Privoščite si odmor!

Po mukotrpnih septembrskih izpitnih rokih se mi zdi pravi čas za to, da spregovorimo nekaj besed o aktivnosti, ki je na mestu po trdem in dobro opravljenem delu. To je seveda zaslužena sprostitev, odmor ali kakor koli drugače imenovan odmik od vsakodnevne
Da ne bo pomote – trdo delo je ključno za doseganje ciljev, ki si jih postavimo in že pregovorno ‘krepi človeka’, vendar pa nobeno pretiravanje ni zdravo. Nalaganje in kopičenje obveznosti z razlago, da bodo ‘nekoč koristne za nekaj’ dolgoročno vodi v nezadovoljstvo. Vprašajte, ali je resnično prav vse tako nujno potrebno, da vam krade čas, ki bi ga lahko preživeli na bolj kakovosten, zadovoljujoč način. Pravo ravnovesje med delom in sprostitvijo pa je na drugi strani na več nivojih ključno za višjo kvaliteto življenja.

Prvi nivo je že kar v okviru enega dneva, sedanjosti, ki jo živimo. Kvaliteta bivanja je namreč seštevek kvalitetno preživetih dni. Pomembno je znati se odmakniti od situacije, v kateri se trenutno nahajamo – vsakodnevne skrbi, obveznosti, roki, izpiti, delo in drugo, kar v nas vzbuja napetost. Zato bi bilo zelo koristno, ko bi si prav vsak dan namerno privoščili eno stvar, s katero bi se razvajali. Morda se nekaterim zdi to samoumevno in s tem nimajo nikakršnih težav, vendar pa je med nami veliko deloholikov, ki notranjo praznino polnijo na način, da si naložijo toliko dela in obveznosti, da si jo začasno zakrpajo, vendar ta slej ali prej pride na dan z večjo silo v obliki večjega razočaranja.

Kaj sploh pomeni razvajati se? Enostavno je reči – vzeti si čas zase, vendar je to seveda zelo subjektivno pogojeno. Za nekoga bo to sproščen klepet s prijatelji ob kavi, za nekoga obilna porcija sladoleda, morda branje napete kriminalke, igranje z domačim ljubljenčkom, morda celo opazovanje lepe rože, sprehajanje po gozdu, igra nogometa s prijatelji … za nekoga tretjega pa morda prijetna masaža partnerja ali koga drugega. Zlasti nežnejši spol se tu pogosto poslužuje tudi nakupovanja, ki je za nekatere vrhunsko emocionalno doživetje. Če ga občutite tako, je to povsem v redu, saj ste odkrile svoj način sproščanja. Da ne bo predrag, ne podlezite sleherni skušnjavi po nakupu. Fantje na drugi strani pogosto znajo ceniti sproščeno debato o aktualnih zadevah s prijatelji ob kakšnem šilcu osvežilne pijače. Na splošno je torej pomembno, da se počutite dobro in da veste, da to delate zase.

Poleg tega naj bi v dnevni okvir sodila tudi zmerna fizična aktivnost, najbolje v naravi. Dnevna doza svežega zraka bistveno pripomore k dobremu počutju, sploh če nastopa v kombinaciji z aerobno aktivnostjo, ki se je lotevamo. Zelo dobro je začeti dan s športno aktivnostjo, saj se tako lahko cel dan počutimo dobro. Fizična aktivnost je prav tako zelo koristna kot nekakšen balans celemu dnevu študija, saj našo pozornost usmeri povsem drugam in se tako tudi naučena snov boljše ‘vsede’, hkrati pa dobimo novih moči za nadaljnje delo. Prav tako je sproščujoča in hkrati zdrava zadostna količina spanja, ki naj sledi s prijetnostmi začinjenemu dnevu.

Drugi nivo je srednjeročno načrtovanje prijetnih aktivnosti, kot so denimo potovanja, srečanja starih prijateljev, krajšega dopusta ali česarkoli drugega, kar nas motivira v ‘težkih časih’ izpitnih obdobij. Predvsem med izpiti bomo nedvomno imeli ‘dobro domišljijo’ za načrtovanje, kaj vse bi si lahko privoščili, saj bomo morda celo pretirano idealizirali čas, ko bo izpitov konec. Potrebno se je nagraditi za trud, saj nas bo to dodatno motiviralo za doseganje ciljev v prihodnje.

Skratka – kot pravijo športniki, da je odmor del treninga, tako je tudi počitek, odmor in drugačna raznovrstna ‘uživancija’ nujni sestavni del zdravega, uspešnega in zadovoljstva polnega vsakdana.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.