Škoda najmanj 27 tisoč evrov

20 tisoč evrov škode na okenskih steklih, 7 tisoč evrov na steklenih vratih, zaprta novinarska soba in preseljene pisarne, je prva ocena škode po sredinih študentskih nemirih.
Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je podal prvo oceno škode. Škodo na steklenih površinah (ta je ocenjena na 27 tisoč evrov) bo v celoti krila zavarovalnica, preostalo škodo pa se bo krilo iz zavarovanja za primere vandalizma, vrednega 15 tisoč evrov. Če bo škoda ta znesek presegla, bo državni zbor razliko izterjal od organizatorja po sodni poti, je tožbo napovedal Gantar.

Državni zbor je o škodi že obvestil zavod za spomeniško varstvo (stavba je namreč zaščitena kot kulturna dediščina), o odškodninski tožbi zaradi poškodovanja kulturne dediščine pa bodo še razmislili. “Zgradba je v celoti zaščitena in od ocene strokovnjaka za te zadeve bo odvisno, ali bomo šli v tožbo,” je dejal Gantar.
Pred parlamentom se zbirajo posamezniki, kar po Gantarjevem mnenju pomeni, da “državljanom ni vseeno, kaj se dogaja z državnim zborom”. Ocena škode še ni končana, saj je zavarovalniški agent še v stavbi.
Med sredinimi študentsko-dijaškimi demonstracijami v Ljubljani so namreč izgredniki poškodovali stekla na pročelju stavbe državnega zbora, ki je objekt kulturne dediščine in spomenik posebnega pomena. Čim prej bodo pripravili tudi oceno škode. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je v sredo napovedal tudi tožbo proti organizatorjem protestov.

Predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba je poudarila, da se distancirajo in ostro obsojajo nasilje posameznikov ob koncu demonstracij. V ŠOS-u so še poudarili, da so bili pristojni organi ves čas seznanjeni z razmerami na prizorišču dogajanja, vendar jim ni uspelo zagotoviti varnosti, reda in miru.

Na Policijski upravi Ljubljana so opozorili, da je zagotavljanje varnosti predvsem naloga organizatorja dogodka. Ko so se nemiri začeli, je bila prva naloga policistov preprečiti vdor v poslopje državnega zbora. Ugotavljajo, da so bili med kršilci številni mladoletniki, poleg tega pa so bili v množici protestnikov problematični le posamezniki.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.