Gremo na izpite!

Komaj so za nami prazniki, pred nami pa je že izpitno obdobje. Z njim pa ure učenja, ko bo potrebno naše možgane uporabiti za konkretne stvari in nič več za zabave in druge traparije. Izpitno obdobje je za vsakega študenta “eno najlepših obdobij” tekom študija, nas pa je zanimalo, kako se študentje pripravljajo na izpite.

Andrej Prelaz
“Na izpite se pripravljam teden dni prej, včasih tudi od 3 do 4 tedne (odvisno od težavnosti izpita). Kako se pripravljam? Iz obveznih knjig si naredim svoje zapiske (ko delam zapiske si logično tudi razlagam), tako praktično zapiske potem vse znam (vse do potankosti), odvisno od časa pa si kdaj še kakšno dodano literaturo preberem. Pred izpitom načeloma me ni stran, razen če sem nekoliko manj pripravljen nanj. Strah premagujem tako, da ko dobim izpit preletim vprašanja in si rečem … to pa je lahko :).”

Urška Pikelj
“Kako se pripravljam na izpite je odvisno od tega za kateri predmet imam izpit. Predmetom, katere sem bolj sproti delala zaradi bolj ali manj obveznih kolokvijev v času pred izpitom, ne namenim veliko časa, največ en teden, da preletim in dopolnim nekoč že obdelano snov. Pri izpitih, katerih snovi nisem sproti študirala, za pripravo potrebujem 2 do 3 tedne, odvisno od težavnosti izpita in razpoložljivega časa. Snov, katero moram predelati, si poskušam sistematično urediti in razporediti glede na čas. Pri študiju se tega “seznama” ne držim fiksno, služi mi bolj za okvir vsega kar moram narediti, da v množici podatkov česa ne spregledam. Pred izpiti in kolokviji ponavadi ne občutim kakšnega strahu, če pa že bolj v smislu nemirnosti. To ponavadi najlažje premagam tako, da kakšno uro pred izpitom zaključim z učenjem, si rečem kar je “je” in čas pred vstopom v izpitni prostor posvetim šalam in pogovorom s kolegicami, ki niso v povezavi z izpitom.”

Barbara Benko
“Za izpit se večinoma učim kar iz skript in iz zapiskov, ki si jih naredim na predavanjih. Učim se kakšne 3 tedne pred izpitom. Učim se tako, da berem naglas in prepisujem v zvezek. Pred določenim izpitom imam malo strahu, odvisno od težavnosti oz. zahtevnosti predmeta. Če se dobro pripravim me ni toliko strah, kot če vem, da se nisem dosti učila.”

Tatjana Turnšek
“Na izpite se pripravljam teden do 14 dni prej, odvisno od zahtevnosti in obsega snovi. Ponavadi se pri starejših študentih pozanimam kako zgleda izpit, si pridobim kakšne zapiske, saj se iz knjig ne učim, si pa naredim povzetek knjige, kakšne miselne vzorce. Najprej predelam celo snov, si izpišem pomembne podatke in potem nekajkrat preberem izpiske. Na pamet se nikoli ne učim, poskušam si zapomniti, kar se mi zdi pomembno.”

Dejan Pavlin
“Na izpite se začnem pripravljati kakšen teden dni prej, oziroma odvisno od zahtevnosti izpita. Vendar je pa tudi kdaj potrebno več priprave na to, da izpit narediš. Preden se usedem za mizo je pri meni potrebna posebna psihična in fizična priprava, da začnem študirati. Včasih se zelo težko pripravim, da bi sedel za knjige in svoje misli usmeril na učenje in snov, ki se jo moram naučiti. Nikakor se pa ne morem odvaditi tega, da se začnem učiti oz. študirati šele takrat, ko mi začne voda v grlo teči. Čeprav delam na tem, da bi študiral sproti. In ravno zato, ker se ne učim sproti, grem na izpite velikokrat tudi s strahom, ker nikoli ne vem ali bom naredil ali ne.”

Vsak ima svoj način učenja. Vsak se na svoj način trudi in uči, vsi pa si želimo, da bi naše ure učenja zadostovale za pozitivne ocene na izpitu in mirne nadaljnje mesece. Veliko sreče pri izpitih!

Mojca Polc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.