Poskušam zagovarjati interese, stališča in pravice vseh slovenskih študentov

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) si kot krovna študentska organizacija prizadeva vplivati na izboljšanje študijskih razmer in možnosti za študij, socialnega položaja študentov ter razvoj obštudijskih in interesnih dejavnosti.

Predsednik ŠOS, Mitja Urbanc, je v pogovoru povedal, da „ŠOS aktivno sodeluje pri oblikovanju nacionalne politike in programov na področju visokošolskega izobraževanja, štipendiranja, študentskega bivanja in študentskega dela. Veliko pozornosti posvečamo tudi problematiki zdravstvenega varstva študentov in zaposlovanju mladih diplomantov.“

 

Kakšna je vaša funkcija, naloga?

Kot predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) poskušam zagovarjati interese, stališča in pravice vseh slovenskih študentov. ŠOS si kot krovna študentska organizacija prizadeva vplivati zlasti na izboljšanje študijskih razmer in možnosti za študij, socialnega položaja študentov ter razvoj obštudijskih in interesnih dejavnosti. To pomeni, da ŠOS aktivno sodeluje pri oblikovanju nacionalne politike in programov na področju visokošolskega izobraževanja, štipendiranja, študentskega bivanja in študentskega dela. Veliko pozornosti posvečamo tudi problematiki zdravstvenega varstva študentov in zaposlovanju mladih diplomantov.

 

Kako gledate na svoja dosedanja študentska leta?

Študij na 1. bolonjski stopnji sem že zaključil in ga nadaljujem na 2. bolonjski stopnji, tako da je za mano že – lahko bi rekli – kar lep del študija. Na študij gledam kot na formalno pridobivanje znanja, ki pa ga je nujno potrebno dopolnjevati tudi s pridobivanjem neformalnih in praktičnih znanj, ki potem tudi štejejo pri iskanju prve zaposlitve.

 

Kakšen je vaš pogled na študijski sistem delovanja?

Menim, da se med študijem premalo pozornosti posveča praktičnim izkušnjam, ki so poleg teorije še kako pomembne. V oblikovanje učnih programov bi morali vključiti gospodarstvo in negospodarstvo ter tudi študente in tako študijske programe bolj prilagoditi „končnim uporabnikom“. Sodelovanje z gospodarstvom in negospodarstvom bi študentom nudilo tudi možnost reševanja konkretnih primerov.

 

Kakšen je vaš pogled na organizacijo ŠOS in na njeno delovanje, kako lahko priskoči brucu na pomoč?

ŠOS je kot krovna organizacija vseh študentov enakovreden sogovornik na nacionalni ravni pri vprašanjih, ki se dotikajo študija in študentov. Glas posameznega študenta se pogosto ne sliši daleč, ko pa na probleme in pravice študentov opozori ŠOS, je lažje doseči zastavljene cilje. Tudi brucom in vsem študentom smo lahko v veliko pomoč predvsem preko naše spletne strani www.studentska-org.si, kjer so na enem mestu zbrane vse koristne informacije o študiju, bolonjski reformi, študentski prehrani, študentskih domovih, mednarodnih menjavah, prevozih, zdravstvenem zavarovanju, štipendijah … Obveščamo o pomembnih aktualnih temah s področja študija in študentskega organiziranja. Tako lahko na spletni strani najdejo tudi kontaktne podatke študentskih organizacij univerz in vseh 52 študentskih klubov, ki delujejo po Sloveniji in se seznanijo z dogodki, ki jih prirejajo.

 

Kateri študentski problem je po vašem mnenju trenutno največji in kaj narediti, da bi se naredil korak naprej?

Problemov je veliko; še vedno imamo premalo štipendij, tudi te pa so prenizke, premalo je študentskih postelj, medtem ko so stroški bivanja pri zasebnikih previsoki, zelo pereč je problem zaposlovanja mladih … Problemi na področju študentov so kompleksni in med seboj močno povezani. Zato vseskozi zagovarjamo njihovo celostno reševanje, saj lahko parcialnost položaj še poslabša. Stalno smo v stiku s posameznimi ministrstvi in odbori, s katerimi iščemo najboljše rešitve za študente in za uresničevanje njihovih pravic.

 

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.