Delovna in pokojninska doba – poznaš razliko?

Pokojninska ali delovna doba
Pokojninska ali delovna doba

Veliko študentov in dijakov opravlja študentsko delo, da lahko študira ali pa si občasno privošči kak priboljšek. Plača pa ni edina posledica študentskega dela, temveč imajo tvoje oddelane ure tudi druge učinke.

V tem prispevku si bomo na kratko pogledali razliko med delovno in pokojninsko dobo ter oboje skušali povezati s pojmom študentskega dela.

Delovna doba v študentskem delu

Delovna doba zaobjema obdobje, ko je posameznik v delovnem razmerju. V delovnem razmerju so osebe, ki imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Prav tako delovna doba teče samostojnim podjetnikom, ki pa se izračuna na podlagi plačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Študentje, ki delajo prek napotnice, nimajo sklenjene delovne pogodbe. V kontekstu študentskega dela nas delovna doba ne zanima preveč, saj pri opravljanju študentskega dela delovna doba ne teče. Od leta 2015 pa za opravljeno delo študentu teče pokojninska doba.

Pokojninska doba v študentskem delu

Čeprav se zdi študentu prenaglo razmišljati o upokojitvi, pa kljub temu ne sme zanemarjati pokojninske dobe. Pokojninska in delovna doba nista sopomenki. Če se delovna doba šteje le, ko je posameznik v delovnem razmerju oz. v okviru s. p. plačuje prispevke, pa pokojninska doba teče tudi med opravljanjem študentskega dela.

Pokojninska doba je eden izmed pogojev za upokojitev. Trenutni pogoji narekujejo, da mora posameznik imeti starost 60 let in 40 let pokojninske dobe brez dokupa ali pa starost 65 let in najmanj 15 let zavarovalne dobe. Ti podatki za našo generacijo (v tem trenutku) niso relevantni, saj bodo pogoji ob naši upokojitvi gotovo bistveno in večkrat spremenjeni.

Študentsko delo je od leta 2015 vključeno v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zato se ti od bruto zaslužka odvede 13,95 % (prispevek je bil januarja letos znižan s 15,5 %). To je t. i. prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki se ti šteje v pokojninsko dobo. V enem letu se študentu lahko prizna največ 12 mesecev pokojninske dobe.

A senior group in retirement home learning together in computer class
Foto: Halfpoint iz iStock

Izračun pokojninske dobe

Izračun pokojninske dobe je vezan na povprečno bruto plačo. Povprečna mesečna bruto plača na zaposleno osebo v Sloveniji za februar 2024 je znašala 2.279,52 €.

En mesec pokojninske dobe se prizna za vsakih doseženih 60 % povprečne plače, pri čemer se, kot je prej omenjeno, študentu v enem letu prizna največ 12 mesecev. To pomeni, da se ti za vsakih zasluženih 1366 € šteje 1 mesec v pokojninsko dobo.

Brez skrbi, ni ti potrebno računati na pamet. Informativni izračun pokojninske dobe je dostopen na spletni strani Študentskega servisa, za izpis o trajanju pokojninske dobe pa lahko zaprosiš na območni enoti ZPIZ.

Prejšnji članekKoliko tehtajo planeti našega osončja?
Naslednji članekZnan je novi mladinski delegat pri OZN: Za kaj se bo zavzemal?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.