10 razlogov, zakaj obiskati Rim

The Colosseum in Rome (IG: @clay.banks)
Foto: Clay Banks iz Unsplash

Poletje je pred vrati in marsikdo že sanja o oddihu ob morju. Če pa bi pred zasluženim dopustom rad malo raziskal Evropo ali izkoristil kak vikend, spodaj najdeš 10 razlogov, zakaj se odpraviti v Rim.

1. Bližina

Rim je od Ljubljane oddaljen le dobrih 750 kilometrov. Potovanje z osebnim avtomobilom iz Ljubljane tako traja približno 7 ur v eno smer, če pa letiš iz Trsta, ti bo pot vzela le dobro uro. Na pot se lahko odpraviš tudi z vlakom.

2. Vikend izlet ali tedenski oddih

Zaradi bližine mesta se lahko odločiš, koliko časa boš tam preživel. Lahko si potovanje zastaviš kot vikend izlet, saj si večino znamenitosti lahko ogledaš v dveh dneh. Lahko pa se tja odpraviš za cel teden, podrobneje raziščeš mesto in obiščeš še sosednje kraje.

3. Načrtovanje

Bližina Rima in prilagodljivost glede transporta ti omogočata, da izlet načrtuješ z danes na jutri. Tudi skrbi glede menjave denarja so odveč, saj tudi v Italiji uporabljajo evre. Pri prehodu meje preveri le, kakšna je situacija glede cepljenja proti covid-19.

4. Stari Rim

Med najbolj priljubljene znamenitosti zagotovo sodijo ostanki starega Rima, kot so Kolosej, Forum Romanum, Trajanov steber, Konstantinov slavolok in Panteon. Vse znamenitosti se nahajajo v strogem mestnem centru in jih lahko obhodiš v enem dnevu.

5. Fontane, trgi in katedrale

Poleg ostankov starega Rima si je vredno ogledati tudi druge znamenitosti. Rim krasi ogromno lepih cerkva, trgov in fontan, ki so dela različnih arhitektov. Najbolj znana je verjetno fontana Trevi, ki je vsak dan obdana s turisti.

Taken from the top of the Vatican, on a vacation in Rome. I was blown away by the history, beauty, and majesty of this city, and this image captures all of these characteristics well.
Foto: Caleb Miller iz Unsplash

6. Vatikan

Ob obisku samega mesta si lahko ogledaš še Vatikan, najmanjšo državico na svetu. V njej se nahaja sedež rimskokatoliške cerkve. Če pa ti ogled katedrale in kapel ne diši preveč, si lahko ogledaš druge prelepe zgradbe, ali pa morda na pošti kupiš vatikansko znamko in jo dodaš v svojo zbirko.

7. Vreme

Rim je idealno obiskati pomladi, saj so temperature kar nekaj stopinj višje kot pri nas, jutra pa niso tako hladna. Če se tja odpravljaš v vročih mesecih, lahko pričakuješ temperature do 40° C.  Kljub temu se lahko tudi ob najbolj vročih dnevih ohladiš v senci ozkih ulic ali ob številnih fontanah.

8. Kulinarika

homemade pizza margarita
Foto: Nadya Spetnitskaya iz Unsplash

Je tukaj sploh potrebno izgubljati besede? Pica, testenine, rižote, tiramisu in gelato (pravi italijanski sladoled). Italijanska kulinarika je izvrstna in ob raziskovanju mesta si lahko privoščiš odlično kosilo, cene pa so (z izjemo restavracij ob glavnih znamenitostih) primerljive našim.

9. Dnevni izleti

Ko si ogledaš celoten Rim, lahko skočiš na vlak in si ogledaš še kakšno italijansko mesto. Neapelj, Firence, Assisi, Pisa, Pompeji in Sorrento so od Rima oddaljeni največ dve uri in pol z vlakom.

10. Raziskovanje mesta

Čeprav so glavne turistične točke z izjemo zgodnjih jutranjih ur nabite s turisti, stranske ulice niso. Že nekaj ulic stran od znamenitosti lahko srečaš lokalne ljudi in spoznaš italijanski način življenja. Združi to še s kaosom v prometu in zgovornimi natakarji v lokalih in izkusi pristno italijansko življenje!

Prejšnji članekEko mesec Univerze v Ljubljani
Naslednji članekJe laboratorijsko pridelano meso hrana prihodnosti?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.