DJ Sylvain – House Classics

22. 11. 2013 Ivančna Gorica –VIRIDA BAR

Če zapišemo, da je glasba tista muza, ki je že v najstniških letih zapečatila Sylvainovo usodo, ne bomo udarili v prazno. Silvano Fortuna je med kolegi in navijači spoštovan kot gramofonski pionir, starosta slovenskega nočnega hedonizma, eden ključnih nosilcev preporoda slovenske plesne scene devetdesetih let in mojster, ki je slovensko hišno produkcijo popeljal iz temačnih zakajenih klubov na udarne radijske postaje. V petindvajsetih letih predajanja glasbi in plesni kulturi je zaznamoval vse ključne slovenske diskoteke, obredel lep del tujine, nastopal kot glavna zvezda pred več desettisočglavim občinstvom, debelo desetletje soustvarjal edini slovenski vsakodnevni radijski šov z didžejem, posnel okoli petdeset kompilacij, kup avtorskih skladb in remiksov, ter sodeloval s skoraj vsemi pop ikonami, ki so se na prostorih bivše države v zadnjih letih spogledovale s plesnimi zvoki.

V današnji poplavi gramofonskih klonov, ki se postavljajo predvsem s tehniko miksa, je za Sylvaina mojstrsko obvladovanje opreme zgolj osnovni pogoj za delo, plesišča pa osvaja z romantiko – vrlino, ki odlikuje največje svetovne gramofonske mojstre. Izbira zvoke, ki so zaznamovali glasbena obdobja, in jih marsikateri mlajši plesalec na novo odkriva prav v njegovih setih. Redno preseneča s provokativnimi kombinacijami starega in novega, ostrega in melanholičnega ter širi meje hišnih zvokov v območje eksperimentalne elektronike. Odlikuje pa ga predvsem neponovljiv občutek za dvigovanje in spuščanje energije na plesišču. Kot vsestranski didžej uživa tako na manjših plesiščih, kjer razvaja glasbene sladokusce s tršimi in manj kompromisnimi eksperimenti, kot v velikih arenah, v katerih mora zadovoljiti plesalce z zelo različnim glasbenim okusom. To je tudi vzrok, da ga organizatorji zabav radi postavijo ob bok največjim svetovnim hišnim zvezdnikom, kot so David Guetta, Martin Solveig, Steve Angello, Jocelyn Brown, Chris Lake, Sebastian Ingrosso, Sharam, Fedde Le Grand ali Axwell.

DJ Sylvain, kot se je pred desetimi leti poimenoval za potrebe krotenja in kultiviranja hišnih zvokov, je klubsko občinstvo in udarne radijske postaje osvojil že s prvencem. Skladba If I … (Fell In Love), ki jo je posnel s pevko Ursyno je presegla klubske okvire, ko jo je za podlago reklamne kampanje odkupil zeleni operater mobilne telefonije. Uspeh sta v naslednjih dveh letih ponovili skladbi Stop The World s Petro Slapar (zmagovalna skladba prvega natečaja Heroj prihodnosti) in uspešnica Call Me, v kateri sta se Sylvainu pridružila kolega DJ Shark in brhka Lara Love, pevka skupine Leeloojamais.

Vmes je Sylvain izdal tudi nekaj trših eksperimentov, ki so jih opazili tako ključni globalni klubski mediji, kot tudi nekatere založbe iz Evrope in ZDA. S posnetki kot so Dance Avec Moi, The Exit (v navezi s Sharkom in Umekom), Random Disaster, Life Installer in Africa je še potrdil svojo glasbeno širino in odličen občutek za jadranje med komercialnimi popevkami in avantgardno elektroniko, kakaršen odlikuje vse aktualne narekovalce klubskih smernic. Te je ob koncu poletja 2006 skupaj z DJ Sharkom zgoščeno predstavil tudi na kompilaciji Smart at Heart 2. 

Ob zaključku poletja 2007 je Sylvain sprejel mesto glasbenega urednika virtualne Arene Live v spletni komuni Second Life in se polnopravno vključil v delo ekipe Futuristing Music, vodilne organizacije velikih plesnih prireditev v regiji.

Sodelovanje s Sharkom se je nadaljevalo tudi pri komadih Let Love In (Skupaj s pevko skupine Xequtifz – Hannah Mancini), Make Things Easier in Lift Me Up, ki pa je izšel pri znameniti ibiški založbi Pacha recordings. V letu 2010 je nastal komad Mysterious v navezi Sylvain, Mike Vale in Lara Love, za katerega je bil posnet tudi videospot, ki se je vrtel na vseh regionalnih tv postajah. Istega leta je izšel tudi Balkanistic na španski založbi Disc Doctor, ki pa je dosegel lepe rezultate na lestvicah največje spletne prodajalne Beatport. V letu 2011 je Sylvain, kot prvi DJ in elektronski producent povabilo na slovenski izbor za pesem evrovizije Emo. K sodelovanju je zopet povabil Mike Valeja in ameriško pevko Hannah Mancini, tako je tudi nastala pesem Ti Si Tisti (Nothing But Love Will Do).

DJ SYLVAIN (diskografija)

Sylvain – Dance Avec Moi, 2004
Sylvain ft. Ursyna – If I … (Fell In Love), 2005
Sylvain – Random Disaster, 2006
Sylvain – Life Installer, 2006
Sylvain – Africa, 2006
Sylvain ft. Petra – Stop The World, 2006
Sylvain & Shark – The Exit, 2006
Sylvain & Shark – The Exit (Umek remix), 2006
Sylvain ft. Ursyna – If I … (Fell in Love) /bootleg/, 2006
Sylvain & Shark ft. Lara Love – Call Me, 2007
Sylvain & Shark ft. Hannah Y – Let Love In, 2008
Sylvain & Shark – Make Things Easier, 2008
Sylvain & Shark – Lift Me Up, 2009
Sylvain – Balkanistic, 2010
Sylvain & Mike Vale ft. Lara Love – Mysterious, 2010
Sylvain & Mike Vale ft. LeeLooJamais – Still I Try, 2010

Sylvain & Mike Vale ft. Hannah Mancini – Ti Si Tisti, 2011

Sylvain & Mike Vale ft. Hannah Mancini – Nothing But Love Wil Do, 2011

Sylvain – Whatever, 2012

Mix compilation:

 DJ Shark & Sylvain – Smart at Heart 2

Več o dogodku najdeš tukaj!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.