Znan je novi mladinski delegat pri OZN: Za kaj se bo zavzemal?

Max Davidović je novi mladinski delegat pri Organizaciji Združenih narodov
Max Davidović je novi mladinski delegat pri Organizaciji Združenih narodov

Izbran je bil novi mladinski delegat pri OZN za obdobje 2024/2025. To je postal Max Davidović, ki bo nasledil Arino Šmidt. To se zdi lepa uvodnica v pregled naziva in za napovedi, ki jih bo skušal v enoletnem mandatu uresničiti študent tretjega letnika na FDV.

Že deseto leto Mladinski svet Slovenije izvaja Inštitut mladinskega delegata pri Organizaciji Združenih narodov. S ciljem, da mladi z aktivnim sodelovanjem na mednarodnem parketu dajejo težo oziroma legitimnost odločitvam, ki zadevajo mlade.

Kdo je Max Davidović, novi mladinski delegat?

Max Davidović je študent 3. letnika Mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede. Od osnovnošolskih let se ukvarja z zagovorništvom na področju izobraževanja v sklopu raznih društev in ustanov z namenom dviga kakovosti in dostopnosti izobraževanja ter lokalnih in čezmejnih izobraževalnih povezav. To delo nadaljuje v zvezah ŠKIS, ŠOLS, na Fakulteti ter v Študentskem svetu in Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani v sklopu organizacije projektov, izvajanja dogodkov in promocije pravic mladih. V lokalnem okolju je poznan po prostovoljstvu, zagovorništvu interesov mladih in okoljevarstvu. V sklopu pripravništva na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Zagrebu je v sodelovanju s slovenskimi srednjimi šolami organiziral obogatitev knjižnic šestih izobraževalnih ustanov na Hrvaškem, kjer se izvaja pouk slovenščine.

Max Davidović je novi mladinski delegat pri OZN
Max Davidović je novi mladinski delegat pri OZN Foto: on mss

Za kaj se bo zavzemal?

Na to vprašanje je odgovoril kar Max sam. »Moja primarna želja je vzpostaviti večjo mero sodelovanja med društvi, organizacijami in ostalimi deležniki na področju OZN, izobraževanja in izboljševanja položaja mladih. Verjamem, da je skupno delo ključno pri spopadanju z izzivi na vseh ravneh, zato bosta zagovorništvo in neposredno delo mojega mandata mladinskega delegata pri OZN temeljila na temu. Prepričan sem, da si mladi želimo sodelovati v pogovorih in sprejemanju odločitev, ki se tičejo naše prihodnosti, potrebujemo pa motivacijo in zanesljiv kanal komunikacije naših želja in mnenj. Želim si, da bom lahko uspešen kanal za teme, povezane z OZN in da bom lahko podpiral in omogočal delo vseh, ki se bodo zavzemali za mlade. Da bi razširil znanje in dostopnost informacij o OZN, si bom prizadeval izpeljati čim več projektov neformalnih izobraževanj, okroglih miz in gostujočih predavanj. Med cilji sta prav tako oblikovanje informativnih brošur o OZN in razvojnih ciljih ter obisk institucij OZN. Na konferencah in dogodkih, kot je zasedanje Generalne skupščine OZN, pa bom neutrudno zastopal interese mladih in se trudil v ospredje postavljati izobraževanje, saj lahko le s slednjim postavimo temelje za premagovanje vseh izzivov in zgradimo boljši jutri.«

Kaj počne mladinski delegat pri OZN?

Tekom mandata, ki traja eno leto, posameznik izvaja aktivno zagovorništvo, pripravlja in vodi delavnice za mlade, pripravlja vsebinske članke s področij, ki jih pokrivajo Združeni narodi, se povezuje z akterji, ki so tesno povezani z delovanjem organizacije. Na mednarodni ravni se delegat običajno udeležuje rednega zasedanja Generalne skupščine OZN v New Yorku in zasedanja 3. odbora, ki obravnava socialne, humanitarne in kulturne zadeve, poleg tega pa se lahko vključi tudi v druga visoka srečanja na mednarodni ravni.

Pretekle mladinske delegatke oz. delegati:

  • mandat 2023/2024 – Arina Šmidt
  • mandat 2022/2023 – Žiga Ciglarič
  • mandat 2021/2022 – Lucija Karnelutti
  • mandat 2020/2021 – Lucija Tacer
  • mandat 2019/20 – Patrik Bole
  • mandat 2018/19 – Urša Svetelj
  • mandat 2017/18 – Sabina Carli
  • mandat 2016/17 – Andraž Šiler
  • mandat 2015/16 – Katja Cimermančič
  • mandat 2014/15 – Miha Pongrac

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDelovna in pokojninska doba – poznaš razliko?
Naslednji članekKaj sporoča Huawei s predstavitvijo v Dubaju?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.