Pozor, pripravljeni na spremembe!

Zakaj spremembe? Zakaj čakati oz. se izogibati spremembam? Ne izogibajte se spremembam in ne čakajte da vas drugi spremenijo – ukrepajte sami!

Se spomnite kaj ste želeli postati v otroštvu? Ste kdaj pomislili, da bi postali astronavt, najboljši hokejist ali predsednik države? Jaz zase vem, da sem. Prav te sanje nam pomagajo, da zdržimo vsakdanje pritiske na faksu, študentskem delu, da se posvečamo partnerju in družini… In vse več ljudi se zadovolji s sanjami. Pa vendar živimo v svetu, ki kipi od priložnosti, v svetu ki nam ponuja nešteto opcij, vendar te priložnosti ignoriramo in se jim z vsemi štirimi upiramo. Bolj kot smo postavljeni pred zid sprememb, bolj se pomikamo v kot in dvomimo v njih.

Večina potovanj se začne tako, da pripravimo prtljago, kar pa za naše potovanje ne velja. Navlako iz preteklosti bomo pustili za seboj. Če želimo uspeti moramo rasti, na svojo življenjsko pot moramo gledati vedno znova z novimi, pozitivnimi očmi. In predvsem opustiti upanje na boljšo preteklost!

 

V vsakem življenjskem obdobju se spreminjamo, spremembe so vsakodnevne. Starši nam pripovedujejo o časih, ko so končali šolanje, se zaposlili in ostali v podjetju do upokojitve – ti časi so minili.  Ne slepimo se več in si priznajmo, da živimo v globalnem gospodarstvu, ki se nenehno spreminja in če bomo želeli preživeti, moramo svoj način razmišljanja prilagoditi spremembam in se razvijati skupaj s svetom.

Pomislite – svetovni splet. Spremenil je način poslovanja in način življenja po vsem svetu. Poglejmo programerje spletnih strani, danes delajo od desetih do petih, v svojih pižamah. Delajo praktično od kjerkoli, iz naslonjača ob morju ali med čakanjem na stadionu na naslednjo košarkarsko tekmo. Ne pozabimo na dejstvo, da je njegov vpliv na družbo še »v povojih« in če dodamo še dejstvo, da je 80 odstotkov tehnologije, ki jo bomo vsakodnevno uporabljali čez deset let, še neizumljene, potem se lahko zavedamo pomena sprememb v naših življenjih. Bill Gates v knjigi Poslovanje s hitrostjo misli pravi: » V treh letih bo sleherni izdelek, ki ga naredimo danes, zastarel. Edino vprašanje je: Bomo mi poskrbeli, da bo zastarel ali bo to kdo drug?« Nekaj nam mora biti zagotovo jasno, tradicionalnih delovnih mest, kjer samo varni do upokojitve in kjer se ne rabimo pretirano izobraževati, ni več!

 

Kakšne misli vas obhajajo? Ste mi pritrdili ali se ne strinjate z menoj? Je čas, da spremenimo način razmišljanja?  Zakaj bi samo obiskovali predavanja, ki nas roko na srce, največkrat sploh ne navdihujejo in zakaj bi opravljali študentsko delo, ki nam predstavlja »tlako« za urno postavko, ki nam omogoča manj kot človeka dostojno življenje, če lahko ta dragoceni čas vložimo v snovanje svoje prihodnosti. Ne pravim, da pustimo faks in popolnoma prenehajmo z delom, ampak se prekleto strinjam s Carlom Foxom iz filma Wall Street, ki pravi: »Prenehajte se pehati za lahkim zaslužkom. Raje nekaj naredite s svojim življenjem. Ustvarjajte, namesto, da bi živeli od prodajanja in kupovanja drugim«.

 

Anja Vrabec

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.