske oddaje z digitalnim potrdilom, kar pomeni, da si lahko prek portala E-uprava vozovnico priskrbiš enostavno prek spleta ter si tako prihraniš dolgo čakanje v vrsti na prodajnih mestih.

Ugodne alternative

Poleg subvencioniranega železniškega in avtobusnega prevoza lahko izbiraš še med nekaterimi drugimi možnostmi ugodnejšega transporta po Sloveniji. Koriščenje tovrstnih storitev sicer ne izhaja iz študentskega statusa, vendar je vseeno primerno tudi za nekoliko plitvejše žepe.

Avant2GO

Študentje smo ob prihodu v novo okolje navadno prepuščeni javnemu potniškemu prometu, s katerim najlažje raziskujemo različne dele mesta. Ljubljana morda res ni velemesto, a je zaradi pogostih zamud in obvozov vožnja z mestnimi avtobusi dolgotrajna, kar nemalokrat sproža negodovanje. V takem primeru je Avant2GO ugodna in zanesljiva rešitev. Gre za storitev trajnostne mobilnosti s souporabo vozil ali t. i. car sharing, ki ti omogoča vožnjo z najsodobnejšimi električnimi avtomobili. Ker vozilo uporabljaš le takrat, ko ga potrebuješ, se ob tem izogneš vsem stroškom lastništva in vzdrževanja svojega vozila.
Storitev Avant2GO je zelo enostavna. Po začetni registraciji ter krajšem izobraževanju o električni mobilnosti s pomočjo aplikacije preprosto poiščeš in rezerviraš prosto vozilo ter poravnaš končni strošek za vožnjo. Ena od prednosti souporabe je vsekakor tudi zagotovljeno brezplačno parkirno mesto, kar ti zlasti v večjih krajih lahko prihrani veliko skrbi. Prevzemna mesta avtomobilov Avant2GO lahko zaenkrat najdeš v Ljubljani, Kranju, Mariboru, Murski Soboti ter na Letališču Jožeta Pučnika. Če potrebuješ avtomobil za krajši izlet, vikend ali le nujni opravek po mestu, je Avant2GO prava rešitev zate. Ker pa so vozila izključno električna ter brez škodljivih emisij in hrupa, s tem pripomoreš tudi k ohranjanju okolja.

Prevoz.org

Spletni portal Prevoz.org je še eden od uspešnejših projektov na področju mobilnosti pri nas. Gre za vzajemno storitev ponudbe in iskanja prevoza, ki tako ponudniku kot iskalcu omogoča prihranek pri vožnji. Spletna stran vsebuje informacije o predvidenih odhodih in tvoja edina naloga je, da v preprostem brskalniku označiš želeno relacijo ter čas odhoda. Med prikazanimi ponudniki, ki ustrezajo tvojim kriterijem, pa nato izbereš in kontaktiraš najprimernejšega. V kolikor ima ta v svojem avtomobilu še prosto mesto, bo potrdil prevoz in te popeljal na želeno destinacijo.
Če se večkrat poslužuješ nepredvidljivega štopanja, ki je odvisno od usmiljenja mimoidočih šoferjev in zato ne nujno obrodi uspeha, ti Prevoz.org omogoča prevoz po predhodnem dogovoru. Spletni portal je zanesljiv in vsebuje le potrjene telefonske številke ponudnikov. Storitev je prav tako uporabna pri načrtovanju izletov v tujino, saj lahko v posebni rubriki mednarodnih prevozov najdeš tudi ugodne ponudbe za prevoz v najrazličnejše evropske države. V primeru, da se sam odpravljaš na pot z avtomobilom in si želiš družbo, pa lahko objaviš svojo ponudbo in pomagaš nekomu, ki išče prevoz, in hkrati prihraniš denar za gorivo.

Ponudbe na socialnih omrežjih

Zavedaj se, da nisi edini, ki se vsakodnevno ali zgolj tedensko vozi od doma do kraja študija. Zlasti med starejšimi študenti je veliko takih, ki raje potujejo s svojim avtomobilom in za majhen znesek ponujajo prevoz še drugim. Pobrskaj po socialnih omrežjih in se pridruži skupinam s prevozi. Tako se lahko od doma do kraja študija hitreje in ceneje odpelješ kar s svojimi vrstniki s faksa.

Prejšnji članekV petih korakih do večje samozavesti
Naslednji članekNajboljše družabne igre za študentski dom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.