ŠOS v bran z vsemi sredstvi!

Na novinarski konferenci je Žiga Schmidt, predsednik ŠOS govoril o aktualni problematiki študentov, ki se je pojavila zaradi nekareditiranih študijskih programov na dveh slovenskih univerzah.  ŠOS zahteva od vseh deležnikov, da nas vključijo v vse pogovore na to temo. V primeru, da v najkrajšem možnem času ne bo prišlo do sistemske rešitve in zaščite pravic študentov nameravamo oškodovanim študentom nuditi brezplačno pravno pomoč in možnost vložitve tožb zoper Univerzo na Primorskem in Univerzo v Ljubljani.

 
Po mnenju ŠOS  je ravnanje univerz oziroma visokošolskih zavodov nesprejemljivo, saj so le te vpisovale študente na neakreditirane študijske programe (torej študijske programe brez javne veljavnosti), kar pa je v nasprotju s tistimi določbami Zakona o visokem šolstvu, ki urejajo potek akreditacije študijskega programa in pravice študentov do dokončanja študija. Glede na določbe ZViS o podaljševanju akreditacije je dolžnost skrbeti za veljavnost oziroma podaljšanje akreditacije študijskega programa na strani visokošolskega zavoda.
 
Univerze pogosto govorijo o avtonomiji znotraj visokošolskega prostora, ŠOS pa vedno znova opozarja na odgovornost, ki iz avtonomije izhaja. Obsojamo in obžalujemo podcenjevanje nastalega problema s strani univerz in jih pozivamo k aktivnemu reševanju. Dejstvo je, da na Univerzi na Primorski obstaja dva programa in na Univerzi v Ljubljani šest programov, kjer so se študentje vpisali ali pridobil diplomo v obdobju, ko ti programi niso bili akreditirani. Oškodovanih je tako okoli 200 študentov, ki jim bomo na ŠOS nudili vso podporo za ubranitev pravic, v skrajnem primeru tudi pred sodiščem.  
 
ŠOS kot reprezentativna nacionalna organizacija zahteva vključitev v vse pogovore in procese pri  sistemskemu reševanju problema na ravni Rektorske konference in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, saj so ravno študentje tisti, ki v nastali situaciji največ izgubijo. Prav tako pa bomo vzporedno pripravljali vse vsebinske in pravne podlage za vložitev tožb napram Univerzi na Primorskem in Univerzi v Ljubljani.  
 
Žiga Schmidt, predsednik ŠOS»Ključno je, da se ne glede na vse okoliščine zagotovi pravice oškodovanim študentom in zagotovi javno veljavnost njihovih diplom. V kolikor vsi deležniki ne dosežejo dogovora o načinu rešitve, na ŠOS ne bomo oklevali z vložitvijo odškodninskih tožb zoper odgovorne. «

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.