Prljavo kazalište v Cvetličarni!

Četrtek, 28. november 2013 ob 21.00, Cvetličarna, Ljubljana.

V ljubljansko Cvetličarno v četrtek, 28. 11. 2013 prihaja legendarna hrvaška skupina Prljavo kazalište! Po več kot 35 letih delovanja na glasbeni sceni ter neštetih koncertih in ploščah, jih bo Ljubljana lahko slišala v njihovi najboljši »best of« izdaji. Vse največje uspešnice skupine, med katerimi si gotovo lahko v spomin prikličete »Crno bijeli svijet«, »Sve je lako kad si mlad«, »Heroj ulice«, »Ne zovi mama doktora«, »Mi pijemo«, »Zaustavite zemlju«, »Zadnja ruža Hrvatska«, »Marina«, »Pisma ljubavna« in mnoge druge, bodo odzvanjale pozno v noč. Prljavo kazalište obljubljajo koncert poln emocij v slogu s svojimi številnimi uspešnicami. Vsekakor se obeta koncert legend, vreden obiska!

 

BIOGRAFIJA SKUPINE

 

Leta 1977 je Jasenko Houra pod vtisom koncerta Rolling Stonesov, ki je bil leto pred tem v Zagrebu, ustanovil rock skupino. Prve člane je našel v punk bendu Ciferšlus. Skupina je ime hitro spremenila v Prljavo kazalište, po eni od epizod iz kultnega stripa “Alan Ford”. Njihov prvi večji nastop je bil na Poletovem koncertu leta  1978 in kmalu je skupina dobila svojo publiko. Leto kasneje so se prvič podali v studio in posneli veliki singel, na katerem so bile pesmi »Televizori«, »Majka« in »Moje djetinstvo«, ki so nastale pod močnim vplivom punka.

 

Kmalu je nastal album »Prljavo kazalište. Avtor tekstov in glasbe Jasenko Houra v besedilih obdela probleme odraščanja tedanje mladine. Album je doživel bojkot državnih medijev zaradi angažiranosti tekstov in prozahodne glasbe, prah pa je dvignila tudi pesem »Neki dječaci«, ki se ukvarja s homoseksualno tematiko. Kljub temu je plošča dosegla zlato naklado 25.000 prodanih izvodov, album pa so Prljavci promovirali na stadionu JNA v Beogradu, kot predskupina Bijelog Dugmeta. Z ovitkom, na katerem je razrezan jezik Rolling Stonesov, preboden s sponko, pa so se poklonili omenjeni skupini. Album je naznanil prvi pravi preboj domačega punk ustvarjanja, kasneje pa je bil razglašen za najboljši prvenec v zgodovini tega glasbenega prostora. Vrtoglavi uspeh pa je skupina iz Dubrave, ki si je sicer že ustvarila prepoznavnost, doživela ob izidu drugega albuma »Crno-bijeli svijet«, ki je prinesel tedaj popularni ska ritem. Album je bil prodan v 150.000 izvodih, pesmi »Mi plešemo« in »Crno –bijeli svijet« pa sta postali večna evergreena tedaj domače rock in pop scene. Houra je že takrat pokazal naklonjenost do hrvaške narodne glasbe in na promocijo plošče v zagrebški Dom Sportova pripeljal tamburaški orkester, ki je odigral pesem »Mi plešemo«. S tem albumom si je skupina utrdila položaj na vrhu jugoslovanske rock scene.

 

Skupina je odšla na Švedsko, kjer je v enem tamkajšnjih studiev snemala album »Heroji ulice«. Leta 1983 so posneli nov album »Korak do sna«, na katerem je tudi velika uspešnica »Sve je lako, kad si mlad«. Leto 1985 je prineslo bendu uspešnejše obdobje – še en album, »Zlatne godine«. Med bolj znanimi pesmimi z albuma so velika uspešnica »Ne zovi mama doktora«, »Pod sretnom zvijezdom mi smo rođeni« in odlična balada »Ma kog’ me Boga za tebe pitaju«. Na albumu »Zaustavite zemlju«, ki je sledil tri leta kasneje, so hiti »Zaustavite zemlju«, »Marina«, »Moj bijeli labude«, pa tudi pesem, ki je nehote povzročila razkol med publiko Prljavcev. V izrazito izpovedni pesmi »Mojoj majci«, ki jo je Houra posvetil nedavno preminuli materi, je bila tedaj nepriljubljena beseda »Hrvaška« in zaradi tega je Prljavo Kazalište izgubilo publiko v Srbiji, vendar povečalo priljubljanost na domačih tleh. Ob koncu turneje »Zaustavite zemlju« so Prljavci priredili legendarni koncert na tedanjem Trgu republike. Koncert, na katerem se je zbralo skoraj pol miljona ljudi, je bil prepovedan, kar bi moral Houra objaviti številni zbrani publiki, namesto tega pa je pred očmi pripadnikov takratne jugoslovanske policije začel koncert, ki je spremenil vse. Prljavo kazalište je premaknilo množico in pospešili so pot k samostojni Hrvaški.

 

Leta 1990 je Houra dvignil prah z novim albumom »Devetdeseta«, oziroma z naslovno skladbo, ki je bila v mnogočem preroška, je pa tudi pokazala, kaj lahko totalitarni režim naredi malemu človeku. Prljavci so vse pogosteje odhajali na gostovanja čez lužo, v ZDA, Avstralijo in Kanado. Novi album »Lupi petama…« je prinesel pesmi, v katerih prevladuje izpovedni ton. Na albumu je kopica hitov, pesem »Uzalud vam trud svirači«, ki jo spremljajo tamburaši, pa je posvečena med vojno razrušeni Slavoniji. Album je bil prodan v 80.000 izvodih, Prljavci pa so krenili na dolgo turnejo po Hrvaški in svetu. Sledil je daljši premor, ki je prinesel še en album »S vremena na vrijeme«. Obdelan je v londonskih studiih Battery, gost skupine pa je bil bobnar skupine Simple Minds, Mel Gaynor. 20-letnico delovanja je skupina okronala s koncertom simfoničnega orkestra, ki je igral njihove pesmi, koncert pa je izšel na LIVE CD-ju. Z albumom »Dani ponosa i slave« so se Prljavci vrnili k svojem bazičnemu zvoku. Komplet 4 CD-jev »Sve je lako kad si mlad« je presek njihove celotne kariere, istočasno pa je izšla tudi biografija skupine.

 

Z albumom »Radio Dubrava«, se je skupina vrnila v novi postavi, 2005 pa je izšel še album »Moj dom je Hrvatska«. »Tajno ime«, plošča, ki je izšla leta 2008, je dvojni studijski album, na katerem je 14 novih pesmi. Vzporedno z začetkom velike turneje ob 30. obletnici delovanja pa je skupina izdala album »Best of – Live«, ki vsebuje njihove največje uspešnice odigrane v živo.

 

Leta 2008 so Prljavo kazalište izdali DVD z nastopa v Zagrebški Areni, kjer so promovirali zadnji studijski album »Tajno ime«, ki so ga poimenovali »XXX godina«, lani pa zadnjega z naslovom »Možda dogodine«, katerega skladbe bomo tudi prvič slišali v Cvetličarni 28. 11. 2013, seveda z mnogimi starejšimi uspešnicami.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.