Ptujsko kurentovanje

Začelo se je največje pustovanje v Sloveniji, Kurentovanje na Ptuju. V sklopu več dni trajajoče prireditve si boste lahko ogledali številne razstave slik, fotografij, pustnih kostumov, krofov, skratka vsega kar je povezano s pustom.

Pa poglejmo nekatere posebnosti:
– Učenci Elektro in računalniške šole Ptuj so pripravili posebno razstavo elektro kurent, ki simbolizira sodobno multimedijo in internet.
– Ptuj bo v pustnem času gostil preko 100 slikarjev iz Slovenije, Avstrije, Italije in drugod, ki bodo pustne karnevalske norčije upodobili na slikarskih platnih.
– Dne 25.2.2011 bo glasbena predstava Art karneval-Karnevalske zgodbe. Gre za glasbeno plesno kabarejsko predstavo italijanskih umetnikov in koncert rusko-francoskega tria Čajkovski. Ob spremljavi igralca Pavleta Ravnohriba, kostumih Stanke Vauda Benčevič in sceni Jerneja Forbicija bodo obiskovalce popeljali v karnevalske zgodbe umetniki iz vse Evrope.
– V hotelu Primus organizirajo večer princev Ptujskega karnevala. Srečali se bodo dosedanji princi karnevala, študentka Monika Klinc pa bo predstavila diplomsko delo z naslovom Princi karnevala v času kurentovanja na Ptuju: Poskus analize invencije tradicije.
– V soboto, 26.2.2011, bo otvoritvena slovesnost s predajo oblasti princu karnevala in dan slovenskih pustnih likov in mask. Povorka bo potekala skozi staro mestno jedro.
– V hotelu Mitra imajo obiskovalci možnost preizkusa in fotografiranja v korantovi opremi.
– Vsak dan bo posvečen določenemu pustnemu liku. Nedelja (27.2.2011) bo posvečena etnografskemu liku rusa, ponedeljek pokaču, torek oraču, sreda medvedu, jüreku in rabolju, četrtek likom baba deda nosi in dornavskim ciganom, petek pa kopjašu in ploharjem,
– V soboto (5.3.2011) bo na Vinskem trgu dobrodelna kulinarična akcija Lions kluba Ptuj Obarjada, v kateri bodo ekipe gospodarstvenikov, politikov, mestnih svetnikov in znanih Ptujčanov tekmovale v kuhanju obare. Izkupiček gre v dobrodelne namene.
– V soboto (5.3.2011) bo potekal veliki karnevalski bal.
– V nedeljo (6.3.2011) bo sledila že 51. tradicionalna mednarodna pustna in karnevalska povorka, ki predstavlja osrednji dogodek prireditve. Predstavile se bodo številne domače etnografske in karnevalske skupine ter skupine kurentov. Sodelovale bodo tudi številne etnografske in karnevalske skupine iz evropskih držav ter članic združenja FECC. Povorki bo sledil izbor in nagrajevanje najlepših skupinskih karnevalskih mask v Karnevalski dvorani.
– Na pustni torek bodo pusta pokopali in predali oblast.

Pestro bo pustno dogajanje v ptujskih hotelih in gostinskih lokalih z nastopi številnih znanih glasbenih in plesnih skupin, ljudskih pevcev in godcev, folklornih skupin, pihalnih orkestrov, pouličnih gledališč, žonglerjev in drugih animatorjev.

Celoten program prireditve si lahko ogledate na: www.kurenovanje.net

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.