Praznovanje filma

Začenja se festivalski konec tedna – čas, ko se vsebine različnih umetnostnih zvrsti, namenjene različnim generacijam, združijo v skoraj neprekinjeno praznovanje filma. Na Podmornico prihajajo Mumini, nadaljujejo se pogovori z avtorji, v Letnem kinu pa danes pogled na Sardinijo nekega drugega časa in razburljiva odisejada ladijske inženirke.

 

V programu kina Odeon se bo v drugem sklopu sekcije Dobri sosedje s programom kratkih filmov predstavil Boris Poljak, eksperimentator, ki nadaljuje tradicijo »splitskega kroga«, a hkrati s svojim raziskovanjem vedenja ljudi v specifičnih javnih prostorih izkazuje svoj antropološki potencial.

Leo Calice in Gerhard Treml sta člana multidisciplinarnega kolektiva O.N.L.S.D, ki se ukvarja z narativno naravo krajin. V njihovem prvencu Na robu raja (Eden’s Edge, 2014) iz ptičje perspektive gledamo devet precizno aranžiranih minimalističnih epizod o ljudeh, ki so se umaknili v puščavsko okolje na rob družbe, ki jo je vse težje prenašati.

Pablo Llorca v svojem delu Veliki skok naprej (El gran salto adelante, 2014) z zgodbo osnovnošolskega učitelja Andrésa in Mehičanke Elene ustvari zanimiv portret sodobne Španije, ki jo pretresa kriza, poln zanj značilnega humorja in neolepšanega realizma.

Večerni program v Odeonu pa je posvečen velikemu italijanskemu avtorju Ermannu Olmiju, ki se mu v sekciji Silvanov zaliv poklanjamo z dvema filmoma. Družinski mozaik Okoliščina (La circostanza, 1974), ki v prikazu življenja premožne milanske družine načne obča vprašanja, povezana s problematiko industrijske družbe, družinskih odnosov, komunikacije, bo uvedel kurator Silvanovega zaliva, Vlado Škafar. Temu bo sledil Olmijev najnovejši film, Vrnili se bodo travniki (Torneranno i prati, 2014), ki z univerzalno človečnostjo pripoveduje o izmučenosti vojakov v zasneženih jarkih prve svetovne vojne.

 

V letnem kinu živahno pričevanje sardinskih ženic o stiku s svetom mrtvih in erotična odisejada mlade mornarke

 

Avtorja gostimo tudi v Letnem kinu Manzioli. Giuliano Ricci bo predstavil intimen dokumentarni portret skoraj izgubljenega časa, Človek na luni(L’uomo sulla luna, 2014), v katerem skupina vdov na Sardiniji živi v svetu, razpetem med tostranstvom in onostranstvom. »O življenju nam pripovedujejo skozi svet sanj, duhov, življenja po smrti. Njihov odnos do življenja in smrti nas napolni z upanjem, z že pozabljenim,« je o filmu zapisala botra filma Marjuta Slamič, ki se bo režiserju pridružila na odru pred projekcijo.

Drugi film letnega kina bo predstavil njegov boter Boris CavazzaFidelio – Alice na poti (Fidelio – L’odyssée d’Alice, 2014), drzni prvenec francoske režiserke Lucie Borleteau, brez odvečnega dramatiziranja prikaže mlado žensko v netipični vlogi: mornarka, ki jo doma čaka fant. Kot se sprašuje boter filma: »Je prav, da se neko globlje ljubezensko razmerje postavi na kocko zaradi obstranskih in kratkotrajnih ljubezenskih avantur? Italijani poznajo s tem v zvezi star pregovor: lontano dagli occhi, lontano dal cuore, moraš biti skalamož, če hočeš obdržati čisto, nedotaknjeno vez.«

 

Odprta scenaristična delavnica z Miguelom Machalskim, delavnice na Podmornici

 

Pestro bo tudi na Podmornici. Iz nje se bodo na izolsko plažo izkrcali Mumini z razburljivo pustolovščino Mumintrola in prijateljev v filmuMumini lovijo komet (Muumi ja punainen pyrstötähti, 2010). Za nekoliko starejše se bo ob dvajsetletnici Slovenskega filmskega centra zavrtela slovenska zgodba o prvih najstniških bridkih izkušnjah, Ko zorijo jagode (1978). Na brezplačni projekciji v Manziolijevi palači pa se bodo predstavili tudi mladi filmski ustvarjalci, ki so se na različnih filmskih delavnicah po Sloveniji preskusili kot čisto pravi režiserji.

 

Filme bodo mladi ustvarjali tudi danes – na brezplačnih delavnicah animiranega filma, najprej najstniki med 11. in 15. letom, za njimi otroci med 6. in 10. letom. Medtem bo potekala odprta scenaristična delavnica Centra ustvarjalna Evropa z Miguelom Machalskim, vsestranskim strokovnjakom za scenarije. Danes in jutri pa se bo iz reciklažnih materialov ustvarjalo tudi na filmskih ustvarjalnih delavnicah društva Gumb.

 

V letnem kinu Videa na plaži se vrti tretji sklop filmov, izbranih na natečaju: Les (Uroš Marolt), Reflections (Toma Zidić), Ednina (Jan Mozetič),Čakajoč Axla (Simona Jerala, Andrea Celija), Aha. Ok. (Ester Ivakić), Resnično smrtonosna tišina (Sara Koppel), Re-cycling project (Skupinsko delo), Prespana pomlad (Dominik Mencej), Fak ju (Fabris Šulin), Kruh življenja (Valerie Wolf Gang), Vse najboljše (Tosja Flaker Berce, Juš Premrov), Spin off (Izvanredni Bob).

 

Zatem pa dva didžejevska veterana, Bakto in Dirty Hairy, predstavljata avdiovizualni set, kolaž skrbno izbranih koščkov risank in mukoma izkopanih funk in soul raritet. Po nastopu sledi še Bakto z vrečo polno glasbenih trikov.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.