Študentska delovna brigada se letos ustavlja v Občini Dobrovnik

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) bo med  17. in 26. julijem 2015 organizirala že 17. Študentsko delovno brigado, ki bo tokrat potekala v občini Dobrovnik. Namen Študentske delovne brigade je v prvi vrsti pomagati krajanom demografsko ogroženih področij, spodbujati prostovoljstvo med študenti, pomembno pa je tudi druženje med študenti, saj se tu sklenejo prijateljstva, ki trajajo še dolgo po zaključku brigade. Ob tej priložnosti ŠOUM vabi vse študente, ki želijo pomagati s svojim prostovoljnim delom, da se udeležijo letošnje brigade. Število mest je omejeno, zato naj se zainteresirani čim prej prijavijo na spletni strani www.dostop.si/sdb, kjer imajo na voljo tudi vse potrebne informacije.  


Med poletnimi počitnicami se na pobudo ŠOUM vsako leto zbere od 40 do 50 študentov, ki so pripravljeni prostovoljno pomagati pomoči potrebnim. Pomoč nudijo prebivalcem krajev, ki so jih prizadele naravne nesreče ali pa so demografsko ogroženi. Študentska delovna brigada je največji prostovoljni projekt Študentske organizacije Univerze v Mariboru in se je v zadnjih letih močno zasidrala med velike prostovoljne dogodke v Sloveniji.

 

Prva Študentska delovna brigada je bila izvedena leta 1999 v duhu pomoči ob katastrofalnem potresu v Bovcu. Leto kasneje so se študentje s istim namenom zbrali v Kobaridu, leta 2001 pa pomagali domačinom pri sanaciji plazu v Logu pod Mangartom. Vse do sedaj se je 16-ih rednih ter dveh izrednih Študentskih delovnih brigad, ki se izvajajo pod okriljem ŠOUM, udeležilo preko 750 mladih, ki so skupaj opravili preko 50.000 prostovoljnih ur dela.

 

Skozi vsa ta leta je projekt po celotni Sloveniji pridobil na prepoznavnosti ter veljavnosti. Med drugim je s strani Mladinskega sveta Slovenije prejel naziv za »Najboljši mladinski projekt leta 2013«. Špela Lipošek, ena izmed preteklih vodij Študentske delovne brigade, je prišla v ožji izbor za »Slovenko leta 2012«, Zoran Kačičnik, začetnik pobude ter idejni vodja projekta, pa je v preteklem letu sodeloval v izboru za »Ime leta« na Valu 202. Leta 2013 se je Študentske delovne brigade v Radečah aktivno udeležil tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.