Pravica do subvencioniranega prevoza

Dijaki, študentje in udeleženci izobraževanja odraslih, ki bivajo vsaj 5 km od izobraževalne ustanove, imajo pravico do subvencioniranih prevozov.

To ni več ena od pravic iz javnih sredstev in o njej ne odločajo več centri za socialno delo, ukinjen je dodatek k štipendiji za prevoz.

 

Subvencionirani prevoz

Dijaki in študentje imate pravico do splošne subvencionirane mesečne vozovnice in mesečne vozovnice za 10 voženj. Cena subvencionirane mesečne vozovnice je odvisna od razdalje, na kateri potujete in je namenjena tistim upravičencem, ki se dnevno vozijo od kraja bivanja do kraja izobraževanja. Če imate kupljeno vozovnico za medkrajevni avtobusni ali železniški prevoz potnikov, ste upravičeni do brezplačne mesečne vozovnice za mestni promet, vendar le v primeru, ko vam uporaba medkrajevnega ali železniškega prevoza ne omogoča dostopa do izvajalca vzgojno-izobraževalnega programa.

Najprej vam vaša šola ali fakulteta potrdi vlogo, nato pa pri izvajalcu medkrajevnega avtobusnega in/ali železniškega prevoza potnikov kupite subvencionirano mesečno vozovnico. Cena subvencionirane mesečne vozovnice je za tiste, ki se vozijo na relaciji do 60 km 20 EUR, do 90 km 30 EUR in več kot 90 km 50 EUR.

Tisti, ki pa v času šolanja bivajo v kraju izobraževanja, so upravičeni do mesečne vozovnice za 10 voženj. Ta znaša ne glede na razdaljo prevoza 15 EUR.

Vloga je dostopna na spletnih straneh Ministrstva za infrastrukturo in prostor, Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, izvajalcev prevozov in prodajnih mestnih izvajalcev prevozov.

 

Letošnja novost

Z novim šolskim letom bodo v ponudbi tudi polletne in letne vozovnice. Polletne vozovnice za dijake so za obdobje od 1. 9. do 31. 1. in od 1. 2. do 30. 6. oziroma letne vozovnice za obdobje od 1. 9. do 30. 6. tekočega šolskega leta. Polletne vozovnice za študente so za obdobje od 1. 10. do 31. 1. in od 1. 2. do 30. 6., letna vozovnica pa za obdobje od 1. 10. do 30. 6. tekočega študijskega leta.

Po novem so upravičenci do subvencionirane vozovnice vsi vlagatelji, ki imajo bivališče najmanj 2 km oddaljeno od kraja izobraževanja. 

 

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.