EYE 2023 se bliža: Vse o evropski prireditvi za mlade

Evropska prireditev za mlade 2023
Evropska prireditev za mlade 2023 Foto: on european-youth-event

Evropska prireditev za mlade oziroma EYE 2023 se vztrajno bliža. Dogodek vsako leto privabi na tisoče mladih iz vse Evrope, ki tako dobijo izjemno priložnost za druženje, iskanje navdiha in izmenjavo pogledov. Eden takih dogodkov je potekal že letos, prav v Strasbourgu, kjer so se mladi dobili ob obletnici mlade na dogodku Youth Action Week. Kaj prinaša prihajajoči dogodek in kako se ga lahko udeležiš tudi ti?

EYE 2023, evropska prireditev za mlade je vse bližje

EYE (European Youth Event) združuje v Evropskem parlamentu v Strasbourgu in na spletu na tisoče mladih iz vse Evropske unije in sveta, da delijo in oblikujejo svoje zamisli o prihodnosti Evrope. To je edinstvena priložnost za mlade od 16 do 30 let, da komunicirajo, se navdihujejo in izmenjujejo svoje poglede s strokovnjaki, aktivisti, vplivneži in odločevalci, prav v srcu evropske demokracije.

EYE2023, peta izdaja dogodka, bo potekala 9. in 10. junija in bo vključevala tako osebne kot hibridne dejavnosti v Strasbourgu. Med dogodkom bodo udeleženci sodelovali v aktivnostih, ki jih soustvarjajo institucije, mednarodne organizacije, civilno-družbene in mladinske organizacije ter udeleženci sami, kar bo ponudilo prostor za razprave in mreženje.

V luči evropskega in svetovnega konteksta ter pred evropskimi volitvami 2024 bo del programa osredotočen na vlogo demokracije in vključevanje mladih. Po dogodku bodo ideje, pričakovanja in skrbi mladih zbrani v poročilu EYE, ki bo razdeljeno vsem poslancem Evropskega parlamenta (EP). Nekateri udeleženci bodo lahko nadalje razvili najbolj navdihujoče ideje in jih predstavili neposredno evropskim poslancem med zaslišanji EYE.

EYE si prizadeva spodbujati enakost, vključenost in trajnost z močno zavezanostjo dostopnosti za vsakogar. Naš cilj je ugoditi potrebam vseh udeležencev in implementirati rešitve, ki naredijo dogodek trajnosten in okolju prijazen. Leta 2021 je EYE pridobil certifikat ISO 20121 za trajnostno vodenje dogodkov, ki bo obnovljen za EYE2023.

Evropski parlament vabi na EYE 2023
Evropski parlament vabi na EYE 2023 Foto: on european-youth-event

Kako lahko sodeluješ tudi ti?

Sama udeležba na dogodku je brezplačna, potrebno si je le pokriti pot in bivanje v Strasbourgu. Kljub temu pa se bo 1. decembra 2022 odprl natečaj za sofinanciranje udeležbe, kar pomeni, da ti lahko Evropski parlament krije del stroškov, če si na natečaju izbran.

Na dogodek se lahko prijavijo mladi med 16. in 30. letom, v skupinah z najmanj 10 člani. Svetujemo vam, da ne zamudite priložnosti za druženje, zato čim prej zberi ekipo in pripravljeni pričakajte odprtje registracijskega postopka 6. februarja 2023.

Za tiste, ki bi želeli na dogodku aktivno sodelovati s svojo interaktivno ali umetniško dejavnostjo, je razpis že odprt. Rok za prijavo je v tem primeru 10. november 2022. Vse informacije o tem najdeš na spletni strani razpisa.

Urednik portala Student.si

VIREYE
Prejšnji članekCoupling, družabna igra mladih Slovencev, podira rekorde
Naslednji članekKako lahko prehajam med univerzami?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.