Jutri se za maturante začenja matura

Jutri se začenja najbolj pomembno obdobje za dijake četrtih letnikov – začenja se namreč matura. Čaka jih pisanje eseja iz materinskega jezika, za kar bodo imeli na voljo 120 minut. Letošnja matura bo zaradi epidemioloških razmer potekala malce drugače, kljub temu pa ministrstvo ni prestavilo datumov pisanja.

Obravnavana dela na maturi iz slovenščine

Dijaki letos obravnavajo dva romana. Prvi je Figa slovenskega pisatelja Gorana Vojnovića, drugi pa Konje krast norveškega pripovednika Pera Pettersona. Roman Figa je prejel nagrado kresnik, medtem ko je Konje krast prejel znamenito Mednarodno literarno nagrado mesta Dublin.

Naslovnica knjige Figa

Figa je roman prepletajočih se zgodb o Aleksandru in Jani, Vesni in Safetu, pa Jadranu in Anji. In drugih. A predvsem o Jadranu, ki iz mozaika zgodb, sestavlja veliko zgodbo povezav med njimi, da bi razumel svojo. Ker ne razume, zakaj je Anja odšla iz njunega skupnega življenja, si poskuša razložiti, zakaj je, domnevno s pomočjo sumljive stekleničke zdravil, odšel njegov dedek Aleksandar. Poskuša razumeti odhajanje babice Jane, razkroj njenih spominov, njeno pozabo, njeno življenje v svetu demence. Jadran se trudi razumeti odhod očeta Safeta, njegovo izginotje iz Ljubljane v prvem letu balkanske vojne. In svojo mamo Vesno, njeno nerazložljivo jezo na dedka, njeno zamolčano razočaranje nad očetom. Iz drobcev spominov in védenja, Jadran sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, vzroki pojasnjeni, povodi osmišljeni in motivi razkriti, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost.

Letošnja matura je bila zaradi epidemije dolgo časa pod vprašajem. Dijaki so se namreč večino šolskega leta šolali od doma, zaradi česar je njihova izobrazba trpela. Po številnih pogajanjih je ministrstvo za šolstvo odredilo, da bo matura letos potekala normalno. Maturanti so imeli aprila tudi možnost prednostnega cepljenja proti novemu koronavirusu.

Naslovnica knjige

Morda res ne neha boleti samo zato, ker smo se tako odločili, nam sporoča Norvežan Per Petterson, a odločitev vseeno pomaga, da bolečina življenja ne uniči, temveč ga razvije v nove smeri, ki si jih morda niti nismo predstavljali in za katere morda ne bomo nikoli čisto prepričani, da so nam všeč. Vendar lahko imamo, kot pripovedovalec romana Konje krast, srečo.

Spremembe pri izvedbi mature

Zaradi trenutnih razmer je bilo potrebno poskrbeti za kar nekaj potencialnih situacij. Tistim dijakom, ki je zaradi visokorizičnega kontakta v času pisanja mature odrejena karantena, bo dovoljeno opravljati maturo, če bodo opravili PCR test. Ta ne bo smel biti starejši od 24 ur. Okuženi bodo z ustreznimi dokazili lahko maturo opravljali v jesenskem roku, ta pa jim bo priznana za nazaj. To pomeni, da jih bodo fakultete počakale z vpisom.

Vsem maturantom jutri želimo obilo sreče in uspeha ter držimo pesti, da se v kar največjem številu udeležijo mature.

Animiran lik maha z rokami in navija

Urednica revije Študent

Prejšnji članekKakšen tiskalnik rabim za delo in študij od doma v času koronavirusa?
Naslednji članekCesar je nag! Ali lahko o tem še molčimo?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.