Zdravstvena oskrba študentov

Vsak študent mora imeti urejeno zdravstveno zavarovanje. Premislite, ali želite imeti izbranega osebnega zdravnika v kraju stalnega bivališča ali v kraju šolanja. Zdravstveni dom za študente v Ljubljani izvaja tudi redne sistematske preglede.

 

Obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje

Vsak državljan RS mora imeti sklenjeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Po zakonu je študent zdravstveno zavarovan kot družinski član – otrok, če se šola in ima status, vendar najdlje do dopolnjenega 26. leta. Če ne izpolnjujete pogojev, si morate obvezno zdravstveno zavarovanje plačevati sami.

Razliko med celotnimi stroški zdravstvenih storitev in stroški storitev, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje, krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Študentom s statusom do dopolnjenega 26. leta dodatnega zdravstvenega zavarovanja ni potrebno plačevati. Skleniti pa ga morajo v roku enega meseca po poteku statusa.

Poleg tega lahko sklenete še nezgodno zavarovanje za invalidnost, poškodbe in podobno.

 

Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani

Študenti, ki študirajo v Ljubljani, imajo zagotovljeno celostno zdravstveno oskrbo na enem mestu v okviru Zdravstvenega doma za študente (ZDŠ), ki pokriva področje preventive (sistematski zdravstveni pregledi, obvezna cepljenja, zdravstvena vzgoja) in kurative. Obsega področje splošnega zdravstvenega varstva, zobozdravstvenega varstva ter ima dve ambulanti specialistične dejavnosti (ginekologija in psihiatrija). Študent, ki študira na kateri koli visokošolski ali univerzitetni ustanovi v Ljubljani, mora sam poskrbeti za ureditev zdravstvenega zavarovanja. Nato pa se lahko opredeli za svojega osebnega zdravnika (zobozdravnika, ginekologa) v ZDŠ-ju. Tisti, ki ima izbranega osebnega zdravnika v domačem kraju, dobi tu le nujno pomoč v primeru nenadne obolelosti ali sveže poškodbe, kontrole in nadaljevanje zdravljenja pa opravi pri osebnem zdravniku.

Glavna enota ZDŠ-ja se nahaja na Aškerčevi 4 v Ljubljani, v študentskem naselju v Rožni dolini (blok 8) na Cesti 27. aprila 31 v Ljubljani pa je dislocirana enota.

 

Sistematski pregledi študentov

ZDŠ v času študija dvakrat izvaja sistematski pregled za vse študente, in sicer v prvem in zadnjem letniku. Pregled obsega razgovor s študentom na podlagi izpolnjene ankete, ki obsega anamnezo (socialno, družinsko, osebno), laboratorijski pregled, klinični pregled zdravnika, antropometrijske meritve (teža, višina, indeks telesne mase, merjenje krvnega tlaka, ocena ostrine vida), psihološko testiranje (prvi letniki fakultet)  in cepljenja po republiškem programu (hepatitis B, klopni meningitis). Zaključek pregleda predstavlja  ocena zdravstvenega stanja.

Sistematski pregled velja tudi za delo preko študentskega servisa.

 

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.