Študentske ugodnosti in popusti

Status študenta za uveljavljanje takšnih in drugačnih popustov in študentskih ugodnosti izkazujemo s študentsko izkaznico, indeksom, v katerem so podatki o vpisu, ali pa s potrdilom o vpisu.

Status študenta nam prinaša poleg pravice do zdravstvenega zavarovanja, dela preko študentskega servisa (kjer je velika izbira delovnih mest, s katerimi pridobivamo nove delovne izkušnje, širimo socialno mrežo, zbiramo priporočila za kasnejšo redno zaposlitev), štipendij, subvencioniranega bivanja (ali v študentskem domu ali bivanje pri zasebnikih s subvencijo), subvencionirane prehrane (študentski boni oz. po novem stopa v veljavo nov sistem subvencionirane študentske prehrane, t. i. elektronizacija), študentskih vozovnic za vlak ali avtobus, otroškega dodatka, preživnine, družinske pokojnine do 26. leta starosti in prevoza, tudi raznorazne popuste in ugodnosti.

S statusom študenta lahko izkoristimo ugodnosti in popuste, kot so brezplačna pravna pomoč, dodatno nezgodno zavarovanje, različni tečaji in izpiti iz varstva pri delu, tečaji tujih jezikov, popusti pri članarinah in vozniškem dovoljenju. Prav tako lahko svoj študentski status uporabimo, da ceneje preživimo prosti čas, ker lahko izkoristimo študentske popuste pri športnih aktivnostih, kot so smučanje, plezanje, planinarjenje, ekstremni športi, plavanje, kolesarjenje, ples, vstopnine za bazen, kopanje, razvajanje v termah in lepotnih in kozmetičnih salonih, izkoristimo popust za manikuro in friziranje ter ceneje kupujemo kino vstopnice.

Do študentskih ugodnosti smo upravičeni tudi pri nakupu različnih vstopnic in vstopnin na kulturne, glasbene in športne prireditve, poleg tega si lahko ceneje privoščimo mednarodne študentske karte, ki omogočajo poceni spoznavanje sveta. Tudi nekatere turistične agencije ponujajo popuste za študente, prav tako lahko pridemo zaradi statusa na cenejši način do letalskih kart pri STA Ljubljana. Ugodnosti smo deležni tudi pri različnih članarinah, kot so letna članarina v knjižnicah, članarine na razne revije, časopise in tudi fotokopiramo ali tiskamo lahko ceneje.

Prav tako se na bankah najdejo popusti in ugodnosti za študente, saj banke ponujajo ugodnejše poslovalne pogoje, študentske kredite in limite. Popuste lahko koristimo tudi v posameznih tehničnih trgovinah, kjer status študenta prinaša ugodnosti pri nakupu računalniške, foto, avdio, video ali druge tehnologije.

Kot vidimo, status študenta prinaša zelo veliko možnosti, kjer lahko uveljavljamo popuste, le pozanimati se je treba, če določen prodajalec, ponudnik ali posrednik nudi ugodnosti, ki jo lahko izkoristimo, da privarčujemo kakšen evro ali dva.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.