Intervjuji s študenti: Verena Klara Bošnjak MacAlister

Verena na Tajskem
Foto: Li Wei-Zhe (Evrärd)

Verena Klara Bošnjak MacAlister je mlada ustvarjalka, ki se v prostem času najraje ukvarja z glasbo. S svojim možem tudi redno potujeta, največkrat se zadržujeta v Aziji in Evropi. Na prvi stopnji je študirala sinologijo (kitajščino), sedaj pa dela magisterij na Turistici v Portorožu. Je velik avanturist in najraje potuje po svetu ter spoznava tuje kulture in običaje. Življenje zajema z veliko žlico in se pri tem ne meni za meje.

Kaj študiraš in zakaj si se odločila za ta študij?

Študiram turizem na drugi stopnji na Fakulteti za turistične študije na Primorskem. Za to sem se odločila, ker sem hotela študirati nekaj, kar me zanima, s svojim znanjem jezikov pa je to zame prihodnost.

Lahko našteješ dve dobri in dve slabi stvari?

Verena v slaščičarni
Foto: Li Wei-Zhe (Evrärd)

Predavanja imamo vedno ob istem času, se pravi popoldne od štirih do osmih. To pomeni, da si lahko dobro organiziraš svoj čas in vzpostaviš neko rutino – lahko imaš tudi redno službo in še vedno hodiš na predavanja. Poleg tega so vsi predmeti modularni, kar pomeni, da noben predmet ne traja cel semester, vendar le mesec in pol ali dva meseca. Velik plus je tudi, da imamo veliko gostujočih predavanj, ko na primer pridejo profesionalci iz industrije, od katerih dobimo informacije iz prve roke. Z njimi so povezani tudi naši profesorji, ki so v stiku s turizmom tudi praktično in ne le akademsko.

Turistica nam včasih ponuja tudi možnost, da se udeležimo kakšnega festivala, za katerega nam uredijo akreditacije. Predavanja so resnično zanimiva in naučimo se primerov iz prakse ter uporabne stvari, ki nam lahko služijo tudi v življenju in ne le poslovno. Odnosi med profesorji in študenti so zreli, profesorji so dostopni in odprti za debate in razglabljanja. Sicer imamo za napisati veliko seminarskih nalog (skoraj pri vsakem predmetu), vendar pa se iz tega ogromno naučimo. Se pa dostikrat zgodi, da seminarska naloga tvori del ocene, včasih pa je prav ta naloga končna ocena pri predmetu.

Verena v Španiji
Foto: Li Wei-Zhe (Evrärd)

Kaj pa slabost?

Na žalost ni dovolj (poceni) parkirišč za študente. Pred faksom je eno parkirišče, vendar je namenjeno le tistim študentom, ki bivajo v študentskem domu. Turistica ima sicer glede plačljivega parkirišča nekakšen dogovor s hotelom Bernardin, vendar ni nujno, da so ta parkirišča na voljo za vse mesece tekom študijskega leta. Slabost je lahko tudi sama lokacija Turistice. Včasih je bila ta lokacija velika prednost, danes pa je na primer čez zimo Portorož prazen, ni turistov, kar pomeni, da tudi študentskega dela ni nujno lahko dobiti za to obdobje. Je pa obenem tudi plus, da je faks v Portorožu, ker je res lepa lokacija, vreme je lepo skozi celo leto. Tako da, če lahko živiš tam, je to super.

Kako pa primerjaš svoj dodiplomski študij (sinologijo (kitajske študije)) s tem faksom?

Na Turistici je urnik veliko boljši. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je urnik izredno razdrobljen. Nobene strukture ni bilo, enkrat smo imeli faks zjutraj, enkrat popoldne, enkrat oboje, vmes pa 6 ur luknje. Še ena razlika je ta, da se na Turistici učim bolj praktičnih stvari, tam so bile pa bolj akademske. Tudi na sinologiji je bilo nekaj uporabnih, praktičnih stvari, ampak tukaj jih je več, kar pa je razumljivo, saj se mi zdi, da je sinologija bolj akademske narave, turizem pa bolj praktične. Sta si pa smeri seveda dokaj različni.

