Portal Talentiran.si

Ste že slišali za portal Talentiran.si, pa ne veste, kaj je njegov namen? O njem bomo tokrat spregovorili. Portal je skupni projekt družine ŠOU v Ljubljani – Resorja za socialo in zdravstvo ter Društva mladinski ceh iz Ljubljane, kjer oba partnerja s svojimi idejami in izkušnjami prispevata k projektu. Z njim želijo spodbujati mlade, da bi začeli o svoji poklicni poti razmišljati dovolj zgodaj.

Do sedaj je obstajal Nefiks. Nefiks je modra knjižica, kamor vsak posameznik vpisuje vsa svoja neformalno pridobljena znanja in sposobnosti. Sem sodijo razni seminarji, tečaji, razne delavnice, različna dela preko študentskega servisa, prostovoljna dela in druge aktivnosti. Zapisovanje vseh aktivnosti in dejavnosti predstavlja prednost posameznikom, ki lahko vidijo katere sposobnosti so že osvojili in to lahko tudi pokažejo delodajalcu, ko iščejo službo. Hkrati pa lahko s modro knjižico lažje sestavijo življenjepis, dokaže kreditne točke na fakulteti … Ne dolgo nazaj se je pojavil portal imenovan Talentiran.si, na katerem lahko Nefiks od sedaj naprej dobimo ne le v fizični obliki, ampak tudi v elektronski obliki. S tem je dostopen širšemu krogu mladih. Na ta način želijo mlade spodbuditi, da bi sami skrbeli za svojo zaposljivost na trgu delovne sile. Poleg elektronske oblike Nefiksa pa si bodo mladi na portalu lahko poiskali tudi druge koristne informacije o tem; kako graditi kariero, kako napisati prošnjo za službo in kako se pripraviti na zaposlitveni razgovor.

Projekt Talentiran.si je v Sloveniji samostojna nacionalna agencija, obenem pa tudi vseevropski projekt s poslanstvom ustvariti skupnost Talentiran.si, ki s sodobnimi metodami omogoča beleženje neformalno pridobljenih izkušenj, znanj in kompetenc posameznika, skozi vse njegove aktivnosti, ki so ključnega pomena za gradnjo kariere in zagotoviti stičišče, kjer posameznik (p)ostane v vsakem trenutku njegovega življenja zaposljiv in tržno zanimiv, s poudarkom na populaciji mladih – deluje kot mreža Talentiran.si centrov. Začetni namen portala je bil ustvariti portal, kjer bodo študentje lahko prišli do informacij za boljšo zaposljivost.
Portal je na prvi pogled namenjen študentom in dijakom, ki se zavedajo, da zgolj diploma ali spričevalo nista dovolj za dobro delovno mesto, kaj šele uspešno kariero. Namenjen je tistim, ki se bodo po zaključku trenutnega šolanja želeli zaposliti in tistim, ki sicer že delajo, a si želijo zamenjati službo.
Po drugi strani pa je portal v enaki meri namenjen delodajalcem, ki se lahko na portalu predstavijo tako, da ponudijo štipendije, delovna mesta, prakse, naslove raziskovalnih, diplomskih ter seminarskih nalog ali z lastnim izzivom (natečaji, tekmovanja, priložnosti) pridobijo nove zaposlence ali sodelavce.

Portal je vsebinsko razdeljen na pet ključnih poglavij: izobraževanje, gradnja kariere, baza e-Nefiks, dodatno in odprti prostor. Poglavje izobraževanje je namenjeno zbiranju in podajanju informacij v zvezi z izobraževanji na trgu. Tu lahko posameznik najde želeno izobraževanje, s katerim bo lahko osvojil kompetence, znanja in izkušnje, ki mu bodo prinesla bistveno prednost na trgu dela. Poglavje gradnja kariere je namenjeno osvajanju kompetenc, znanj in izkušenj bolj z vidika praktičnega področja, saj tu ponujajo bližnjice do prostih delovnih mest, natečaje in druge priložnosti za dokazovanje, naslove za raziskovalne, diplomske in seminarske naloge študentov ter dijakov, prosta mesta za prakse in za pripravništva in združujemo ponudbo izmenjav ali prostovoljstva. Baza e-Nefiks je nadgradnja projekta Nefiks. E-Nefiks je tako prenos projekta na splet. Prek treh povsem enostavnih korakov omogoča beleženje kompetenc, znanj in izkušenj. Z vpisi v bazo si uporabniki hkrati avtomatsko polnijo tudi CV-življenjepis. V poglavju dodatno zbirajo vse koristne vsebine, ki jih bodoči zaposlenec potrebuje. V poglavje odprti prostor uporabniki sodelujejo v komunikaciji med akterji njihove prihodnosti in se tako mrežijo med seboj.

Na portalu mladi najdejo načine za razvijanje in pridobivanje kompetenc, znanj in izkušenj skozi področja izobraževanj, osebnostnega razvoja, gradnje kariere in mreženja. O prihodnosti portala nam je spregovoril Peter Alešnik: “Vsekakor želimo, da postane finančno samostojen, da bi omogočil ter ponujal zaposlitve ne samo tistim mladim, ki so visoko iskano tržno blago, temveč da bi postal priložnost za tiste druge in močna motivacija za mlajše in stičišče za vse akterje s poslanstvom zaposlovanja mladih.”

Mojca Polc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.