Razpis za kratke videe in eseje za mlade do 30. leta starosti

V okviru mednarodnega projekta Ženske upora (Women of the resistance) je izšel razpis za kratke videe in eseje za mlade do 30. leta starosti. Namen projekta, ki ga za Evropsko komisijo izvaja Kulturno izobraževalno društvo PiNA, v sodelovanju s partnerji iz Italije in Hrvaške, je poudariti pomen skupnega boja žensk za vrednote, ki si jih danes po njihovi zaslugi delimo vse Evropejke in Evropejci. Z razpisom se zato želi mlade spodbuditi k refleksiji o vlogi žensk v današnji družbi ter o potrebi po žrtvovanju in dediščini, ki so nam jo zapustile.

Vloga žensk med vojno je v večini uradnega zgodovinopisja večine evropskih držav odsotna. Upor postaja nehvaležna tema, predvsem zaradi naraščanja populizma in krize vrednot. Pozabljamo, da je upor temelj, na katerem je zgrajen evropski mir. Socialna blaginja je nekaj desetletij po vojni bila neposredna posledica pozitivnega družbenega angažmaja. Izkušnja šibkejših v družbi pa predstavlja tudi vzor za naslednjo generacijo Evropejk in Evropejcev, ki bodo trenutno krizo premagale/-i s solidarnostjo.

Projekt Ženske upora temelji na zgodbi ženske, Tržačanke, Marie Antoniette Moro, ki je med 2. svetovno vojno opravljala delo bolničarke na meji med Italijo in nekdanjo Jugoslavijo. Zaradi soočanja s krivicami takratnega časa se je odločila za ukrepanje in prevzela tveganje za svojo odločitev. Pred nekaj leti je njena hčerka odkrila njen dnevnik, na podlagi katerega nastaja dokumentarni film.

Poleg skupaj 60 delavnic za dijakinje in dijake, ki so jih partnerji izvedli na srednjih šolah v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem, je tudi razpis za kratke videe in eseje usmerjen k spodbujanju mladih k razmisleku o vrednotah, ki so takrat ženske gnale v aktivno držo.

Kratki videi morajo biti formata .mp4 in dolžine največ treh minut, dolžina esejev pa je lahkopoljubna. Izdelki so lahko v slovenskem, italijanskem, hrvaškem ali angleškem jeziku. Videe in eseje je potrebno poslati najkasneje do 22. marca 2016 na resistance@pina.si (v primeru preseganja velikosti 20 MB izdelke pošljite preko spletnih servisov za hitro pošiljanje datotek).

Prejeti filmi in eseji bodo 25. marca nato javno obljavljeni na Facebook profilu projekta Ženske upora (facebook.com/womenoftheresistance). Pet avtoric/-jev kratkih videov in pet avtoric/-jev esejev, ki bodo med 25. marcem in 15. aprilom prejeli največ Facebook deljenj, bodo svoja dela (na stroške organizatorja) predstavile/-i zbranemu mednarodnemu občinstvu na zaključnem dogodku projekta Ženske upora, ki bo 21. aprila 2016 v Gledališču Miela v Trstu.

Kratki videi in eseji ne smejo vsebovati moralno spornih, neprimernih ali žaljivih, obrekljivih, vulgarnih, sovražnih ter versko, seksualno in rasno nestrpnih vsebin, ter biti izrabljeni v komercialne namene.

Projekt podpira Evropska komisija preko programa Evropa za državljane.

Poleg Kulturno izobraževalnega društva PiNA v projektu sodelujejo še: Bonawentura Società Cooperativa (IT), La Giordola (IT), Associazione Quarantasettezeroquattro (IT), CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia (IT), Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva (HR) in Istrska regija (HR).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.