Študentske družine

Študentske družine, v Sloveniji naj bi jih bilo približno 500, poleg študija opravljajo svojo zelo pomembno dolžnost – vzgojo otrok. Zato so deležne posebnih ugodnosti.

 

Pravice študentskih družin

Po 70. členu Zakona o visokem šolstvu pripada vsaki študentki, ki v času študija postane mama, dodatno študijsko leto za vsakega živorojenega otroka. Pravica do izostanka od predavanj zakonsko sicer ni urejena, se pa o tem lahko dogovori individualno s profesorji.

Študentske družine imajo tudi določene ugodnosti pri subvencioniranem bivanju. Prošnjo za bivanje v študentskem domu lahko oddajo tudi po razpisanem roku, saj rojstvo otroka velja za izredno okoliščino. Do subvencije je ob izpolnjevanju določenih pogojev lahko upravičen tudi partner. Pri sprejemu v študentski dom se študentu z otrokom, če v času študija živi z njim, k skupnemu številu točk prišteje dodatnih 100 točk. Mati oziroma oče študent imata zaradi starševstva pravico do podaljšanja bivanja v študentskem domu in sicer za eno leto ne glede na število otrok.

Študentske družine bivajo v apartmajih v študentskem domu v Rožni dolini, v bloku 11 in 12. V slednjem je tudi vrtec, ki deluje pod okriljem viških vrtcev in je namenjen otrokom študentov.

Dodatno je poskrbljeno tudi za prehrano študentskih družin. Vsaka študentska družina je upravičena do desetih dodatnih subvencij za študentsko prehrano na mesec za vsakega otroka. Starš študent, ki ima urejeno prehrano za svojega otroka, lahko koristi dve subvenciji hkrati.

 

Denarni prejemki študentskih družin

Študentske družine so upravičene do otroškega dodatka, ki pomeni dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Prejemajo tudi starševski dodatek, to je denarna pomoč staršem, ki po rojstvu otroka niso upravičeni do starševskega nadomestila. Ta prejemek je časovno omejen na največ eno leto. Upravičeni so tudi do pomoči ob rojstvu otroka (enkraten prejemek, ki je namenjen nakupu opreme za novorojenčka), v določenih primerih (posebna določila) do dodatka za nego otroka, ki potrebuje posebno varstvo, preživnine (obveznost izhaja iz starševske pravice, ki zagotavlja otroku, da ga starši preživljajo do njegovega 18. leta, če pa se redno šola, ga morajo starši preživljati do 26. leta), denarne socialne pomoči in štipendije.

Številni projekti Kluba študentskih družin

Študentke in študenti starši so organizirani v okviru Kluba študentskih družin Slovenije. Letos so v sodelovanju s ŠOU in Študentsko svetovalnico izdali posebno zloženko, ki povzema vse pravice študentskih družin. Skozi leto izvedejo številne akcije in projekte, kot so telovadba za otroke staršev študentov, izdajajo glasilo Ančka, organizirajo sankanja, pustovanja, praznovanje materinskega dne, piknik in obisk živalskega vrta, otroško olimpijado v okviru Majskih iger, letovanje na morju, taborjenje, novoletne zabave, preko celega leta pa potekajo številne likovne, glasbene in športne delavnice ter vrsta drugih aktivnosti.

 

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.