Študentske izmenjave

Poznavanje drugih držav, jezikov in drugačnega načina življenja je vse bolj potrebna izkušnja. Lahko je odlična referenca na razgovorih za zaposlitev, priložnost za učenje tujih jezikov, za prisostvovanje na predavanjih svetovno priznanih profesorjev, za kariero v tujini itd. Večina fakultet študente k temu spodbuja.

 

Izmenjava zaradi študija ali prakse

Mednarodna izmenjava študentov lahko poteka zaradi študija ali delovne prakse. Študij v tujini traja od najmanj treh do največ dvanajstih mesecev. Študijske prakse trajajo od najmanj treh do največ dvanajstih mesecev, razen v primeru prakse višješolskih kratkih programov, kjer lahko praksa traja le dva tedna. Študent lahko opravi študijsko izmenjavo, študijsko prakso ali oboje.

Pogoj za izmenjavo študentov je podpisan bilateralni sporazum med matično in partnersko ustanovo. Minimalni kriteriji, ki jih mora študent izpolnjevati, so formalni status v RS in status študenta v času študijske prakse v tujini. Dodatne zahteve so zadostna motiviranost, primernost prakse, znanje jezika države, v katero odhaja na prakso itd.

 

Kam po informacije

Prvo mesto, kamor se lahko odpraviš po več informacij, je mednarodna pisarna na tvoji matični fakulteti ali mednarodne pisarne na posameznih univerzah, kjer ti bodo pomagali pri postopku prijave, rokih in drugih organizacijskih postopkih. V veliko pomoč so mnenja že izkušenih študentov, ki realno prikažejo pasti in prednosti. Pomagajo lahko tudi z drobnimi vsakdanjimi nasveti za bivanje v drugem okolju. 

 

Postopek odhoda v tujino:

 • januar: razpis
 • do začetka marca poteka izbor študentov
 • 15. marec: prijave Službi za mednarodno sodelovanje (SZMS)
 • marec: SZMS obvesti tuje institucije
 • april–junij: tuje institucije obveščajo naše študente
 • maj: SZMS vloga za pridobitev Erasmus finančne pomoči
 • junij, julij: oddaja vloge za pridobitev finančne pomoči
 • avgust, september: pogodba o finančni pomoči
 • avgust, september, oktober: izplačilo štipendij, odhodi
 • oktober: SZMS prijave za letni semester
 • november: oddaja vloge za pridobitev finančne pomoči
 • januar, februar: odhodi

 

Nekateri programi študija in izmenjav v tujini:

–       ERASMUS pokriva potrebe po poučevanju in učenju vseh udeležencev formalnega visokošolskega izobraževanja ter poklicnega izobraževanja in usposabljanja ne glede na trajanje izobraževanja ali stopnjo kvalifikacije ter zavode in organizacije, ki izvajajo izobraževanje in usposabljanje.

–       BASILEUS je namenjen študentom in učiteljem z območja nekdanje Jugoslavije ter Albanije in nekaterih univerz iz Evropske unije.

–       COMMENIUS je namenjen dvigu kakovosti šolskega izobraževanja v Evropi.

–       CEEPUS je srednjeevropski program za izmenjavo študentov Srednje Evrope.

–       LEONARDO DA VINCI je namenjen razvoju poklicnega in strokovnega izobraževanja in usposabljanja v Evropi, sofinancira projekte mobilnosti, ki podpirajo mednarodno usposabljanje dijakov, vajencev, oseb na trgu dela in strokovnih delavcev v poklicnem izobraževanju.

–       FREE MOVER je izmenjava izven EU ali s kakšno specifično fakulteto.

–       HAKES je mednarodna organizacija, ki izobražuje mlade o študiju v tujini in jim pri tem pomaga iskati finančno podporo. Ustanovljena je bila v Estoniji.

 

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.