Spodbujati izmenjavo idej in združevanje vseh študentov

V Ljubljani je pred nedavnim odprl vrata prvi študentski kampus pri nas. O tem smo se pogovarjali z Rokom Likovičem, predsednikom organizacije ŠOU v Ljubljani.

Kakšen je namen novega kampusa v Ljubljani, komu je namenjen?

V Ljubljani se že dolgo časa čuti potreba s strani študentov po avtonomnem skupnem prostoru, namenjenem osnovnim storitvam, ki jih vsak študent potrebuje v času svojega študija. Fakultete so namreč po Ljubljani precej razpršene, prav tako študentski domovi. Nekega skupnega prostora, kjer bi bili dobrodošli prav vsi študentje – ne glede na to, s katere fakultete so ali kje živijo –, praktično ni. Študentski kampus je namenjen ravno temu, da zapolni ta manko. Namen kampusa je spodbujati izmenjavo idej in združevati vse študente ter nuditi prostor za učenje, delo pri skupnih projektih in druženje v sproščenem, varnem okolju.

 

Velikost kampusa, lokacija ter kako in zakaj ste ga tako poimenovali?

Študentski kampus se nahaja v samem centru Ljubljane na Pivovarniški 6 – nasproti parka Tivoli, poleg Pivovarne Union ter nedaleč stran od križišča med Celovško in Tivolsko. Obsega približno 5.500 kvadratnih metrov, na njem pa stoji devet objektov, ki bodo namenjeni različnim dejavnostim in storitvam za študente. Gre za to, da Študentski kampus na enem mestu združuje več prostorov, kjer se izvajajo osnovne storitve za študente, zato je po videzu podobnih prostorov v tujini dobil tudi svoje ime.

 

Kaj vse je združeno pod eno streho?

Na enem mestu so združeni študentska čitalnica za učenje in delo za študij, največja študentska info točka, prostori za študentska društva in tako imenovani »co-working space«, večnamenski prostor za razne razstave in druge projekte, predavalnice, e-Študentski servis, prostori administracije ŠOU v Ljubljani ter nekaterih naših zavodov in stalnih dejavnosti (Fundacija Študentski tolar, Društveno stičišče STIKS, Dijaška skupnost Ljubljana, Civilno družbena iniciativa, Tribuna). Kmalu bomo odprli tudi študentsko diskontno trgovinico z izborom najbolj osnovnih izdelkov po cenah, ugodnih za študente, in študentsko menzo, ki bo ponujala kakovosten, zdrav, poceni obrok, v naslednjih fazah prihajajo tudi športne površine. Projekt je namreč sestavljen iz treh faz, trenutno se zaključuje prva, nameravamo pa prostore kampusa napolniti s še več vsebinami po meri študentov. Pričakujemo, da ga bodo tudi generacije za nami prilagajale po svoji meri in dopolnjevale glede na svoje potrebe, saj je kampus investicija v vse generacije študentov, ki še prihajajo za nami.

 

Napoved kakšnih pomembnejših dogodkov v prihodnje?

V prvem tednu decembra (od 1. do 3. decembra) v kampusu prirejamo Praznični dobrodelni teden, na katerega so vsi študentje lepo vabljeni. Na stojnicah bodo študentje različnih fakultet Univerze v Ljubljani pripravili manjša presenečenja in prigrizke, greli se bomo ob kuhanem vinu, pekli dobrodelne burgerje, vse skupaj pa bo spremljal zabaven kulturni program. Nastopili bosta študentski skupini The Sticky Licks in Top Stripper, pripravljamo pa še več presenečenj. Seveda bo vse v duhu dobrodelnega decembra, saj bomo zbrana sredstva namenili Klubu študentskih družin.

 

Kaj pa primerjava s kampusi po Evropi?

Največja razlika med Študentskim kampusom in kampusi v tujini je seveda ta, da naš ni v lasti države ali univerze, temveč smo si ga študentje postavili sami, saj sta pri nas tako država kot univerza zatajili. Razlika je morda tudi v tem, da kampusi v tujini stojijo na zemljišču univerze in se držijo fakultet, kar pa je pri nas praktično nemogoče, saj je Univerza v Ljubljani tako velika, fakultete pa so razpršene po vsem mestu. Se bodo pa v našem kampusu prav tako izvajala izobraževanja – tako neformalna kot tudi programi nekaterih fakultet s prostorsko stisko.

 

Kaj še predvidevate v prihodnje in kaj bi še spadalo zraven, pa morda še ni?

Kot sem že omenil, je vnašanje vsebin v kampus sestavljeno iz več faz. V naslednjih fazah načrtujemo še več vsebin: od študentske menze do športnih površin, v zadnji od faz bi si želeli postaviti tudi študentski dom. Je pa kampus neki skupen študentski prostor, ki se bo neprestano spreminjal in razvijal, saj je njegov namen, da se prilagaja aktualnim potrebam in željam študentov, zato je veliko odvisno tudi od generacij, ki prihajajo za nami.

 

Bi še kaj dodali?

Zelo sem vesel, da je kampus že v prvih dveh mesecih doživel tako pozitiven odziv med študenti. Na otvoritev je prišlo približno 4.000 študentov, veliko jih je moralo žal ostati tudi zunaj, saj so bile kapacitete zapolnjene. Tudi drugi dogodki so zelo dobro obiskani, nedavno smo imeli že drugič zapored popolnoma razprodan »stand up« večer, čeprav smo ga prestavili v večjo dvorano in naredili dve zaporedni predstavi. Že pred otvoritvijo so se na nas začela obračati številna študentska društva, ki takšne prostore nujno potrebujejo za svoje aktivnosti in projekte, vendar so v preteklosti morala zanje plačevati ali pa prostori niso bili ustrezni, zdaj pa jih že izvajajo v prostorih kampusa. Vse to dokazuje, da smo študentje takšen prostor res nujno potrebovali. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.