5 trikov za hitrostno branje

Gotovo si kot študent velikokrat v situaciji, ko si želiš, da bi se knjiga ali članek, ki si ga dobil za nalogo, prebrala sama od sebe. Tega ti žal ne moremo omogočiti, se pa lahko izogneš piflanju varljivih obnov na internetu in dejansko v normalnem času prebereš knjigo! Kako? Le z malo vaje in upoštevanjem spodnjih trikov za hitrostno branje!

1. Nauči se »skenirati«

To je najpomembnejša veščina pri učenju hitrostnega branja. Čeprav so nas učili, da je pri branju pomembna vsaka beseda v stavku, lahko tvoji možgani brez težav sami zapolnijo vrzeli z informacijami, tudi če si zapomnijo le nekaj ključnih besed.

Spongebob Squarepants.

2. Preberi le prvo in zadnjo poved v odstavku

To preizkušeno tehniko uporablja ogromno hitrostnih bralcev. Pri večini besedil namreč velja, da prva poved odstavka odkrije, kaj bo tema odstavka, zadnja poved pa nam servira zaključek. Ta tehnika ti lahko koristi predvsem pri branju znanstvenih člankov, ki so nasičenimi z informacijami, zato je pomembno, da znaš iz njih izluščiti le bistvo.

3. Ugasni glas v svoji glavi

V osnovni šoli smo se najprej učili branja na glas. To je tudi razlog, zakaj besede, ki jih preberemo, še vedno tudi »slišimo«. To »poslušanje« pri branju vzame ogromno časa, saj lahko besedo razumemo  veliko hitreje, kot jo izgovorimo. Svoj notranji glas lahko ugasneš s tehniko skeniranja (1. točka). Seveda pa lahko brez notranjega glasu besedilo hitro ostane zelo suhoparno; če bereš svoj najljubši roman, ga le prižgi nazaj, da boš bolj užival v pripovedi!

Adventure time.

 

4. Uporabi kazalnik

… recimo kemični svinčnik. Velikokrat se namreč zgodi, da zaradi pomanjkanja koncentracije večkrat preberemo en in isti stavek. S tem se izgublja tok branja, z njim pa tudi čas. Uporaba kazalnika, kot je recimo kemični svinčnik ali celo prst, pa ti bo preprečila, da bi se vedno znova vračal na iste, nepomembne informacije.

5. Poslužuj se širine svojega vida

Človeško oko lahko z enim pogledom zajame približno 4 cm širine, kar znaša okoli 5 besed. Zato je nesmiselno, da bereš vsako besedo posebej; če vklopiš še svoj periferni vid, lahko v svoj pogled zajameš še več besed. To lahko dosežeš s sproščanjem svojih obraznih mišic in oči.

Prejšnji članekTop najstniški filmi za vse generacije
Naslednji članekVarnejši in tišji nadomestki raket

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.