Verena s sloni na Tajskem
Foto: Li Wei-Zhe (Evrärd)

Koliko časa ti vzame učenje za izpite?

Če hodiš na predavanja, rabiš samo pregledati snov, ker res izveš ogromno stvari in zanimivosti na predavanjih in to na način, da si veliko zapomniš. Karkoli ne razumeš, lahko vprašaš profesorje, ki ti tekom razlage razkrijejo še dodatne zanimive in uporabne informacije. Pri nekaterih predmetih za končno oceno napišemo seminarsko in jo predstavimo, izpit pa je le delna ocena ali pa ga sploh ni. Težko ocenim, koliko časa mi vzame za učenje, ker je vsak predmet različen po težavnosti in po tem, kako zelo me zanima.

Bi ta študij priporočila tudi drugim?

Ja, definitivno! Priporočala bi ga vsem, ki jih zanima turizem. Za vpis ne rabiš opravljati diferencialnih izpitov, razen če si prej študiral kaj naravoslovnega. Dosti nas je takih, ki smo prej študirali kaj drugega. Po eni strani imamo manj znanja kot tisti kolegi, ki so že prej študirali turizem, po drugi strani pa prinesemo s seboj drugačno znanje. Vse se pa da naučiti. Kar sem še slišala od kolegov je to, da je bilo na dodiplomski stopnji v primerjavi z magisterijem precej več obveznosti – več seminarskih nalog, več predavanj itd.

Verena v Gibraltarju, v ozadju se vidi morje
Foto: Li Wei-Zhe (Evrärd)

Kaj pogrešaš pri študiju?

Nič, v bistvu res uživam na tem faksu. Predavanja so super in tudi velika večina profesorjev. Faks nam stalno pošilja možnosti za razne izmenjave, prakse, delavnice in prostovoljna dela. Res je super faks, ker preko njega dobiš veliko možnosti, ki jih drugače ne bi. Faks nam pošilja tudi zaposlitvene oglase, ki jih na primer na spletnih straneh in aplikacijah študentskih servisov ne vidiš.

Imaš čas za službo ob faksu?

Ja in ne, odvisno od (obsega) obveznosti na faksu. Imam pa sošolke, ki so redno zaposlene in še hodijo na faks, tako da se da, čeprav jim ni najlažje. V tem primeru je tudi boljše, če živiš nekje blizu, da se poleg službe in faksa ne rabiš še voziti ure in ure iz ene lokacije na drugo, ker je to lahko kar izčrpavajoče.

S čim se ukvarjaš poleg faksa?

Ukvarjam se z glasbo, veliko potujem, delam vezenine in gledam (korejske) serije. V 1. letniku magisterija na Turistici smo se pri enem izmed predmetov naučili, da moramo imeti nek hobi, ki popolnoma odvrne misli od vseh obveznosti, stresa itd., da se psihično sprostimo. Tako da obveznosti na faksu ne smejo biti izgovor, da se ne ukvarjamo še z nečim, kar nas veseli, saj je prav to tisto, kar nam omogoča boljše učenje in večji uspeh pri študiju, in posledično pri delu.

Verena v poskoku pred morjem
Foto: Li Wei-Zhe (Evrärd)

Kako ti je všeč Portorož?

Portorož mi je v poletnih, pomladnih (in deloma jesenskih) dneh zelo všeč. Toplo je, na morju smo in bolj sproščeni, ko pridemo na predavanja in izpite. V zimskem času pa to mesto nekoliko zamre, čeprav v decembru organizirajo sejem pred hotelom Kempinski, ob cesti pa so še druge stojnice in dogodki.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekOcena filma: Last Christmas
Naslednji članekSerije z najslabšimi konci
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.