Informativni dnevi 2020

Študentka

Premisli o svojih izbirah in obišči vsaj dve ali pa celo tri fakultete, ki te zanimajo. Predstavitve potekajo 14. in 15. februarja, po navadi fakultete organizirajo predstavitve programov v petek dopoldne in popoldne ter v soboto dopoldne. Tako lahko obiščeš tri fakultete.

1. Preglej spletne strani

Pred obiskom fakultet preglej njihove spletne strani. Preberi opise programov, obštudijskih dejavnosti, poišči informacije o kreditnih točkah, možnostih izmenjave, načinih dokončanja študija, prakse … Tako boš točno vedel, katere informacije ti manjkajo in kaj moraš vprašati.

2. Prepričaj se o pogojih vpisa in dodatnih obveznostih

Preveri, če je za vpis na fakulteto treba opravljati sprejemne izpite, kakšna je omejitev vpisa in koliko študentov sprejmejo na posamezne programe. V skladu s tem se potrudi za svoj končni uspeh v srednji šoli.

3. Obrni se na študente, predstavnike smeri

Največ uporabnih praktičnih informacij boš prejel od študentov na fakulteti. Naj bodo to starejši študenti, ki jih srečaš na hodniku, ali študenti, ki so predstavniki programa ali tutorji. Vprašaj jih, kako se jim zdi študirati na tej fakulteti, koliko časa porabijo za izpite, ali se udeležujejo kakih obštudijskih dejavnosti in če bi ti priporočili kak program glede na tvoja zanimanja. Študenti ti bodo z veseljem pomagali.

4. Predavanja, vaje, obveznosti in finančni stroški študija

Pozanimaj se, kako potekajo predavanja in vaje ter koliko je obvezne prisotnosti in sprotnega dela. Lahko si tudi pogledaš letošnje urnike, da boš dobil občutek, kako so oblikovani in koliko prostega časa boš imel na voljo za morebitno študentsko delo.

Vprašaj pa tudi o finančnih zneskih študija: koliko stane vpisnina za en letnik in dodatni stroški ter koliko denarja boš potreboval za nakup in kopiranje gradiv.

5. Vprašaj o možnostih prakse in zaposlitvi po študiju

Na informativnih predstavitvah lahko vprašaš o možnih zaposlitvah in praksi v času študija. Veliko fakultet ima prakso v okviru predmetov, nekateri pa imajo tudi ločeno prakso, ki poteka nekaj mesecev. Mogoče te bo ravno zanimiva praksa pritegnila k izboru fakultete.

6. Oglej si okolico fakultete

Tudi okolica fakultete je pomembna. Je blizu knjižnica? Ima fakulteta svojo kavarno ali menzo? So v bližini fakultete parki in sprehajalne poti? Vse to lahko vpliva na tvojo izkušnjo študija.

7. Spoznaj vrstnike in si ustvari poznanstva že pred začetkom faksa

Na informativnih dnevih bodi komunikativen in pripravljen na spoznavanje novih ljudi. Tako boš lahko delil svoje mnenje in izkušnje z drugimi in si mogoče olajšal izbiro študija. Hkrati pa boš pridobil nova poznanstva in ti bo oktobra ob začetku študija veliko lažje, ko boš videl znane obraze.

Nabor pomembnih vprašanj:

 • Kakšni so pogoji za napredovanje v višji letnik?
 • Kakšni so pogoji za ponavljanje letnika?
 • Ali je možen absolventski status?
 • Kako je z možnostjo prepisa med študijskimi programi?
 • Kakšno prihodnost ima študij? Kje se lahko zaposlim po končanem študiju? Je kadra s to izobrazbo v Sloveniji že veliko?
 • Kako je s študentskimi izmenjavami v tujini?
 • Imajo na fakulteti tutorje?
 • Kako je s prakso in pripravništvom?
 • Kakšne so možnosti za obštudijske dejavnosti?

Dodatne informacije o študiju najdeš na:

 • študentski sveti posameznih fakultet in univerz,
 • študentski klubi in organizacije na fakultetah,
 • Študentska organizacija Slovenije,
 • ŠOU (Primorska, Maribor, Ljubljana),
 • Študentska svetovalnica.
Prejšnji članekTop sex položaji za Valentinovo
Naslednji članekKako preživeti trajnostno valentinovo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.