ŠOU V LJUBLJANI IN RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, PODPISALA DOGOVOR

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) in Rdeči križ Slovenije (RKS) sta na današnji svetovni dan krvodajalstva podpisala Dogovor o medsebojnem sodelovanju pri spodbujanju in razvijanju krvodajalstva.

Namen dogovora je načrtno organizirati krvodajalske akcije in spodbujati krvodajalstvo med študenti Univerze v Ljubljani, in sicer po predpisih in mednarodno priznanih načelih krvodajalstva.

ŠOU v Ljubljani in Rdeči križ Slovenije bosta tako v bodoče na podlagi podpisanega dogovora sprejemala letni načrt dejavnosti na področju krvodajalstva. Letni načrt bo sprejet najpozneje do konca oktobra v tekočem koledarskem letu za prihodnje koledarsko leto. ŠOU v Ljubljani se z dogovorom tudi zavezuje, da bo glede na potrebe transfuzijske službe, predvsem pa v primeru pomanjkanja nekaterih krvnih skupin ali v primeru izrednega splošnega pomanjkanja krvi, dodatno motiviral in poleg rednih organiziral izredne krvodajalske akcije študentov Univerze v Ljubljani.

Kaja Medved, ministrica za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani: »Študentska krvodajalska akcija – vsako leto organiziramo dve redni krvodajalski akciji – je eden najpomembnejših in tudi najuspešnejših projektov resorja za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani. Odziv študentov na ta dogodek je iz leta v leto večji, želimo pa si, da bi zaradi naših dejavnosti in dejavnosti Rdečega križa Slovenije na tem področju še več študentov postalo rednih krvodajalce.

Mag. Janez Pezelj, generalni sekretar Rdečega križa Slovenije: »Rdeči križ Slovenije podpira, pozdravlja in z veseljem sprejema vključevanje ŠOU v Ljubljani in podpis dogovora o medsebojnem sodelovanju pri spodbujanju in razvijanju krvodajalstva v Sloveniji. ŠOU v Ljubljani s to družbeno občutljivo akcijo dokazuje pozorno spremljanje dogajanj in visoko zavest o pomenu humanitarnega delovanja in naših programov. Prepričani smo, da smo s ŠOU v Ljubljani pridobili zanesljivega partnerja in sodelavca, ki nam bo v veliko pomoč pri zagotavljanju zadostne, varne krvi za potrebe slovenskega zdravstva, pri reševanju življenj in ohranjanju zdravja.«

Študentje Univerze v Ljubljani kri darujejo že več kot dve desetletji. Prve študentske krvodajalske akcije je organiziral Študentski svet stanovalcev, kasneje so se mu pridružile tudi druge študentske entitete. V Ljubljani študentska krvodajalska akcija poteka dvakrat na leto (spomladi, jeseni). ŠOU v Ljubljani v sodelovanju z drugimi študentskimi entitetami vsakič poskrbi za organizacijo, brezplačni avtobusni prevoz in praktična darila za študente krvodajalce.

Krvodajalstvo med študenti je v Sloveniji sicer v porastu. Tako tradicionalen projekt postaja Študentski krvodajalski teden, ki ga pod geslom Častim ½ litra organizirajo Študentska organizacija Slovenije in vse njene entitete (ŠOU v Ljubljani, ŠOU v Mariboru, ŠOU na Primorskem in Zveza ŠKIS). V spomladanskem študentskem krvodajalskem tednu, ki je po vsej Sloveniji potekal od 19. do 25. aprila 2010, je kri darovalo 661 študentov krvodajalcev.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.