6 skrivnosti poslovnega uspeha Elona Muska

Neto vrednost delnic podjetij Tesla in SpaceX sta presegla 185 milijard dolarjev in Elon Musk je tako nedavno postal najbogatejši Zemljan in s tem prehitel lastnika Amazona Jeffa Bezosa. Novinar BBC-a Justin Rowlatt je že nekaj let nazaj z Muskom rapravljal o njegovem skrivnostnem uspehu.

1. Ne gre za denar

To je bistvo Muskovega posla. Ko ga je Rowlatt leta 2014 intervjuval, je rekel, da ne ve, kako bogat je. »Ni tako, kot da je nekje kup denarja. Resnično imam samo določeno število glasov v Tesli, SpaceX-u in SolarCity-ju, tržišče pa ima za te glasove vrednost.« Ničesar nima proti iskanju bogastva, če je to narejeno nekako etično in dobro, vendar ga to preprosto ne žene naprej.

Tesla se polni

Musk ne pričakuje, da bo umrl bogat. Misli, da bo večino svojega denarja porabil za gradnjo baze na Marsu in ne bi bil presenečen, če bi za ta projekt zapravil celotno bogastvo. Tako kot Bill Gates bi svoje življenje z milijardami v banki ocenil kot neuspeh, ker tega denarja ni dobro izkoristil.

2. Preganjaj svoje strasti

»Hočeš, da bodo stvari v prihodnosti boljše, želiš te nove vznemirljive stvari, ki ti polepšajo življenje.« Musk je SpaceX ustanovil, ker je bil razočaran nad ameriškim vesoljskim programom, saj naj bi ta bil premalo ambiciozen. »Ves čas sem pričakoval, da bomo napredovali in postavili človeka na Mars, imeli bazo na Luni in zelo pogoste lete v orbito.«

Ko pa se to ni zgodilo, je prišel na idejo Mars Oasis Mission-a, katere namen je bil poslati majhen rastlinjak na rdeči planet. Zamisel je bila, da bi se ljudje spet navdušili nad vesoljem in prepričali ameriško vlado, naj poveča Nasin proračun.

Ugotovil je, da problem ni pomanjkanje volje, ampak pomanjkanja poti – vesoljska tehnologija je bila veliko dražja, kot bi morala biti.

S tem je nastalo najcenejše podjetje za izstrelitev raket na svetu. Bistvo ni bilo služenje denarja, temveč, da bi na Marsu pristala oseba.

Musk se ima za inženirja in ne za investitorja. Žene ga želja po reževanju tehničnih težav. Vsaka ovira, ki ga premaga njegovo podjetje, pomaga tudi vsem ostalim, ki poskušajo rešiti isti problem.

3. Ne boj se razmišljati veliko

Musk želi revolucionirati avtomobilsko industrijo, kolonizirati Mars, zgraditi superhitre vlake v vakuumskih predorih, integrirati umetno inteligenco v človeške možgane in spodbuditi industrijo sončne energije in baterij. Vse te njegove projekte bi v zgodnjih osemdesetih letih našli v otroški reviji. Sam ne skriva, da so ga navdihnile knjige in filmi, ki jih je kot otrok bral oziroma gledal.

Ne smemo se zadrževati. Prepričan je, da je v spodbudne strukture večine podjetij vpeta slaba ambicija.

»Če si izvršni direktor velikega podjetja in si prizadevate za nekaj, kar je skromno izboljšanje, in to traja dlje, kot je bilo pričakovano, in se ne obnese tako dobro, te nihče ne bo krivil. Lahko rečeš, da je krivda na dobavitelju.«

»Če si drzen in se odločiš za resnično prebojno izboljšanje, vendar to ne bo delovalo, boš zagotovo odpuščen. Prav zato se večina podjetij osredotoča na majhne izboljšave svojih obstoječih izdelkov, namesto da bi si upala predstavljati povsem nove.« Pomembno je, da delamo stvari, ki so pomembne in da razmišljamo veliko.

Tovarna Tesle
Tesla

4. Pripravljen bodi tvegati

Do leta 2002 je Musk že imel razprodana svoja imetja v spletnem mestnem vodniku Zip2 in spletnem plačilne podjetju PayPal. Ko je vstopil v svoja 30. leta je imel na računu skoraj 200 milijonov dolarjev. Načrt je bil, da bi polovico svojega bogastva vložil v podjetja, drugo pa obdržal zase.

Vendar ni bilo tako, kot si je zamislil. Njegova nova podetja so se soočala z najrazličnejšimi težavami. Prve tri izstrelitve SpaceX-a so propadle, Tesla pa je imel težave s proizvodnjo, dobavo in zasnovo.

Nastopila je finančna kriza. Dejal je, da bi lahko denar obdržal, vendar bi podjetja propadla, ali pa vložil v tisto, kar ima in mu bo morda uspelo. V nekem trenutku je bil tako zadolžen, da si je moral denar sposoditi od prijateljev, da si je plačal življenjske stroške. Možnost bankrota ga ni prestrašila.

5. Ignoriraj kritike

Musk še sam ni verjel, da bi s podjetjema SpaceX ali Teslo lahko zaslužil. Verjel ni nihče. Vendar to ga ni ustavilo. Ustavilo ga pa ni zato, ker je hotel reševati probleme in mu ni bilo pomembno, koliko denarja bo zaslužil.

Oktobra je ameriška investicijska banka Morgan Stanley ocenila SpaceX na 100 milijard dolarjev. Podjetje je spremenilo ekonomijo vesoljskih poletov. Musk je pa najbolj ponosen na to, kako je njegovo podjetje poživilo ameriški vesoljski program. Lani so njegove rakete Crew Dragon na Mednarodno vesoljsko postajo izstrelile šest astronavtov, kar je bila prva takšna misija z ameriških tleh po letu 2011.

Vzlet rakete SpaceX

6. Uživaj

Elon Musk je sicer deloholik. Dela 120 ur na teden, da lahko sodeluje pri Tesli Model 3.

Zdi se, da njegov poseben pogled na svet – težave z ameriškim finančnim regulatorjem, ime njegovega sina – ni vplival na njegovo podjetje, saj sam ostaja ambiciozen kot kdaj koli prej.

Septembra je trdil, da bodo kmalu vsi Teslini avtomobili samovozeči. Lansko leto se je končalo z neuspehom, ko je nosilna raketa Starship, podjetja SpaceX, eksplodirala šest minut po vzletu. Elon Musk je test pozdravil kot izjemen uspeh.

VIRBBC
Prejšnji članekHuawei nudi vrhunsko igralniško izkušnjo v okolju EMUI 11
Naslednji članekKončno je znano, kdaj bomo študentje prejeli 150 €

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.