Eko mesec Univerze v Ljubljani

Panoramic view of Ljubljana city center from castle hill, Ljubljana, Slovenia. The main building of the University of Ljubljana and Congress square
Foto: Haidamac iz iStock

Globalni razvoj in rast prebivalstva povečujeta pritiske na okolje. K trajnostnemu razvoju in upočasnitvi podnebnih sprememb lahko prispevamo s spremembo svojih navad. V Eko mesecu, ki maja poteka na Univerzi v Ljubljani, bo prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj predavala o tem, kako (pre)živeti na planetu, ki ne raste, spoznal boš lahko prednosti gibanja na lasten pogon in uporabo javnih prevozov ali drugih alternativnih oblik mobilnosti, organiziral študentsko izmenjevalnico oblačil ter vseštudentsko čistilno akcijo. V spletni Ekoteki si boš tudi lahko izmenjaval koristna gradiva s področja varovanja okolja.

Študentska izmenjavalnica oblačil

clothes, old, on hangers
Foto: meandcolors iz Pixabay

V ponedeljek, 16. 5. 2022, od 19.00 do 21.00, bo v študentskem naselju Rožna dolina, menza Rožna Kuhna, Svetčeva 9, Študentska izmenjevalnica oblačil. Sprejem oblačil bo od 19.00 do 19.30, izmenjava pa se začne ob 19.30. Namen izmenjevalnice je predvsem ekološki. Prineseš lahko neomejeno število kosov, ki jih ne nosiš več. Prav tako lahko odneseš neomejeno število oblačil (po sistemu eno za eno). Oblačila, ki bodo ostala, pa bodo dobila nov dom v Centru ponovne uporabe (CPU). Oblačil ne bo možno kupovati.

Organizator prosi:

  • da za izmenjevalnico prineseš dobro ohranjena in oprana oblačila,
  • oblačila naj ne bodo poškodovana/strgana oziroma z drugimi besedami prinesi takšna oblačila, ki bi se jih razveselil tudi ti,
  • da jih prineseš skupaj z obešalnikom (če imaš možnost),
  • prineseš lahko oblačila, čevlje, torbice in ličila z veljavnim rokom uporabe,
  • da ločiš oblačila, ki so za menjavo, in tista, ki so neposredno za CPU,
  • da prineseš vrečo, v kateri boš odnesel svoja nova oblačila.

Na dogodek se lahko prijaviš preko portala osebnega in profesionalnega razvoja (POPR), več informacij pa dobiš na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Predavanje prof. dr. Lučke Kajfež Bogataj: Okoljski vidik trajnostnega razvoja

oglas dogodka
Foto: Univerza v Ljubljani

V torek, 17. 5. 2022, bo od 20.00 do 21.30 v študentskem naselju Rožna dolina, menza Rožna Kuhna, Svetčeva 9, potekalo predavanje prof. dr. Lučke Kajfež Bogataj: Okoljski vidik trajnostnega razvoja.

Podnebne spremembe, izguba raznoživosti in širjenje puščav so le simptomi prihodnosti, ki si je ne želimo. Predavanje bo skušalo odpreti pomembna vprašanja: je možna drugačna prihodnost in razvoj, ki si ga želimo? Kako najti alternativne modele, ki obstajajo znotraj ekonomske znanosti in ki bodo spoštovali omejenost planeta? Kakšna je vloga posameznika? Kako sprejeti dejstvo, da je Zemlja omejena in da meje, ki jih bomo morali spoštovati, ne kratijo človekovih pravic ali demokracije?

Na dogodek se lahko prijaviš preko POPR-ija, več informacij pa dobiš na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Vseštudentska čistilna akcija

Volunteering, unity and environment care concept. Group of young volunteers in protective gloves making high five before cleaning park, closeup
Foto: Prostock-Studio iz iStock

V študentskem naselju Rožna dolina bo v četrtek, 19. 5. 2022, od 8.00 do 9.30, potekala Vseštudentska čistilna akcija. Zbor bo ob 8. uri pred Restavracijo v Rožni dolini, kjer boste prevzeli vso potrebno opremo, se razdelili v ekipe in določili območja.

Po čistilni akciji bo za vse sodelujoče organiziran zajtrk v Restavraciji (kosmiči, sadje). Prav tako boste vsi udeleženi študenti prejeli kupon za kosilo v restavraciji Rožna kuh´na s koriščenjem študentskega bona brez doplačila.

Na dogodek se lahko prijaviš preko POPR-ija, več informacij pa dobiš na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Ekoteka – spletna eko knjižnica; Izziv: V 61 dneh peš okoli sveta

Skupinama se lahko pridružiš na Facebooku, kjer izveš tudi več uporabnih informacij.

VIRUniverza v Ljubljani
Prejšnji članekVse, kar potrebujete za vloganje
Naslednji članek10 razlogov, zakaj obiskati Rim

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.