Dijaki in študenti so se pomerili na tekmovanjih Lego Masters in Drone Challenge

Drone Challenge je poskrbel za veliko zabave (foto arhiv UL FE)
Drone Challenge je poskrbel za veliko zabave (foto arhiv UL FE)

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) so po treh letih premora znova organizirali dogodek Dnevi avtomatike, ki je namenjen dijaškim ekipam vseh srednjih šol ter študentskim ekipam UL FE vseh smeri in letnikov. Letošnji dogodek je postregel s tradicionalnim tekmovanjem dijakov v izdelavi in programiranju mobilnih sistemov Lego Masters, študenti pa so se prvič pomerili v načrtovanju vodenja brezpilotnih letalnikov Drone Challenge. Dnevi avtomatike so tudi odlična priložnost za mlade, da se seznanijo z dogajanjem v industriji in spoznajo predstavnike vodilnih slovenskih podjetij s področja avtomatizacije ter brezpilotnih sistemov.

Napeto tekmovanje Lego Masters

Dnevi avtomatike, ki jih že od 2013 organizira Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko (LAK), vsako leto pritegnejo veliko število dijakov in študentov. Osrednji dogodek prestavlja dijaško tekmovanje Lego Masters, na katerem so se dijaki spopadli v izdelavi avtonomnega mobilnega sistema in kreiranju njegove inteligence. Najuspešnejša je bila tokrat ekipa Samorastniki z Elektrotehniške in računalniške šole, ŠC Nova Gorica, na drugo mesto so se uvrstili dijaki Šolskega centra Novo mesto iz ekipe SciDrom, tretje mesto pa so zasedli dijaki ekipe 6GFML9 z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Lego Masters 2023 (foto arhiv UL FE)
Lego Masters 2023 (foto arhiv UL FE)

Letošnja novost – tekmovanje Drone Challenge

Novost letošnjega leta je bilo študentsko tekmovanje Drone Challenge, v katerem se je pomerilo 15 ekip s Fakultete za elektrotehniko UL. Pripraviti so morali algoritem vodenja, ki je omogočal avtonomno gibanje brezpilotnega letalnika Ryze Tech Tello (drona oz. kvadkopterja) po poligonu z obroči. Najbolje sta se odrezala Tomaž Terčič in David Hožič iz ekipe TopGun, drugo mesto je zasedla ekipa Kamikaze s študenti Marušo Petrovčič, Vidom Urhom in Izidorjem Založnikom, tretje mesto pa sta osvojila Emina Ferzana Uzunović in Emir Mujić iz ekipe NLO.

Tekmovanje v izdelavi in programiranju mobilnih sistemov Lego Masters (foto arhiv UL FE)
Tekmovanje v izdelavi in programiranju mobilnih sistemov Lego Masters (foto arhiv UL FE)

Namen dogodka je približati področje avtomatike tako študentom kot tudi dijakom in jim predstaviti možnosti za nadaljnji razvoj kariere. Sodelujoči so se tako dokazali v svojem znanju robotike, avtomatike in senzorike ter obenem skozi priprave na tekmovanje pridobili dodatne praktične izkušnje na teh področjih. Tovrstna znanja niso uporabna le na področju razvoja avtonomnih sistemov, ampak tudi pri načrtovanju, optimiranju in vodenju ostalih inteligentnih sistemov ter na številnih drugih interdisciplinarnih področjih.

Dnevi avtomatike na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko (foto arhiv UL FE)
Dnevi avtomatike na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko (foto arhiv UL FE)

Več informacij o dogodku je na voljo na spletni strani Dnevi Avtomatike.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako do sobe v dijaškem domu? (Posodobljeno 2023)
Naslednji članek7 načinov, kako si med branjem knjig zapomniti več

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.