11. februar – Dan varne uporabe interneta 2014

Nad novimi tehnologijami in poplavo informacij smo vse bolj navdušeni, vendar pa pozabljamo tudi na njihovo temnejšo plat.

Februarja obeležujemo dan in mesec varne rabe interneta in mobilnih naprav. Letos bo potekal pod sloganom »Skupaj za prijaznejši internet!« Njegov namen je promocija varne in odgovorne rabe tehnologij, predvsem med otroki in mladostniki. Vodilna tema dneva in meseca varne rabe interneta nas opominja na odgovornost, ki jo imamo vsi uporabniki pri ustvarjanju varnejšega in prijaznejšega spletnega prostora.

 

Nekaj nasvetov za varnejšo uporabo interneta in nekatere pasti v katere se lahko hitro ujamete

Varna gesla. Za profil v družabnem omrežju, elektronsko pošto ali priljubljeno igro izberite geslo, ki ga ne more nihče uganiti in ga ne razkrivajte nikomor.

Spletno ustrahovanje. Za spletno ustrahovanje gre, če preko novih tehnologij prejmete žaljiva sporočila, komentarje na forumu ali blogu, če kdo objavi vašo fotografijo, ne da bi vedeli za to, jo obdela na žaljiv način, vam ukrade geslo in identiteto in v vašem imenu piše, objavlja, kontaktira druge, vas nadleguje preko spletne kamere ter tako ali drugače izsiljuje. Sem spada tudi snemanje nasilnih ali drugače neprimernih videoposnetkov in objavljanje tega na spletu ali razpošiljanje prijateljem. Oblike ustrahovanja so lahko draženje, norčevanje iz posameznikov, opravljanje, izsiljevanje, grožnje, pošiljanje nezaželenih sporočil.

Prekomerna raba interneta. Raziskava projekta EU Kids Online o uporabi interneta med evropskimi otroki razkriva, da se jih kar 29% sooča z eno ali več oblik prekomerne rabe interneta. V Sloveniji je ta delež 26%. Raziskave so pokazale, da so najbolj ranljivi za pretirano uporabo spleta in njene negativne posledice starejši otroci, ki imajo čustvene težave in zelo izraženo potrebo po iskanju vznemirjenja. Pretirana uporaba spleta lahko vodi do slabših ocen v šoli, napetosti v družini, opuščanja hobijev, psihičnih težav in fizičnih zdravstvenih težav zaradi pomanjkanja spanca in telesne aktivnosti.

Neprimerne in nezakonite vsebine, npr. posnetki spolnih zlorab otrok. Gre za video, slikovno ali tekstovno upodobitev ali predstavljanje spolnega izkoriščanja otrok, tako otrokovo spolno vedenje kot tudi otrokove spolne organe. Trgovanje s posnetki spolnih zlorab otrok je v zadnjih letih eno najbolj razširjenih, rastočih in dobičkonosnih dejavnosti. Zato poteka vse več aktivnosti za preprečevanje tovrstne kriminalitete in prepoznavanje žrtev.

Sovražni govor. Sovražni govor pomeni izražanje diskriminatornih mnenj in idej (ksenofobične, rasistične, homofobične in podobno), ki so uperjene proti različnim manjšinam (etničnim, narodnim, verskim, kulturnim, spolnim in podobno). Največ ga najdemo v komentarjih pod spletnimi novicami in na raznih spletnih forumih.

Spletno piratstvo. Piratstvo programske opreme obsega nepooblaščeno kopiranje ali distribucijo programske opreme, zaščitene z avtorskimi pravicami, v obliki kopiranja, prenosa, izmenjave, prodaje ali namestitve več kopij na osebne ali službene računalnike. Z nakupom programske opreme namreč kupimo poleg programske opreme tudi licenco za njeno uporabo, ki vključuje navodila namestitvi programske opreme.  Razširjeno je tudi piratstvo multimedijskih vsebin (filmi, igre, glasba), ki se danes večinoma razširjajo preko P2P-omrežij. S spleta prenesenimi piratskimi kopijami lahko na računalnik prenesemo tudi viruse ali kakšno drugo neprimerno vsebino.

Nasilje na spletu. Poznamo več oblik nasilja na spletu. V njim smo lahko udeleženi kot uporabnik, opazovalec ali udeleženec, žrtev ali storilec. Gre za spletne strani z slikami in videoposnetki nasilja, strani, ki pozivajo k sovraštvu, nasilne spletne igre, domači videoposnetki pretepov, ki se širijo med mladimi (t.i. happy slapping) ter spletno trpinčenje in ustrahovanje.

Virtualni svetovi. Nevarni so lahko tudi virtualni svetovi – računalniško podprto simulacijsko okolje, namenjeno uporabnikom, ki v njem ustvarjajo interakcijo preko avatarjev.

 

Mesec varne rabe interneta

Center za varnejši internet SAFE.SI nas osvešča ob tej priložnosti o varni uporabi interneta. Poleg razlage spletnih pasti, nas poučijo o spletnem bontonu.  

Na dan varne uporabe interneta bodo lansirali 15 delov priljubljene slovaške risanke Ovce.sk s spodnjimi naslovi in temami: 

 1. Pustna maska – posnemanje medijskih vzornikov v nevarnih prizorih
 2. Tisoč prijateljev – virtualna prijateljstva – o razliki med pravimi in spletnimi prijatelji
 3. Maškarada – lažno predstavljanje na internetu – nikoli ne veš,  kdo je na drugi strani interneta ali mobilnega telefona
 4. Roke gor – vulgarni jezik in geste – oponašanje idolov iz medijev
 5. Drugi breg – socialna (ne)enakost – o delanju razlik med ljudmi na osnovi tehnoloških napravic, ki jih imajo
 6. Tuj telefon – zasebnost pri uporabi mobilnega telefona – etika mobilne komunikacije
 7. Ognjemet – nevarnost proizvodnje in uporabe pirotehnike
 8. Mišičnjak – trpinčenje z ustvarjanjem lažnega profila na spletu
 9. Mobimanija – zasvojenost z mobilnimi telefoni, etika mobilne komunikacije
 10. Nakupovalna košarica – pasti spletnega nakupovanja – kupuj le toliko, kolikor si lahko privoščiš
 11. Kepanje – snemanje nasilnih in ponižujočih prizorov – happy slapping
 12. Zmešane glave – zasvojenost z računalniškimi igrami
 13. Foto album – neprijetne posledice objavljanja izzivalnih fotografij na internetu
 14. Nadlegovanje – neprimerni stiki in vsebine na internetu
 15. Odgovorno – pametna in koristna uporaba interneta

 

Več informacij o varni uporabi interneta najdete na: http://www.safe.si/ 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.