Študij v tujini

Vedno več mladih se odloča za študij v tujini. Evropska unija spodbuja izmenjavo študentov preko različnih programov, kar je koristno za celotno družbo. Izkušnje v tujini dajo posamezniku širino ter drugačen pogled na svet, s stikom z vrstniki, ki prihajajo iz drugačnih okolij, se nauči sprejemati sebi drugačne. Študij v tujini je oblika formalnega izobraževanja le, kadar gre za javno veljaven študijski program, sicer gre za obštudijsko oziroma neformalno izobraževanje.

 

Priprave že precej prej

Pred odhodom na študij v tujino se dobro pripravi in zberi čim več informacij o državi in Univerzi, na kateri želiš študirati. Birokracija in organizacija vzameta veliko časa. Po izkušnjah študentov, ki so študirali v tujini, vam bodo priprave vzele do enega leta časa. Razmisli, kaj si želiš in izberi tisto univerzo, kjer program študija najbolj ustreza tvojim zanimanjem. Izbira študijskega programa je odvisna od pogojev, ki jih univerza postavi ter interesov in možnosti, ki jih študent ima.

Osnovni pogoj, ki ga je treba izpolnjevati za študij v tujini je znanje jezika, v katerem potekajo predavanja ter mednarodno priznano potrdilo o tem. Potrebna je tudi pridobljena zahtevana izobrazba (matura ali diploma), priporočila profesorjev ter dobro izdelan življenjepis.

 

Prijava in izračun stroškov

Najprej se je treba prijaviti na čim več razpisov za štipendije in privarčevati nekaj lastnih sredstev. Roki prijav so različni, največ jih je spomladi.

Zelo pomembno si je izračunati predvidene stroške. Poleg stroškov šolnine, ki so zelo različne, je treba računati še na življenjske stroške, torej stroške preživetja.

Nekatere univerze nudijo nastanitev v tako imenovanih študentskih kampusih. Če se želena univerza nahaja zunaj Evropske unije, pa nikar ne pozabite na študentsko vizo.

Štipendije razpisujejo najrazličnejši domači in tuji viri. Priporočljivo se je obrniti na slovenska in tuja veleposlaništva ter na domače univerze, predvsem pa na univerze v tujini, saj te pogosto razpisujejo štipendije za tuje študente.

 

Postopek priprav za študij v tujini:

–      izbor in prijava za študij na želeni tuji fakulteti

–      zbiranje podatkov o postopku prijave in o rokih za prijavo

–      preveriti, kaj vse potrebuješ za prijavo

–      pozanimati se o možnostih financiranja

–      pozanimati se o načinu življenja v državi, kamor odhajaš

–      obvestilo o izboru kandidata

–      obvestilo o pridobitvi štipendije

 

Slovenski viri štipendij:

–       Ministrstvo za kulturo

–       AD FUTURA (Znanstveno izobraževalna fundacija Republike Slovenije, javni sklad)

–       CMEPIUS (Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja)

–       Slovenska znanstvena fundacija

–       Univerza v Ljubljani

–       Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo

–       Univerza v Ljubljani in Mariboru

–       Mednarodne pisarne posameznih fakultet

 

Po vrnitvi iz tujine

Študent ob vrnitvi iz tujine izpolni vlogo o priznavanju v tujini opravljenih obveznosti, za katere pridobi podpis koordinatorja in zaznamek tajništva oddelka, ki študentu potrdi in prizna opravljene obveznosti in prevedene ocene vnese v VIS. Prevedba ocen je potrebna za prilogo k diplomi in izračun študentovega povprečja.

 

Ksenija Gider

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.