Koliko tehtajo planeti našega osončja?

Mase planetov našega osončja
Mase planetov našega osončja Foto: buradaki iz iStock

Od davnih časov so ljudje z zanimanjem opazovali nebo in raziskovali skrivnosti vesolja. Eden od osnovnih podatkov, ki so nas vedno zanimali, je masa planetov v našem osončju. Odgovor na vprašanje, koliko tehtajo naši sosednji planeti, je pomemben za razumevanje njihove strukture, sestave in vpliva na vesolje okoli nas.

Planeti našega osončja, razporejeni po masi

Najtežji planet v našem osončju je Jupiter. S svojo maso približno 1,90 x 1027 kg je Jupiter približno 318-krat težji od Zemlje. Ta velikan je tako mogočen, da ima večjo maso kot vsi ostali planeti v osončju skupaj.

Saturn, znan po svojih impresivnih obročih, sledi Jupiterju po masi. S približno 5,68 x 1026 kg je Saturn približno 95-krat težji od Zemlje. Kljub svoji masi bi Saturn lahko plaval v vodi zaradi nizke gostote.

Naslednji na seznamu je Neptun, najbolj oddaljeni plinasti velikan v našem osončju. Neptun ima maso približno 1,02 x 1026 kg, kar je približno 17-krat več od Zemljine mase. Njegova modra barva je posledica prisotnosti metana v atmosferi.

Uran, drugi najmanjši plinasti velikan v našem osončju, ima maso približno 8,68 x 1025 kg. To je približno 14,5-krat več od Zemljine mase. Uran je znan po svoji nenavadni orientaciji osi vrtenja, zaradi česar se včasih imenuje “ležeči planet”.

Masa Zemlje je približno 5,97 x 1024 kg. Čeprav smo v primerjavi z nekaterimi drugimi planeti v osončju precej manjši, je naš dom še vedno edinstven zaradi svoje sposobnosti podpiranja življenja.

Venera, planet s podobno velikostjo kot Zemlja, ima maso približno 4,87 x 1024 kg, kar je nekoliko manj kot Zemljina masa. Venera je znana po svoji gosto oblakasti atmosferi in ekstremno visokim temperaturam.

Mercury, Venus, and Earth orbiting the sun
Foto: Yiliry iz iStock

Mars ima maso približno 6.42 x 1023 kg, kar je približno 0,107-krat mase Zemlje. Kljub temu, da je Mars precej manjši od Zemlje, je pritegnil pozornost raziskovalcev, ker bi na njem morda lahko bilo mogoče življenje.

Merkur, najmanjši planet v osončju, ima maso približno 3,30 x 1023 kg, kar je približno 0,055-krat mase Zemlje. Kljub svoji majhnosti je Merkur eden najbolj zanimivih planetov zaradi svoje bližine Soncu.

Poznavanje mas planetov nam pomaga razumeti njihovo gravitacijsko privlačnost, sestavo in celo njihove vplive na druge objekte v osončju, kot so lune, kometi in asteroidi. Čeprav so planeti različnih velikosti in mas, vsak prispeva k bogatemu mozaiku našega osončja.

VIRspaceplace.nasa.gov
Prejšnji članekRobert Golob predstavil odločitev, ki bo odmevala
Naslednji članekDelovna in pokojninska doba – poznaš razliko?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.