Duševna stiska mladih: kam po pomoč?

Upset and depressed girl holding smartphone sitting on college campus floor holding head. University sad student suffering from depression sitting on floor at high school. Lonely bullied teen in difficulty with copy space.
Foto: Ridofranz iz iStock

V današnjem hitrem tempu življenja se mnogi mladi znajdejo v situacijah duševne stiske. Pomembno je, da se zavedaš, da nisi sam in da imaš na voljo široko mrežo pomoči. V Sloveniji se je skozi leta razvila mreža različnih virov pomoči, ki so dostopni prek zdravstvenega sistema, delovanja nevladnih organizacij, zasebnikov in drugih institucij. Danes bomo predstavili nekaj osnovnih kontaktov in virov pomoči, ki so ti na razpolago.

Pogovor s strokovnjakom

V primeru duševne stiske je na voljo več možnosti za pogovor s strokovnjaki. Osebni zdravnik je prvi stik, ki ti lahko pomaga in svetuje. Poleg tega so na voljo tudi psihiatri, psihologi in psihoterapevti, ki delajo v najbližjem zdravstvenem domu, psihiatrični kliniki ali v zasebni praksi. Za kontakte lahko povprašaš tudi svetovalce na spodaj navedenih telefonskih številkah.

Svetovalne službe

Obstajajo svetovalne službe, ki so na voljo brezplačno ali z majhnim prispevkom. Nekaj primerov teh služb vključuje:

Telefon kot podporni medij ob duševni stiski

V primeru, ko potrebuješ le pogovor ali pomoč pri napotitvi k strokovnjaku, so na voljo tudi telefonski kontaktni centri. Nekatere pomembne telefonske številke vključujejo:

girl, sad, portrait
Foto: vdnhieu iz Pixabay

Internet kot podporni medij ob duševni stiski

Internet je lahko koristen vir informacij in podpore. Nekateri pomembni spletni viri vključujejo:

  • To sem jaz – spletna stran namenjena zlasti otrokom in mladostnikom.
  • Over.Net – spletni portal z izčrpnimi informacijami o zdravju, duševnem zdravju in drugih področjih.

Literatura

Poleg osebnega svetovanja in spletnih virov, so lahko knjige in priročniki dober vir informacij, ki ti pomagajo globlje razumeti, kaj se dogaja v tvojem življenju. V knjižnicah, še posebej na oddelku za psihologijo, lahko najdeš literaturo s področja duševnega zdravja, kot so odnosi, stres, čustva in drugo. Prav tako lahko na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) med e-gradivi najdeš publikacije, kot so “Ko te strese stres,” in “Ko učenca strese stres”.

blond boy reading a magicical story book with light leaping off the page
Foto: Penelope Graßhoff iz iStock

V primeru duševne stiske je ključnega pomena poiskati pomoč in podporo. V Sloveniji obstaja široka mreža virov pomoči, ki so na voljo mladim. Osebni zdravniki, psihiatri, psihologi, psihični terapevti, svetovalne službe, telefonski kontaktni centri in internetni viri so le nekateri izmed mnogih načinov, kako dobiti pomoč in podporo v težkih trenutkih. Ne oklevaj poiskati pomoči in si zapomni, da za dežjem vedno posije sonce.

Prejšnji članekV Sloveniji sprejet pravilnik, ki ščiti žvižgače
Naslednji članekZaščitite se: Ključni koraki za zaščito pred okužbami s HPV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.