Je laboratorijsko pridelano meso hrana prihodnosti?

Veliko epruvetk nad njimi je pipeta z vijolično raztopino
Foto: Louis Reed iz Unsplash

Laboratorijsko pridelano meso ni kruto do živali, zato je idealno za tiste ljubitelje živali, ki bi se okusu mesa težko odpovedali. V prihodnosti bi lahko pomagalo tudi pri premagovanju vse večjega izziva, kako nahraniti hitro rastočo človeško populacijo. Če je bilo umetno meso do nedavnega zaprto v laboratorijih po svetu, je danes že na voljo v nekaterih restavracijah po svetu. Prva država, ki je odobrila uporabo laboratorijsko pridelanega mesa, je bil Singapur.

Za pridelavo perutnine je kokošim najprej potrebno odvzeti matične celice s postopkom, ki spominja na biopsijo. Te celice se lahko množijo dolgo časa in se spremenijo v katerokoli vrsto celice (iz katerih je sestavljeno meso): na primer v mišično celico ali maščobno celico. Celice gojijo v bioreaktorju, napolnjenem z raztopino, ki vsebuje veliko hranil. Meso raste dva do tri tedne, nato je pripravljeno za uporabo.

Eno izmed podjetij, ki se ukvarja s proizvodnjo mesa v laboratorijih, Good Meat, se je najprej usmerilo v prodajo umetnega piščančjega mesa restavracijam. A kljub ogromnemu potencialu se nov trend ne razvija dovolj hitro, da bi že v bližnji prihodnosti popolnoma nadomestil živinorejo. Tako kot so ljudje skeptični do gensko spremenjenih organizmov, mnogi čutijo odpor do laboratorijsko pridelanega mesa. Zaradi strogih standardov v ZDA in Evropski uniji prav tako še niso uspeli prodreti na trg. Zato se veliko ukvarjajo z raziskavami, ki bi potrdile, da je njihovo meso zdravo in ustrezne kakovosti. Še ena ovira pa je količina mesa, ki jo človeštvo potrebuje na dnevni bazi. Zgolj potrošniki v ZDA porabijo več kot 180 tisoč ton piščančjega mesa tedensko. Medtem podjetje Good Meat ustvarja le nekaj ton vsakih 14 dni.

Piščančje meso na leseni deski in kuhinjski nož
Foto: congerdesign iz Pixabay

Poseben izziv za podjetje je proizvodnja govedine wagyu (cenjena japonska vrsta govedine). Razvoj poteka ob tesnem sodelovanju z japonskimi gojitelji goveda in sočasnih laboratorijskih testiranjih novih produktov. Po svetu se še več kot 80 podjetij, na primer Mosa Meat in Olive Farms, ukvarja s podobnimi izzivi. Vsi se zavedajo, da jih do »mesa brez krutosti« čaka še dolga pot, a upajo, da jim bo uspelo.

VIRScience Insider
Prejšnji članek10 razlogov, zakaj obiskati Rim
Naslednji članekRazpis za pripravnike na področju znanosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.