ŠOU v Ljubljani čaka eden težjih mandatov

Oktobrske študentske volitve so že daleč, pa vendar nekako še vedno aktualne. V torek, 30. 11. 2010, se je namreč konstituiral nov Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.
Nov predsednik ŠZ je s 33 glasovi za in 8 proti postal Rok Hodej. Brez svojih poslancev sta do nadaljnjega ostali Fakulteta za upravo ter Fakulteta za državne in evropske študije, na katerih so bili rezultati volitev razveljavljeni in naj bi se volitve predvidoma ponovile februarja prihodnje leto.

Pred Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani je zagotovo eden izmed težjih mandatov v njeni zgodovini. Njen ugled je tako med študenti kot tudi ostalo javnostjo na zelo nizki ravni, kar lahko pripišemo predvsem nekaterim aferam v preteklem mandatu, kot tudi izgredom na majskih študentskih demonstracijah, katerih soorganizator je bil ŠOU v Ljubljani. Na oktobrskih študentskih volitvah ima po uradnih rezultatih največ poslanskih sedežev društvo N.A.Š.I. (zeleni), katerega predsednik je Marko Hozjan, 27-letni študent managementa in edini kandidat za predsednika ŠOU v Ljubljani v tem mandatnem obdobju.
Društvo N.A.Š.I. je v svojem volilnem programu zagovarjalo spremembe, sploh na področjih smotrnejšega finančnega poslovanja, transparentnosti in poštenja. Pa vendar naj bi „zeleni” za kampanjo na študentskih volitvah po neuradnih podatkih porabili kar 120.000 € in ne 3000, kot je predsednik društva N.A.Š.I., Marko Hozjan, povedal za časnik Dnevnik. Ali ob takšnem razsipništvu res lahko pričakujemo svetlejšo prihodnost za ŠOU v Ljubljani? Hozjan je bil tudi akter v aferi s podkupovanjem na ŠOU, motiv katere je bil preprečiti spremembo nove študentske ustave, sprejete 7. 7. 2010, s katero je ŠOU v Ljubljani, organizacija, ki naj bi jo Hozjan vodil naslednji 2 leti, izgubila tretjino svojih finančnih sredstev.
Poleg vračanja ugleda ŠOU v Ljubljani, kot si ga med študenti zasluži, pa bo še kar nekaj sivih las novemu vodstvu povzročal boj proti pred kratkim sprejetemu Zakonu o malem delu, izboljšanje štipendijske politike ter spremembe na področju študija, predvsem kar se tiče dogajanja okoli bolonjske reforme.

Maja Orešnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.